NordArom presenterar – här är trendsmakerna för 2025

av Livets Goda

Med passion för smak och innovation har NordArom sedan 1962 hjälpt sina kunder att skapa unika och smakfulla produkter. Nu presenterar de stolt 2025 års trendsmaker – en serie trendande och omtyckta aromer skapade i samarbete med Sveriges bästa bartender 2023, Svante Garsten. Serien kompletteras med inspirerande drinkrecept som fångar årets smaker i glaset.

NordArom utvecklar och tillverkar högkvalitativa aromer för livsmedelsindustrin, med lång erfarenhet av att skapa smakupplevelser med innovativa produkter präglade av nordisk karaktär. Deras produkter smaksätter allt från drycker till konfektyr. Förståelsen för de nordiska smakpreferenserna och förmågan att leverera autentiska och naturliga smaker gör NordArom till en uppskattad och unik partner för sina kunder.

Att ligga i framkant inom smaktrender är viktigt för NordArom, vars smaksäkra produktutvecklare varje år tar fram årets trendsmaker – en kollektion som fångar de senaste trenderna inom smakinnovation. Årets upplaga bjuder på oväntade inslag som både överraskar och inspirerar, samtidigt som den bygger på smaker som är lätta att tycka om och har potential att bli riktiga favoriter.

Att ha koll på både dagens och framtidens trender är avgörande för oss. Varje år lyfter vi fram de senaste trendsmakerna för att inspirera våra kunder att utforska nytt och ligga steget före. Vi fokuserar på att skapa smaker som är både trendiga och lätta att tycka om, vilket gör dem till favoriter för en bred målgrupp, säger Karin Anderö, Produktutvecklingschef, NordArom.

2025 års trendsmaker i samarbete med Stjärnbartendern Svante Garsten
Svante Garsten, en av Sveriges mest hyllade bartenders, är känd för sitt kreativa hantverk och sina prisbelönta drinkmenyer på Häktet Vänster i Stockholm. Han har även fått den prestigefyllda utmärkelsen som Sveriges bästa bartender av Bartenders’ Choice Award 2023.

Nu har NordArom och Svante förenat sina expertområden, för att tillsammans utveckla årets trendsmaker. Genom att kombinera NordAroms gedigna kunskap inom arom- och smakutveckling med Svantes kreativa och prisbelönta expertis som bartender, har unika och spännande smakprofiler växt fram. Resultatet är en serie som överträffar förväntningarna med nytänkande, moderna och framför allt utsökta smaker.

Årets trendsmaker är framtagna för att vara lätta att älska. Jag utgick från de smaker jag har arbetat med mest under åren bakom baren. Genom att kombinera dem på nya sätt skapade jag en smakprofil som både överraskar och känns bekant – något som jag tror många kommer att gilla, säger Svante Garsten.

Här är årets trendsmaker:

  • Apelsinblom
  • Sakura
  • Äpple & Dill
  • Persika
  • Röda vinbär
  • Jordgubbsblad
  • Blåbär & bergamott

Årets trendsmaker i inspirerande drinkar signerade Svante Garsten:
I en hyllning till årets trendsmaker har Svante skapat exklusiva drinkrecept som framhäver smakerna på bästa sätt.

Röda vinbär
En mer elegant kusin till det lite buffliga svarta vinbäret. Röda vinbär har en krispig, lätt syrlig smak och en elegant sötma som inte blir kvalmig. Därför passar röda vinbär lika bra i desserter, marmelader och saft som i en frisk gelé till söndagssteken.

Röda vinbär Cocktail – Syrlig | Söt | Bubblig
40 ml gin
30 ml citronjuice
20 ml socker
rödvinbärsreduktion
mousserande vin

Metod: Skakas med is och garneras med en reduktion av röda vinbär. Toppas med mousserande vin.

Jordgubbsblad
En mognare, grön jordgubbssmak som ironiskt nog påminner om smaken av hårda vita gubbar. Jordgubbsblad är som en kombination av ogräs och bär som har många likheter med grönt te.

Jordgubbsblad Cocktail – Grön | Stark | Oljig
60 ml jordgubbsbladsvodka
10 ml Noilly prat
1 droppe orange bitter
6 droppar jordgubbsbladsolja

Metod: Rörs med is och garneras med jordgubbsbladsolja.

Blåbär & Bergamott
Det bästa från svenska skogen möter Kalabriens ljus­gröna citrusfrukt. Det svenska blåbäret utvecklar under sin långa mognadsprocess en komplex och intressant sötma som tillsammans med bergamottens aromatiska syrlighet bildar en ny och spännande kombination.

Blåbär & bergamott Cocktail – Söt | Syrlig | Fräsch
40 ml gin
20 ml Italicus
30 ml klarifierad limejuice
20 ml socker
2 droppar orange bitter

Metod: Rörs med is och garneras med blåbärspulver.