Nordens bästa bartender är svensk

Livets Goda 28 May, 2018
Whisky och Bourbon I förra veckan blev Emil Hed, från Svartengrens i Stockholm, utsedd till Nordens bästa bartender i den nordiska finalen av World Class. Förutom att kunna titulera sig ”Nordens bästa bartender”, kvalificerade sig Emil Hed även till den globala World Class-finalen i Berlin i oktober, där bartenders från 59 olika länder tävlar om att kunna titulera sig ”Världens bästa bartender”.

World Class är världens största bartendertävling, och under den nordiska finalen i år var temat att tillämpa tekniker från matlagning och tänka hållbart. De tävlande bedömdes inte bara på deras förmåga att hålla sig till temat och visa en hög kompetensnivå. Även egenskaper som charm, personlighet och förmågan att skapa goda och innovativa cocktails påverkade den slutliga domen.

Årets tävling bestod av två tävlingsdagar i Köpenhamn, som i år stod som värdstad. Under den första dagen höll stjärnkocken Matt Orlando i en workshop för de tävlanden, där han visade hur man återvinner ingredienser i matlagning. Under den andra dagen arbetade Rasmus Leck Fischer, från Gastronomisk Innovation i Köpenhamn, med de tävlande. Han utmanade och uppmuntrade de tävlande att bygga broar mellan cocktailvärlden och det nordiska kökets beredningstekniker. Hela denna övning fokuserade på endast en ingrediens. Under den sista tävlingen fick alla bartenders ta över barerna Ruby, Balderdash och K Bar i Köpenhamn. Deras slutliga utmaning var att servera signaturcocktails, där de bedömdes på sin förmåga att skapa en avslappnad och mysig atmosfär runt gästerna och sig själva. Detta gjordes i en levande set-up med riktiga gäster, som kontinuerligt beställde ett brett urval av cocktails för att utmana de tävlande. Emil Hed, från Svartengrens i Stockholm, var den som lyckades bäst enligt domarna och kan därmed titulera sig ”Nordens bästa bartender”.

- ”Emil har konsekvent presterat bra under hela tävlingen, och han har fått höga poäng under alla deltävlingar. Hans smakkombinationer och val av ingredienser visade en högre nivå än de övriga tävlande. Detta eftersom han är villig att ta risker och bryta sig fri från det vanliga sättet att tänka i cocktailvärlden. Båda dessa faktorer är viktiga om man vill lyckas i den globala finalen. Emil är dessutom mycket ödmjuk och sympatisk. Under den globala finalen i Berlin är det dock viktigt att sticka ut i baren och upplevas självsäker. Det är viktigt för Emil att tänka på”, säger Josephine Sondlo, en av domarna i årets tävling.

Josephine Sondlo vann den nordiska finalen förra året, och Emil hoppas kunna använda Josephine och sina medkockar på Svartengrens som stöd och bollplank under förberedelserna för finalen i Berlin. När Emil tar fram nya cocktailrecept utgår han alltid från lokala ingredienser, precis som i modern matlagning, och det kommer han fortsätta göra fram till den globala finalen.

- ”Efter att ha testat de andra tävlandes cocktails och bevittnat deras prestationer trodde jag inte att jag skulle vinna. Jag jobbar tätt med köket på Svartengrens varje dag, och jag tror det kan ha varit en fördel för mig då vi i årets tävling skulle tillämpa matlagningsteknik. Jag vet inte om jag kommer ha användning för detta i den globala finalen i Berlin, så nu väntar fyra månader med hårt arbete och förberedelser. Jag har mycket att studera för att lära mig att tillämpa nya tekniker, så jag kommer ha fullt upp”, säger Emil Hed.

Den globala finalen äger rum i Berlin i oktober. Där kommer bartenders från 59 olika länder att tävla för att i slutändan kunna titulera sig ”Världens bästa bartender”.

 

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine
 

Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet