Hem Whisky & Bourbon Norrtelje Brenneri utökar – med maltwhisky!

Norrtelje Brenneri utökar – med maltwhisky!

av Livets Goda

Genom åren har framgångarna haglat över Norrtelje Brenneri. Medaljer, utmärkelser och positiv press har skapat ett stort intresse för både fruktspriten, de kryddade brännvinssorterna (de görs med fruktsprit som bas) och punschen. Punschen är bränneriets största produkt, den står för ungefär hälften av den totalt 30 000 liter om året stora produktionen. ”I år hoppas vi nå upp mot 40 000 liter”, berättar Richard när den nya destillationspannan har gått varm under ett par månader. Den vackert handhamrade kopparpannan om 500 liters rymd med en tillkopplad kolonn med sju bottnar har köpts från samma leverantör som den första pannan. ”Det här är destillationspannornas Rolls Royce”, säger en mycket stolt Richard. Tillväxten beräknas framför allt utgöras av den maltwhisky man i mer experimentellt liten skala har gjort sedan 2006, men som nu ökar i produktion. Whiskyn görs än så länge av vanlig ljus kornmalt, men framöver kommer man att direkt på gården att lättröka en del av malten. Kristina och Richard berättar att deras whisky kommer att vara mild och elegant med bara en försiktig rökighet. ”Jag är inte särskilt mycket för de kraftigast rökiga sorterna”, berättar Richard. Av den anledningen tar man också ut spriten ur pannan vid drygt 80 procents styrka snarare än kring 70, just för att undvika orenheter och alltför tunga aromer. Lagringen sker sedan i en kombination av olika ekfatstyper, både små amerikanska ekfat och fat som tidigare innehållit spanskt vin och även sherry av typen oloroso. De första flaskorna whisky kommer troligen att börja säljas i mitten av 2012 då den har nått en ålder om tre år, men Kristina och Richard är måna om att inte buteljera spriten för tidigt. ”Det viktiga är att den har hunnit utveckla intressanta aromer”, menar Kristina. Richard är mån om att gå försiktigt fram och inte lova stordåd och exakta lanseringsdatum. Därför låter man inte, som exempelvis Mackmyra Whisky har gjort, intresserade kunder teckna sig för hela fat, utan säljer i samband med de provningar man har på bränneriet snarare en slags option att vid kommande lansering köpa två halvlitersflaskor. ”På så sätt förbinder man sig inte att köpa sprit, utan har mer säkrat en möjlighet att få vara bland de första att köpa whiskyn”, förklarar Richard. Trots framgångarna har Kristina och Richard fötterna stabilt på jorden. För tillfället är whiskylagret litet, men redan inom ett år hoppas man ha 40-50 ekfat med mognande whisky i sitt lagerhus, kanske till och med 100 fat. Whiskyn och punschen kommer att vara de stora produkterna, tillsammans med glöggen under en viss del av året. ”Det är tyvärr svårt att få folk att förstå att uppskatta fruktsprit, dessutom är den mycket dyrare än att tillverka whisky”, säger Kristina. Produktionen är så gott som helt ekologisk, och man har precis börjat inleda ett samarbete med en leverantör av biodynamiska råvaror. ”Vi har egentligen alltid arbetat med så naturligt rena råvaror som möjligt, men det stora problemet är att finna en arrak till vår punsch som är framställd på ett ekologiskt sätt”, berättar Kristina och lägger till att det verkligen är något de arbetar för att finna. ”Det finns ju många producenter av arrak, så nog borde det gå”, säger hon. Deras Roslagspunsch är en av de allra finaste, framställd av en bas av plommonsprit som har sötats med akaciahonung och lite socker, och smaksatts med finaste arrak och lite lime. ”Och några små hemligheter”, säger Richard och skrattar. Den ligger idag i Systembolagets beställningssortiment, men både Kristina och Richard hoppas att den till slut får en ordentlig lansering. Egentligen är det rätt märkligt att man från Systembolagets inköpsavdelning inte har tagit in Roslagspunsch på en fast listning. Att stå utanför Systembolagets ordinarie sortiment gör verksamheten mer sårbar ekonomiskt, och därför har man på Norrtelje Brenneri med stor framgång satsat på färjetrafiken på Östersjön. Eckerölinjen (som har en egen akvavit av dill och rönnbär från bränneriet), Viking Line och Birka Cruises är utan jämförelse de största kunderna. Med nya regler från Systembolaget kommer nu Norrtelje Brenneri att ha sina produkter i tre butiker, inte bara den inne i Norrtälje. ”Det gör ju att vi mer kommer våga ta Systembolaget på allvar”, säger Richard och ler lite finurligt. Den här känslan och inställningen från små bryggerier, destillerier och importer är tyvärr alltför vanlig … av förklarliga skäl. Destilleri, tappnings- och lagerhall samt två fint inredda provningssalar som årligen fylls av närmare 6 000 besökare (!) ligger inhysta i en tillbyggd lada, som så sent som för nio år sedan mer eller mindre var fallfärdig. Det hela är mycket stilfullt och ombonat. Det märks att Kristina och Richard lägger ner sina själar i verksamheten.

RELATERAD LÄSNING