Noma fortfarande världens bästa restaurang

”Det är hela paketet, från påhittigheten i ingredienserna till det professionella genomförandet, som gör Noma till en ledstjärna för kvalitet. De står för ett känsloladdat, intensivt och befriande sätt att äta, till skillnad från alla andra. Många har kopierat kocken Rene Redzepis tillvägagångssätt men de flesta har misslyckats. För den som söker det allra bästa i matväg, är Noma verkligen det absolut bästa stället att gå till.” Så lyder den översvallande motiveringen till Nomas förstaplats. På andraplats kom spanska ”El Celler De Can Roca” följt av landsmännen på Mugaritz. Desto sämre gick det för oss svenskar. Inte en enda restaurang platsade bland de 50 bästa. Mathias Dahlgren, som hamnade på en hedrande 25:e plats i fiol, halkade i år ner till nr 52. Frantzén/Lindeberg kom in som nummer 57 med tillägget ”The One To Watch”. Övriga svenska krogar på listan är Oaxen på nummer 63 och jämtländska Fäviken på nummer 71. S. Pellegrino World&#39s 50 Best Restaurants anses av många vara den mest rättvisa listan över världens smultronställen. Orsaken är att panelen består av över 800 jurymedlemmar världen över som har möjlighet att rösta på sin regions bästa ställen. Varje panelmedlem får rösta på upp till tre restauranger i sitt eget hemområde, dock måste minst två röster vara på restauranger utanför den egna regionen. De måste ha ätit på restaurangerna de röstar på under de senaste 18 månaderna. De får inte välja en krog som de själva har anknytning till. Varje jurymedlem kan alltså rösta vitt och brett – det kan vara en liten, okänd restaurang eller den stora, mest kända. Det är de personliga åsikterna som är avgörande och ligger till grund för omröstningen.