Nordens bästa bartender är svensk

Livets Goda 28 May, 2018
Whisky och Bourbon I förra veckan blev Emil Hed, från Svartengrens i Stockholm, utsedd till Nordens bästa bartender i den nordiska finalen av World Class. Förutom att kunna titulera sig ”Nordens bästa bartender”, kvalificerade sig Emil Hed även till den globala World Class-finalen i Berlin i oktober, där bartenders från 59 olika länder tävlar om att kunna titulera sig ”Världens bästa bartender”.

World Class är världens största bartendertävling, och under den nordiska finalen i år var temat att tillämpa tekniker från matlagning och tänka hållbart. De tävlande bedömdes inte bara på deras förmåga att hålla sig till temat och visa en hög kompetensnivå. Även egenskaper som charm, personlighet och förmågan att skapa goda och innovativa cocktails påverkade den slutliga domen.

Årets tävling bestod av två tävlingsdagar i Köpenhamn, som i år stod som värdstad. Under den första dagen höll stjärnkocken Matt Orlando i en workshop för de tävlanden, där han visade hur man återvinner ingredienser i matlagning. Under den andra dagen arbetade Rasmus Leck Fischer, från Gastronomisk Innovation i Köpenhamn, med de tävlande. Han utmanade och uppmuntrade de tävlande att bygga broar mellan cocktailvärlden och det nordiska kökets beredningstekniker. Hela denna övning fokuserade på endast en ingrediens. Under den sista tävlingen fick alla bartenders ta över barerna Ruby, Balderdash och K Bar i Köpenhamn. Deras slutliga utmaning var att servera signaturcocktails, där de bedömdes på sin förmåga att skapa en avslappnad och mysig atmosfär runt gästerna och sig själva. Detta gjordes i en levande set-up med riktiga gäster, som kontinuerligt beställde ett brett urval av cocktails för att utmana de tävlande. Emil Hed, från Svartengrens i Stockholm, var den som lyckades bäst enligt domarna och kan därmed titulera sig ”Nordens bästa bartender”.

- ”Emil har konsekvent presterat bra under hela tävlingen, och han har fått höga poäng under alla deltävlingar. Hans smakkombinationer och val av ingredienser visade en högre nivå än de övriga tävlande. Detta eftersom han är villig att ta risker och bryta sig fri från det vanliga sättet att tänka i cocktailvärlden. Båda dessa faktorer är viktiga om man vill lyckas i den globala finalen. Emil är dessutom mycket ödmjuk och sympatisk. Under den globala finalen i Berlin är det dock viktigt att sticka ut i baren och upplevas självsäker. Det är viktigt för Emil att tänka på”, säger Josephine Sondlo, en av domarna i årets tävling.

Josephine Sondlo vann den nordiska finalen förra året, och Emil hoppas kunna använda Josephine och sina medkockar på Svartengrens som stöd och bollplank under förberedelserna för finalen i Berlin. När Emil tar fram nya cocktailrecept utgår han alltid från lokala ingredienser, precis som i modern matlagning, och det kommer han fortsätta göra fram till den globala finalen.

- ”Efter att ha testat de andra tävlandes cocktails och bevittnat deras prestationer trodde jag inte att jag skulle vinna. Jag jobbar tätt med köket på Svartengrens varje dag, och jag tror det kan ha varit en fördel för mig då vi i årets tävling skulle tillämpa matlagningsteknik. Jag vet inte om jag kommer ha användning för detta i den globala finalen i Berlin, så nu väntar fyra månader med hårt arbete och förberedelser. Jag har mycket att studera för att lära mig att tillämpa nya tekniker, så jag kommer ha fullt upp”, säger Emil Hed.

Den globala finalen äger rum i Berlin i oktober. Där kommer bartenders från 59 olika länder att tävla för att i slutändan kunna titulera sig ”Världens bästa bartender”.

 

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine
 

Succé för Dilmah School of Tea i Stockholm – Sveriges största te-event någonsin

Övrigt Dilmahs världsberömda School of Tea gick av stapeln på Fotografiska…
19 Oct, 2018

Små partier ÖL 19 oktober 2018 – 13 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium En lansering med kul mix av nyheter. Bland favoriterna finns…
19 Oct, 2018

En chardonnay som är lojal mot såväl druva som ursprung

Vin Piemonte är nog för en lejonpart av vinkonsumenter synonymt med…
18 Oct, 2018

Mycket exklusiv upplaga av Hernö Blackcurrant när naturen får bestämma

Whisky och Bourbon Sommarens extrema väderförhållanden påverkar skörden av svarta vinbär som i…
17 Oct, 2018

Svensken Emil Hed imponerar med hållbara cocktails under globala World Class-mästerskapen

Whisky och Bourbon I måndags kväll förra veckan hölls den globala tävlingen för…
17 Oct, 2018
Artikelarkivet