Hem Vinvärlden Nominerade för Årets Livets Goda Sommelier 2016

Nominerade för Årets Livets Goda Sommelier 2016

av Livets Goda

Sedvanligt utses två sommelierer och förra året stod Mikael Nypelius (Bhoga, Göteborg) samt Johanna Platzek (Råkultur, Stockholm) som vinnare. Mario E Moroni (Pontusgruppen) tog emot Årets Hedersomnämnande. Efter ett stort och omfattande arbete har vi under året kartlagt sommeliererna och besökt deras arbetsplatser flera gånger om. I hemlighet har vi satt deras sommelieregenskaper på prov. Idag är det nu dags att tillkännage vilka som är nominerade för den fina och ärofyllda titeln Årets Livets Goda Sommelier 2016. De nominerade är… David Svensson, Djuret (Stockholm) Fredrik Holm, Upper House (Göteborg) Amanda Karlsson, vRÅ (Göteborg) Johan Andersson, M Dahlgren Matsalen & Matbaren (Stockholm) Karin Chudzinska, Vollmers (Malmö) Jonas Sandberg, Fäviken (Järpen) Carl Frosterud, Operakällaren (Stockholm) Motiveringar: David Svensson, Djuret (Stockholm) David har under många år serverat fantastiska viner oavsett prisläge. I gastronomitemplet i Gamla Stan i Stockholm har han huserat med sin inspirerande kunskap och byggt dryckespaket och hällt viner på glas som fått gäster att applådera ståendes. En unik vinälskare rakt igenom som vi gärna blir serverade av oavsett maträtt på tallriken. Fredrik Holm, Upper House (Göteborg) Så stilren och träffsäker är han. Fredrik Holm väljer klassiska viner med moderna och intressanta etiketter till mat som vandrar från innovativt och över till gamla barndomsminnen. Med Fredrik vid bordet är vi – oavsett kunskap om vin – garanterade en smakupplevelse vi inte vill vara utan. Amanda Karlsson, vRÅ (Göteborg) Alltid väljer Amanda det innovativa och spännande istället för det enkla och säkra. På vRÅ i Göteborg levererar hon smaker med influenser av fjärran Asien i form av sake, öl, vin och starksprit till spektakulära råvaror. Hon ger oss en fantastisk dryckesresa helt utan frågetecken och ger maträtterna ett extra liv och en extra dimension. Johan Andersson, M Dahlgren Matsalen & Matbaren (Stockholm) I det tysta har Johan de senaste åren vuxit till en storstilad sommelier. Från fokus på naturviner till en numera skarp känsla att förmedla fantastiska viner oavsett kategori. Johan besitter en varm lekfullhet när han skickligt presenterar det som ska ackompanjera den fantastiska maten som Matbaren och Matsalen förmedlar. Karin Chudzinska, Vollmers (Malmö) Att sätta vin till en av årets mest välkomponerade menyer är lika mycket ett drömjobb som det är svårt. Karin på Vollmers i Malmö har utvecklats enormt det senaste året och med sitt unika sinne för gastronomi syr hon ihop vinkombinationer vi faller enormt mycket för. Klassiska viner till tydliga råvaror. Inte konstlat och svårt – bara otroligt gott. Jonas Sandberg, Fäviken (Järpen) Först Sturehof och sedan Fäviken. Jonas har gått kontrasternas väg och förenar sina erfarenheter till en enda träffsäker kunskapshand när han otroligt skickligt matchar vin till Fävikens komplexa smaker. Stundtals blir vi så tagna av kombinationerna att vi glömmer tid och rum. En stor spelare med stor känsla för vinets gåva till maten. Carl Frosterud, Operakällaren (Stockholm) Klassisk matkonst och klassiska viner. Låter kanske enkelt på papperet men i verkligheten är det en stor kunnighet som herr Frosterud ägnar sig åt. Med en makalös kunskapskälla matchar han vin till mat för både den mest kräsne gästen som till den unga generationen. Få serverar så många prestigefyllda middagar som Carl Frosterud. Vi bugar oss.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING