Hem Vinvärlden Nobelvinet Cigalus Rouge i ny inbjudande årgång

Nobelvinet Cigalus Rouge i ny inbjudande årgång

av Livets Goda


”…det är en ytterst värdig uppföljare!”

Domaine Cigalus har skötts biodynamiskt sedan början av millenniet och Gérard Bertrand kom i kontakt med odlingsmetoden tack vare sitt intresse för homeopatisk medicin. Cigalus blev hans experimentplats och det föll så pass väl ut att idag så är han något av en ikon inom biodynamik i södra Frankrike och en majoritet av hans övriga egendomar drivs på samma vis.

”…men det som ändå sticker ut är vinets struktur…”


Toppvinet Cigalus, som även produceras i en vit version, är en blend av flertalet sorter där Bordeauxdruvor som cabernet sauvignon, cabernet franc och merlot möter sydfranska inslag i form av syrah, grenache, carignan och caladoc. Ett år på fat följs av viss tid på flaska innan det lanseras.

Livets Goda om 2017 Cigalus Rouge
Precis som på många andra håll i Europa bjuds det i 2017 på generös frukt som ett resultat av en varmare växtsäsong; något som Cigalus hanterar med bravur. Vinet tar ansats i en rik mörkbärig stil där de solmogna, färska björnbärstonerna tar täten men backas upp av mörka körsbär, blåbär och svarta vinbär. Salt lakrits, inslag från kryddhyllan och nymalda kaffebönor kompletterar det ungdomliga intrycket och det är ett synnerligen inbjudande doftspektrum man bjuds på.

Likaså smakmässigt så märks ungdomen men det som ändå sticker ut är vinets struktur, balansen mellan frukt, syra och tydliga men insvepta tanniner. Och vi gillar verkligen fruktens rättframma charm samtidigt som ursprunget i vinet får säga sitt. För finalen andas torrt mineraliskt bygge där kryddan kliver fram fint och det hela blir mycket harmoniskt, balanserat och inte minst väldigt gott.

92 LGP / Livets Goda

2017 Cigalus Rouge
Nr 72914 (750 ml), 15%
Languedoc-Roussillon, Frankrike

2017 Cigalus Rouge kostar 315 kronor och kan beställas till ditt lokala Systembolag här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING