1

Nomineringarna för Livets Goda Topp20 officiella

Efter ett år av hårt och digert arbete med provande, långa samtal med kockar och krögare samt till sist ett sållande av hundratals restauranger kan vi nu äntligen presentera vilka som nomineras i årets upplaga av Livets Goda Topp20. I år nomineras 30 restauranger som har chansen att bli en Topp20-restaurang (T20). Förutom den rankade listan om 20 restauranger adderas 10 restauranger som ligger strax utanför topplistan. Även dessa är restauranger som vi älskar och som ska anses tillhöra landets främsta men som i år inte riktigt når ända fram för att tilldelas en T20. Livets Goda Topp20 presenteras i magasinformat om ca 280 sidor där varje restaurang ges betydande utrymme om ca 10-14 sidor vardera med intervjuer, bilder och omdömen med poäng för varje kategori. DE NOMINERADE RESTAURANGERNA ÄR: AG, Stockholm Bhoga, Göteborg Daniel Berlin, Tranås Djuret, Stockholm Dorsia, Göteborg Ekstedt, Stockholm Esperanto, Stockholm Frantzén, Stockholm Fäviken Magasinet, Järpen Gastrologik, Stockholm Hotell Borgholm, Öland Koka, Göteborg Mathias Dahlgren Matbaren, Stockholm Mathias Dahlgren Matsalen, Stockholm Nook, Stockholm Oaxen Krog, Stockholm Oaxen Slip, Stockholm Operakällaren, Stockholm PM & Vänner Matsalen, Växjö Pubologi, Stockholm Rolfs Kök, Stockholm Råkultur, Stockholm Shibumi, Stockholm Sjömagasinet, Göteborg SK Mat och Människor, Göteborg Thörnströms Kök, Göteborg Upper House, Göteborg Vollmers, Malmö Volt, Stockholm vRÅ, Göteborg Lyxrestaurang eller enkel krogidé Oavsett lyxrestaurang eller inte har vår ambition med Topp20 alltid varit samtid och lutar sig mot värdegrunder som att ”enklare” idéer också kan nå väldigt långt. Anders Enquist, chefredaktör: ”Idag finns ingen prestige i att servera dyr mat och långa invecklade avsmakningsmenyer. Vi lägger fokus på gästens totala intryck av en restaurang – allt från välkomnandet och upplevelsen av själva krogmiljön, till personalens kunskap och serviceutförandet, dryckerna och hur väl de samspelar med maten. Vi noterar också personalens vilja att hjälpa gästen till en restaurangupplevelse samt slutligen givetvis hur maten är tillagad, presenterad och smakar.” Mat är minnen Mat är minnen. Upplevelser är minnen. Mötet kring middagsbordet är idag kanske viktigare än någonsin. Med Topp20 vill vi värna om vårt arv lika mycket som att lyfta fram innovationen. Vårt avtryck i restaurangsverige vill vi inte bara se som en guide utan lika mycket som en svensk gastronomisk tidsdokumentation. Ett historiskt nedslag som om 100 år ska kunna ses som ett självklart läroverk för att lära sig förstå vår svenska mathistoria. KORT OM… – Livets Goda Topp20 ”2015” ges ut i slutet av mars om ca 280 sidor. – Restaurangerna ligger över hela Sverige Restaurangerna ligger över hela Sverige, från norr till söder, och alla restauranger har besökts vid flera tillfällen av juryn som består både av personer som arbetar professionellt inom branschen och personer utanför branschen som är vana besökare på restauranger, inte bara i Sverige utan i hela världen.