Nordens bästa sommelier är utsedd - Ellen Franzén från Gastrologik

Livets Goda 21 Aug, 2019
Vin Vinnaren av Nordic Ruinart Sommelier Challenge 2019 är Ellen Franzén, chefssommelier på Gastrologik. Champagnehuset Ruinarts årligt återkommande tävling hölls under måndagen på Grand Hôtel i Stockholm där 22 toppsommelierer från Danmark, Norge, Finland och Sverige tävlade i ett blindtest. Sommeliererna Emma Ziemann från Sverige och Simon Zimmermann från Norge tog välförtjänt andra- och tredjeplatsen.

Foto av Kensla. Från vänster: Essi Avellan, Kirsi Seppänen, Ellen Franzén, Frédèric Panaïotis, Mischa Billing och Maya Samuelsson

Igår, måndagen den 19 augusti, hölls för femte året i rad finalen av Nordic Ruinart Sommelier Challenge 2019. Årets tävling arrangerades för andra gången i Stockholm, den här gången på Grand Hôtel, där 22 av Nordens bästa sommelier tävlade i ett 40 minuter långt blindtest på fyra utvalda vita viner från olika delar av världen. De fick svara på frågor gällande land, årgång, druvsort, passande mat, serveringstemperatur och lagringstid.

Svenska Ellen Franzén, chefssommelier på Gastrologik, tog hem vinsten och den ärofyllda titeln som vinnare av Nordic Ruinart Sommelier Challenge 2019. Priset är en fyradagars studieresa till Champagne och Ruinart tillsammans med övriga vinnare i Ruinart Sommelier Challenge och Frédéric Panaïotis, tävlingens huvuddomare och Ruinarts källarmästare.

– Jag är förvånad oerhört glad! Blindtestet var svårt, en riktig utmaning, men det kändes bra. Jag är en tävlingsmänniska och älskar att vinna. Nu ser jag mycket fram emot resan till Champagne i vår, säger Ellen Franzén.

Ellen som arbetar som chefssommelier på Gastrologik vann även SM i år och nu inom kort laddar hon inför Nordiska Mästerskapen 2019. Ellen tävlade i Ruinart Sommelier Challenge förra året då hon tog en bronsplats.

Foto: Ellen Franzén och Frédèric Panaïotis av Kensla. 

Årets tävling var fantastisk på alla sätt och vis. Grand Hôtels grandiosa lokaler, den utmärkta maten och servicen samt årets deltagare. Jag är inte förvånad då Nordens sommelierer håller en mycket hög nivå, men trots att de är unga är de mycket skickliga. Jag ser redan fram emot nästa års tävling, säger Frédèric Panaïotis.

Juryn bestod av Fréderic Panaïotis, källarmästare hos Ruinart, Essi Avellan, internationellt känd champagneexpert från Finland, Maya Samuelsson, svensk vinnare i Nordic Ruinart Sommelier Challenge 2016 och driver familjeföretaget Vinkällaren Dryckesutbildningar, Mischa Billing, svensk sommelier och lektor i måltidskunskap samt Kirsi Seppänen, förra årets vinnare av Nordiska Ruinart Challenge.


Rockys återkomst: Sveriges mest öldrickande hund är tillbaka - med en Pilsner Urquell i handen

Whisky och Bourbon Pilsner Urquell fortsätter samarbeta med äkta original och näst på…
16 Sep, 2019

Pocket by Pontus dukar upp på Lidingö

Mat och Restaurang Nya Lidingö Stadshus får nu ett förstklassigt restaurangtillskott när krögaren…
16 Sep, 2019

Ulrika Brydling tilldelas Karin Franssons mentorpris 2019

Mat och Restaurang Ulrika Brydling har tilldelats Karin Franssons mentorpris 2019. Priset syftar…
16 Sep, 2019

Zero Waste Ale – En bröl är Scandics senaste hållbarhetslansering

Whisky och Bourbon Nu når Scandics nästa hållbarhetssatsning svenska ölfantaster. Den 16 september…
16 Sep, 2019
Artikelarkivet