Nobelvinet Cigalus Rouge förenar kraft med finess

Livets Goda 11 Apr, 2019
Vin Under förra årets Nobelmiddag serverades ett biodynamiskt rött vin till huvudrätten och det var Gérard Bertrand som för andra gången på blott fem år fick äran. I glasen bjöds Cigalus Rouge i årgång 2016, ett vin som Livets Goda tidigare lovordat. Nyligen lanserades en ny årgång av nobelvinet och det är utan tvivel en ytterst värdig uppföljare!

"Kraft och finess förenat helt enkelt!"

 Domaine Cigalus har skötts biodynamiskt sedan början av 2000-talet och Gérard Bertrand kom i kontakt med odlingsmetoden tack vare sitt stora intresse för homeopatisk medicin. Cigalus fick agera experimentplats och det föll så pass väl ut att Gérard idag är något av en ikon inom biodynamik i södra Frankrike och en majoritet av hans övriga egendomar drivs på samma vis.

"...men det som ändå sticker ut är vinets struktur..."


Toppvinet Cigalus Rouge från Bertrand, det görs för övrigt också en vit version som inte får missas, är en mix av flertalet sorter där Bordeauxdruvorna cabernet sauvignon, cabernet franc och merlot möter sydfranska syrah, grenache, carignan och caladoc.

Livets Goda om 2017 Cigalus Rouge
2017 är en årgång som bjuder på generös frukt vilket är ett resultat av en varmare växtsäsong; något som Cigalus hanterar med bravur. Vinet tar ansats i en rik mörkbärig stil där de solmogna, färska björnbärstonerna tar täten men backas upp av svarta körsbär, blåbär och vinbär. Salt lakrits, inslag från kryddhyllan och nymalda kaffebönor kompletterar det ungdomliga intrycket och det är ett oerhört inbjudande doftspektrum i glaset.

Likaså smakmässigt så märks ungdomen men det som ändå sticker ut är vinets struktur, balansen mellan tät frukt, syra och tydliga men inlindade tanniner. Och vi gillar verkligen fruktens rättframma charm samtidigt som djupet är där och ursprunget i vinet får säga sitt. För finalen andas torrt mineraliskt bygge där kryddan kliver fram fint och det hela blir mycket harmoniskt, balanserat och inte minst urläckert. Kraft och finess förenat helt enkelt!

Betyg: 92 LGP

2017 Cigalus Rouge har artikelnummer 72914, kostar 315 kronor och om din systembolagsbutik inte har vinet så kan det beställas dit utan extra kostnad. Länk till vinet finner ni >>>HÄR.


Artikelarkivet