Hem Whisky & Bourbon Nora Brygghus – Rent öl i karen

Nora Brygghus – Rent öl i karen

av Livets Goda

Den lilla bergslagsstaden Nora är känd för tre saker: marknaden, Maria Langs deckare, och för att vara en av Sveriges trästäder. På mer lokal-regional nivå hör Noraglassen förstås också till lockelserna med staden, och på senare år även Kvarteret Bryggeriet med hantverk, krog och konstutställningar.

I kvarteret har industri funnits ända sedan 1500-talet, mycket tack vare de tre närliggande forsar som kunnat ge energi till kvarnar och sågverk. Under 1900-talet låg här Nora Tändrörsfabrik, med bland annat tillverkning av stubintråd, tjärkokeri och förvaring av krut. Idag är verksamheten av betydligt mindre explosivt slag, med hantverk, café, den lysande ambitiösa Bryggerikrogen, samt lilla Nora Brygghus.

Det historiska och pampiga bryggerihuset är från 1893 och här kan man fortfarande se spår av den öltillverkning som pågick fram till 1950-talet. Här skedde till och med golvmältning då det begav sig. Det nuvarande bryggeriet är mer blygsamt – åtminstone kvantitativt – och ligger i en putsad slaggstensbyggnad mittemot det gamla. Maltfrågan är emellertid fortfarande högst angelägen.

Klockan är tre på eftermiddagen denna första novemberdag, och det har redan börjat skymma när jag kliver in i de små men ändamålsenliga lokalerna. Jag möter Arne och Ingrid Holm, äkta makar från Guldsmedshyttan, som idag inväntar en leverans från Viking Malt, vars förare verkar ha vissa problem med kartläsningen. Makarna Holm äger och driver bryggeriet tillsammans med Kurt-Ola Lindgren, Lars Ericsson, Michael Gustafsson, Peter Vogler och Tomas Nettelbladt. Själva bryggerirummet är just nu utrymt eftersom golvet ska läggas om, men i kylrummet står fullt med öl i tankar. En trappa upp finns ett provningsrum med stenväggar och ett långbord i rustikt trä diagonalt över golvet. Med levande ljus och ölintresserad publik på plats blir det ett perfekt ställe att lära sig mer om öl.

Vi slår oss ner i kontorsdelen och pratar om bryggeriet samtidigt som vi provar oss igenom hela sortimentet med öl. Nora Brygghus är inte stort, mellan 10 000 och 12 000 liter produceras årligen, men smakerna är tydliga och jag slås över den renhet som finns i varje öl. Här lämnas inget åt slumpen och europeiska ölländer som Tyskland och Storbritannien är klara förebilder.

Arne Holm arbetade tidigare som lärare men har också flera års erfarenhet från laboratoriemiljö. Parallellt har ölintresset varit stort och han har bryggt hemma under 35 års tid. När han gick i pension ville han ha något att göra, samtidigt som ölförrådet började bli väl fullt därhemma. På en fest talade han med en vän om att kanske starta upp en bryggeripub. Tillsammans började de söka lokal och hamnade till slut i Nora. Här fanns en pub redan, men däremot inte något bryggeri. Kommunen ställde sig positiv till att fixa i ordning lokalerna och tyckte väl, precis som Arne, att ett bryggerikvarter inte kunde stå utan bryggeri. Sagt och gjort, med ett gäng vänner startades 2013 ”det lilla bryggeriet med de stora smakerna”, och första ölet ”Förstlingen” var ett faktum.

Ingrid arbetade som apotekstekniker och tyckte att maken bryggde gott öl hemma, så när det var dags för pension klev även hon in i verksamheten.

Arne och Ingrid Holm är makarna som ser sin bryggeridröm gå i uppfyllelse.

– Vi är runt 70 år gamla och har väldigt roligt. Det är som en tomteverkstad, säger hon och häller upp Förstlingen i glasen.

Det är en ale av brittiskt snitt, kryddad med east kent golding, northern brewer och fuggles. Doft och smak bjuder på torr, frisk citrus, liten brödighet, humlekrydda och fin bitter ton i avslutet. Alkoholhalten ligger på moderata 4,6 procent.

Nora är en allt starkare turiststad, med en halv miljon turister om året, och Nora Brygghus olika öl säljs på såväl närliggande Bryggerikrogen, som på Stadshotellet och caféer i stan. Där utskänkningstillstånd saknas serveras lättölen, även denna en brödig, kryddig och friskt smakande bryggd med läskande fint skum. Humlesorterna är magnum, east kent golding och perle.

Lättölet görs genom inmäskning vid lite högre temperatur, vilket ger en bättre balans i smaken trots att mängden malt förstås är mindre så att alkoholen kan hållas nere. Det är Arne Holm som skapar recepten till de olika ölsorterna, ofta utifrån recept på öl han bryggde hemma. Han är nyfiken, läser på och provar en hel del referensöl.

– Jag förvånas över att flera större bryggerier faktiskt kan göra ganska dåligt öl. Ölbryggning är ju lite som att laga mat. Men stället för salt och peppar är det här syra, maltighet och humlebeska som ska vara i balans. 

Lokalt säljs ölen på Systembolagsbutikerna i Nora och Lindesberg, samt i flera Örebrobutiker. En rolig anekdot kring Förstlingen är att etiketten, gjord av Arne själv, föreställer ett av Noras gamla veteranlok, med lokförare och allt. När flaskorna skulle in på Systembolaget fick dock lokföraren suddas bort eftersom alkohol och framförande av fordon inte anses höra ihop …

Vi provar oss vidare till det öl som blev nummer två i Nora Brygghus portfölj. Pershyttepilsner är ett lageröl med finstämd smörkolaton, fruktighet och inslag av veteknäcke. Smaken är snyggt ren och fruktig med markerad beska. Här är det pilsnermalt och tyska humlesorter som använts, och ölet jäser kallt, vid cirka 10 grader, och lagras sedan kylt under minst 3–4 månader.

Ingrid minns hur de berömdes av kollegor för just denna pilsner.

– De sa: ”Kan man göra ett bra lageröl, då är man duktig.”

Idag görs sex olika starköl och ett lättöl. Ingrid håller tyglarna när Arne vill dra iväg.

– Ja, han skulle kunna göra hur många öl som helst, skrattar hon.

– Det blir ju lite tjatigt att göra samma hela tiden … jag skulle vilja göra en stout nästa gång, kontrar Arne.

Ett öl som däremot Arne själv inte var så sugen på att brygga var deras IPA.

– Nej. Jag tycker det mesta i IPA-väg som görs idag bara är en massa humle, utan balans och utan maltsmak. Men vi fick i uppdrag att göra en till nya hotell Borgen i Örebro. De hade testat öl från flera lokala bryggerier och hörde av sig till oss. De ville ha en egen IPA att servera på hotellet, så vi gjorde en som jag tycker blev bra. En smakmässig trestegsraket där eftersmaken gör att man vill ta en klunk till. Det gillar jag.

”Äntligen, som vi har väntat”, blev reaktionen från folk i bryggeriets närhet. Ja, så bra blev ölet att det nu även buteljeras som N’IPA, Nora IPA, och ingår i bryggeriets fasta portfölj.

Ölet har fruktighet av citrus, samtidigt som det finns både maltighet, kola och salmiak i doften. Smaken är rik men snyggt balanserad, med påtaglig beska och kavringtoner i den långa eftersmaken. Det är en ”single hop” av ren amarillohumle, och alkoholvärmen är inte alltför påträngande.

Både Arne och Ingrid talar gärna om kombinationer mellan deras öl och olika maträtter, och har några olika favoriter, som Förstlingen tillsammans med fisk.

– Men IPA:n dricker jag helst för sig, utan mat, säger Arne Holm.

Trots den enorma konkurrens som idag råder inom den svenska bryggerinäringen har Nora Brygghus lyckats hålla sig levande i snart fyra år.

– Ja, det går ständigt uppåt. Det här är vår dröm som går i uppfyllelse – med råge, säger Ingrid Holm.

Kanske ligger hemligheten i att allt tillåts ta sin tid. Alla öl är ofiltrerade och opastöriserade. Ändå är de klara till utseendet, torra och rena i stilen. Som Bryggarns Bästa, ett ale med lite bärig arom, knäckebröd och torkad frukt i doften. Smaken är mjuk men rik av kavring med lite gräsighet och ett avslutande humlebett. Här handlar det om en pale ale som torrhumlats med willamette.

Pannknekten är ett slangord för bryggeriarbetare, och tillika namnet på nästa öl. Lagom till att det hälls upp gör Lars Ericsson oss sällskap och han och Ingrid Holm skojar om att detta är deras öl, ”pannknektarna” som utför jobben som Arne Holm styr över.

Ölet har en blommighet, inslag av citrus och ett uns parfym. Smaken är fruktig och läskande med ganska påtaglig humleton och lång efterbeska. Detta är ett öl av kalifornisk lagertyp, det vill säga ett lageröl jäst som ale med amerikanska humlesorter.

– Humlet är enormt viktigt för ölet. Att kvaliteten är hög och att man använder de nobla sorterna. Humlet är också vår dyraste ingrediens, berättar Arne Holm.

Även om det mesta som buteljeras från Nora Brygghus i stort sett följer tyska renhetslagen finns ett litet undantag. Det är Vinterale som med sin vackra mahognyfärg doftar kaffe, salmiak och fruktig bärighet. Smaken är maffig av frukt, citrusskal, kaffe och bär, med ett litet uns kryddighet i eftersmaken. I Vinterale blandas pale ale-malt med lite vetemalt och chokladmalt. Humlesorterna är brittiska, men här finns också enbär och pomerans med som udda kryddor. Det är inget regelrätt julöl, men släpps nu lagom till vinter och kyla.

Ja, nyfikenhet finns definitivt här – likaså ett rejält mått bestämdhet gällande vad vi aldrig kommer att få smaka från Nora Brygghus.

– Suröl. Jag kan inte med smaken av suröl, säger Arne Holm tvärsäkert.

Nora Brygghus
Grundat: 2013.
Ägare: Arne Holm, Ingrid Holm, Kurt-Ola Lindgren, Lars Ericsson, Michael Gustafsson, Peter Vogler och Tomas Nettelbladt.
Årsproduktion: 10 000–12 000 liter.
Säljer: På Systembolaget i Nora, Lindesberg och Örebro, samt via beställningssortimentet till hela Sverige. Restauranger, caféer och konferensanläggningar.
Aktiviteter: Anordnar ölprovningar, har öppet hus på sommaren.

Ölen från Nora Brygghus
Nora Lättöl, 2,1 %
Förstlingen, 4,6 %
Pershyttepils, 4,9 %
Bryggarns Bästa, 5,5 %
Vinterale, 5,8 %
Pannknekten, 5,5 %
N’IPA, 5,6 %

RELATERAD LÄSNING