Hem Whisky & Bourbon Norden först ut i världen med Ailsa Bay – ny single malt från William Grant & Sons

Norden först ut i världen med Ailsa Bay – ny single malt från William Grant & Sons

av Livets Goda

”Namnet och inspirationen kommer från ön Ailsa Craig belägen i havet utanför Skottlands kust. Resultatet är en single malt med tydlig balans mellan sötma och rök. – Vi är stolta över att kunna presentera Ailsa Bay med sin unika och egensinniga karaktär. Vi har utgått från en torvrök malt och sedan låtit den mogna på fat som tidigare innehållet Hudson Baby Bourbon. Resultatet blir en single malt som både är rökig och har tydliga runda inslag av sötma. Smaken är ett spännande möte mellan dessa två ytterligheter, säger Master Blender Brian Kinsman. Ailsa Bay öppnades 2007 med visionen att skapa ett destilleri och som initialt fokuserade på malt whisky och att experimentera med att utveckla en helt ny typ av rökig whisky. – Ailsa Bay är ett bevis på William Grant & Sons expertis som whiskymakare och vår Master Blender Brian Kinsmans skicklighet. Att Sverige är ett av de första länder där Aisla Bay lanseras visar att också omvärlden ser oss svenskar som ett whiskykunnigt folk”, säger Oscar J-T Holm, WG&S Nordic Marketing & Communication Manager. Ailsa Bay Webblansering 28:e januari 468 flaskor 700 ml, 795 kr Art.nr: 90445 Whisky & Bourbon om Ailsa Bay Ailsa Bay markerar snabbt sin närvaro i glasen och tilltalar och drar uppmärksamhet till sig med sina raka och drivna doftinslag av ljung och torv, som skänker en rökighet som påminner oss om Islay och finstämd sötma. Doft harmoniseras med smakupplevelsen och skänker vidare intryck av vanilj, kanderade röda äpplen och nyrostat bröd. Balansen mellan det torvrökiga och bourbonsöta är klanderfri och de rika Hudsonfaten ger en kryddspets och vi omges av en vackert silkig tanninstruktur. Med sina 48,9 procents alkohol har Ailsa Bay en ståtlig ryggrad och punsch, vilket ger ett efterspel som lever kvar riktigt länge i munnen. Adderar vi en försiktig mängd vatten utvecklas även lite toner av nougatkola och whiskyn ges lite rundare kanter utan att tappa styrfart. Vi anser dock att whiskyn är så pass homogen i sin struktur att vatten i sig inte är nödvändigt. Gomform, smaksinne och humör är lite avgörande här. Vilket som så spelar Ailsa Bay ut sina kort ytterst väl och är en gjuten pjäs i whiskyhyllan. Betyget för denna världslansering blir högt och den 28:e januari kl. 10:00 öppnas möjligheten att knipa de flaskor som ni vill få tag på. 94 poäng”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING