Nobelmeny 2023

av Livets Goda

Nobelmeny 2023: Årets meny för Nobelmiddagen har precis blivit officiell och här presenterar vi vad som kommer serveras de inbjudna gästerna. För första gången får kocken Jacob Holmström ansvar för att laga för- och varmrätt till årets bankett. Annie Hesselstad är tillbaka för att göra årets dessert.

Annie och Jacob Foto: Dan Lepp

Här är kvällens Nobelmeny 2023:

Nobelmeny 2023

2023 Nobel Prize Banquet Menu: Entrée © Nobel Prize Outreach. Photo: Dan Lepp.

Förrätten:
Gulbeta bakad med alger och salt samt en kräm på alger från västkusten. Serveras med kärnmjölk och krondill samt störrom från Strömsnäsbruk.

2023 Nobel Prize Banquet Menu: Main Course © Nobel Prize Outreach. Photo: Dan Lepp.

Varmrätten:
Torskrygg färserad med kungskrabba, serveras med kålrabbirulle, stekt kroppkaka fylld med torsk och kungskrabba samt inlagd lök med svamp. Till detta serveras vintergrönsaker och sommarens inlagda primörer samt en sås på grillade blåmusslor.

Nobelmeny 2023

2023 Nobel Prize Banquet Menu: Dessert © Nobel Prize Outreach. Photo: Dan Lepp.

Desserten:
Bakad chokladkräm med kompott gjord på lingon från Mockträsk utanför Boden, smaksatt med tjärsirap. Serveras med chokladsablé och lingonsmörkola, samt maränger och kräm gjorda på lingon och en frisk parfait på crème fraiche.

Dryckerna

Shaman Rosé Grand Cru Extra Brut, Marguet, Champagne, France
2021 Marsannay Rouge, Domaine Trapet, Bourgogne, France
2018 Château Tirecul la Gravière, Monbazillac, France
Coffee & Nobel Prize Museum tea blend

Grönstedts Cognac XO
Facile Punsch

Stenkulla Brunn Still and Sparkling Water

Om Nobelbanketten

  • Årets Nobelkock är Jacob Holmström.
  • Årets Nobelkonditor är Annie Hesselstad.
  • Cirka 1 300 gäster serveras under Nobelkvällen.
  • Till de ca 60 borden i Blå hallen används ca 800 meter linneduk
  • Ett 40-tal kockar och konditorer förbereder måltiden under fyra dagar inför banketten.
  • 190 personer arbetar i servisen
  • Den omsorgsfulla dukningen omfattar inte mindre än ca 9 240 delar i porslin, ca 5 230 glas och ca 9 240 bestick.
  • Menyn var hemlig fram till att gästerna satte sig till bords kl. 19 den 10 december.