Hem NyheterVinnyhet Norrmännen handlar mindre alkohol i Sverige

Norrmännen handlar mindre alkohol i Sverige

av Livets Goda

Norrmännen handlar mindre alkohol i Sverige jämfört med innan pandemin. Det visar en ny rapport från CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning).

norrmän

I rapporten skattas omfattningen av den norska gränshandeln med alkohol. Under 2020 och 2021 då det var pandemirestriktioner skedde en kraftig nedgång av handeln.

–Det har skett en uppgång under 2022, men inte till samma nivåer som innan pandemin, säger Ulf Guttormsson, avdelningschef på CAN och författare till rapporten.

–Att gränshandeln inte nått tidigare nivåer kan bero på ökade bränslekostnader, att nya vanor etablerats under pandemin liksom att prisskillnaderna på detaljhandelsvaror har minskat.

Rapporten konstaterar samtidigt att alkohol inte är det som driver den norska gränshandeln.

–Alkohol är klart billigare i Sverige men utgör endast en begränsad del av den totala gränshandeln, säger Ulf Guttormsson.

Den norska alkoholgränshandeln uppgick 2022 till 1,9 miljoner liter ren alkohol, motsvarande 3,6 procent av Systembolagets försäljning.  År 2019 var volymen 2,6 miljoner, eller 5,3 procent av försäljningen. Räknat i ren alkohol utgörs ungefär hälften av den norska alkoholgränshandeln av vin, därefter kommer öl.

I skattningen av omfattningen av den norska gränshandeln med alkohol inräknas dels köp med norska betalningsmedel i Systembolagets butiker, dels norska beställningar hos Systembolagets ombud, i någon av de 23 kommuner som gränsar till Norge. Rapporten är gjord på uppdrag av Systembolaget.

Läs rapporten här: Norsk gränshandel med alkohol i Sverige 2016–2022

RELATERAD LÄSNING