Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Norrloumi: En norrländsk grillost för hela Sverige

Norrloumi: En norrländsk grillost för hela Sverige

av Livets Goda

Nu kommer Norrloumi, ett smakrikt och hållbart alternativ till importerad grillost. Tillverkad av komjölk från Norrland med en norrländsk smaktouch. Den gnissliga grillosten är Norrmejeriers senaste tillskott till hela Sveriges matbord.

Med sina rötter i det norrländska landskapet är denna grillost resultatet av lång tradition av mejeriproduktion och osttillverkning i norra Sverige. Med Norrloumi kan hela Sverige njuta av Norrland i ett paket.

– Norrloumi är mer än bara en grillost – det är en gnisslig och salt smakupplevelse som gör skillnad och perfekt till sommarens alla grillkvällar, säger Lina Jonsson, produktchef för ost på Norrmejerier.

Smakrikt och hållbart val till importerad ost
Norrmejerier uppmuntrar konsumenterna att göra medvetna och hållbara val. Norrländsk mjölk har ett naturligt lägre klimatavtryck än importerad ost. Det ljusa halvåret i kombination med en relativt låg medeltemperatur och god tillgång till vatten främjar snabb tillväxt av gräs och klöver med högt energi- och näringsinnehåll och minskar användningen av bekämpningsmedel. Genom att stödja norrländska mjölkbönder bidrar man till en mer hållbar matproduktion och svensk livsmedelsförsörjning och dessutom minskar transportbehovet jämfört med importerad ost.

– Norrländsk mjölk och ost är helt enkelt ett bra val för hela Sverige, som både smakar och gör gott, fortsätter Lina Jonsson.

Fakta: Grillost Norrloumi

Norrmejeriers Norrloumi finns i utvalda ICA och COOP-butiker över hela landet från och med vecka 20.

  • 100 procent norrländsk mjölk
  • Artnr: 68060
  • EAN: 7310861680604
  • Rek ca-pris 29,70 kr

Norrloumi passar till en mängd olika rätter, från klassisk stroganoff till pasta- och salladsrätter. Den kan även användas för att göra saftiga burgare eller läggas på grillen för att bli en somrig måltid.

Sommarsallad med Norrloumi, päron och granatäpple

Ingredienser:
– 360 g Norrloumi
– 2 st stora päron, skivade eller i stavar
– 1/2 granatäpple
-100 g salladsärtor
– 8 dl blandad sallad (exempelvis ruccola, spenat, och rosé)
– 1/2 rödlök, skivad (valfritt)
– 1/2 kruka färsk mynta eller basilika, hackad (valfritt)
– 4 msk olivolja
– 2 msk balsamvinäger eller citronsaft
– Salt och svartpeppar efter smak

Instruktioner:
1. Skär Norrloumi i skivor, ungefär 1 cm tjocka.
2. Skölj och skiva päronen, dela salladsärtor och kärna ur granatäpplet.
3. Värm upp en grillpanna eller vanlig stekpanna på medelhög värme och pensla den med lite olivolja. Grilla osten i cirka 2
4. minuter på varje sida, tills de får en fin gyllenbrun färg och blir lite knapriga på kanterna.
5. Under tiden osten grillas, blanda salladen och rödlök i en stor skål.
6. Gör dressingen genom att blanda olivolja och balsamvinäger eller citronsaft i en liten skål. Smaka av med salt och svartpeppar.
7. Lägg grillad Norrloumi, skivade päron, salladsärtor och granatäpple över salladen.
8. Ringla dressingen över salladen och vänd försiktigt så att alla ingredienser är jämnt täckta.
9. Om du vill kan du strö över lite färskhackad mynta eller basilika för extra smak och färg.

Tips! Variera gärna din sallad med andra råvaror, Norrloumi passar även bra med exempelvis jordgubbar och persika!

Pasta med pesto, Norrloumi och grönsaker

– en snabb familjefavorit!

Ingredienser:
250 g pasta (välj din favoritsort)
100 g färsk spenat
250 g småtomater, halverade
200 g Norrmejerier Crème Fraiche 34%
180 g Norrmejerier Norrloumi
150 g färsk pesto

Instruktioner:

1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Se till att den blir al dente för bästa resultat.
2. Medan pastan kokar, skölj spenaten och halvera tomaterna.
3. Tärna Norrloumi och stek den i en torr stekpanna på medelvärme tills den får en fin gyllene färg.
4. Blanda ihop Crème Fraiche och pesto i en stor skål.
5. När pastan är klar, rör ned den med Crème fraiche och pesto. Rör om väl så att pastan täcks ordentligt.
6. Tillsätt spenat och tomater och rör försiktigt så att grönsakerna blandas jämnt med pastan och såsen.
7. Toppa rätten med nystekt Norrloumi.
8. Servera genast och njut!

RELATERAD LÄSNING