Hem Vinvärlden Nordens bästa sommelier är utsedd – Sverige med två topplaceringar

Nordens bästa sommelier är utsedd – Sverige med två topplaceringar

av Livets Goda

Foto: Tina Johansson, Frédèric Panaiotis, Kirsti Seppinen och Ellen Franzén

I måndags, den 20 augusti, hölls för fjärde året i rad finalen av Nordic Ruinart Challenge 2018. Årets tävling genomfördes i Köpenhamn, Danmark, där Nordens bästa sommelier tävlade. 

Det blev topplaceringar för två av våra svenska sommelierer: Tina Johansson, som även i år tog hem den prestigefulla andraplatsen, och Ellen Franzén som tog tredjeplatsen. Vinnaren Kirsti Seppänen, restaurangchef på Deli & Wine Bar i Tempere i Finland hade flest rätt och tog hem vinsten och den ärofulla titeln ”Vinnare av Nordic Ruinart Challenge 2018”.  Priset är en fyradagars studieresa till Champagne och champagnehuset Ruinart.

De utvalda deltagarna utförde ett 40 minuter långt blindtest på fyra utvalda viner från Champagne med frågor rörande land, årgång, druvsort, passande mat, serveringstemperatur och lagringstid. Huvuddomare och Ruinarts källarmästare, Frédèric Panaiotis, var mycket imponerad av årets skickliga finalister.

– Blindprovningen i år var svår, men också väldigt spännande eftersom alla viner visade sig vara från Champagne, även de stilla. Det var en riktig utmaning, så jag är mycket stolt över att ha tagit hem andraplatsen igen. Som vanligt var Frédérics föreläsning lärorik och inspirerande och det var roligt att träffa så många tävlande från Norden som har en passion för vin och vill lära sig mer, precis som jag, säger Tina Johansson.  

Tina Johansson från Tuscan Wine School i Sienna, Italien har tidigare tävlat i de prestigefyllda tävlingarna SM i Sommelier 2017, där hon tog en bronsplats, samt Ruinart Challenge 2017 och 2018.

Ellen Franzén har de senaste åren arbetat på stjärnkrogarna Esperanto och Imouto i Stockholm. Hon har tävlat i SM i Sommelier 2017 och 2018, där hon båda gångerna kom på andra plats. Ellen har också representerat Sverige i Nordiska mästerskapen i sommelier 2017 och gör det även i år.

Juryn bestod av Fréderic Panaïotis, källarmästare hos Ruinart, Béatrice Beacher, ledare för Svenska Sommelierförbundet, Malene Smidt Hertz, vinexpert på WSET Diploma, Tim Vollerslev, medgrundare av det danska sommelierförbundet, och Jimmi Hansen, förra årets vinnare av Nordiska Ruinart Challenge.

RELATERAD LÄSNING