Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Norska branschens löfte: sjömatsproduktionen hålls igång trots corona

Norska branschens löfte: sjömatsproduktionen hålls igång trots corona

av Christoffer Enquist

Den norska sjömatsindustrin arbetar fortsatt aktivt för att leverera säker, hållbar och näringsrik mat under den pågående corona-pandemin.

Som livsmedelsproducenter anses både vildfisket och havsbruket vara samhällsbärande funktioner. Tillsammans med transportsektorn har sjömatsproducenterna som mål att hålla igång leveransen av norsk sjömat både till Norge och utomlands.

Under lördagen den 14 mars utfärdade det norska Närings och Fiskeridepartementet en skrivelse som underströk vikten av att livsmedelsproduktion och -leveranser upprätthålls som en livsviktig del av samhället.

– Den norska sjömatnäringen spelar en mycket viktig roll i distributionskedjan för livsmedel. Inte bara i Norge, utan även över hela världen. I svåra tider som dessa är det viktigt att hålla igång samhället och se till att alla har tillgång till hälsosam och näringsrik mat, säger Odd Emil Ingebrigtsen, Norges nya Fiskeri- och sjömatminister.

Tillgång till hälsosamma och trygga livsmedel är viktigare än någonsin
Att sjömatsbranschen klassas som en samhällsbärande funktion innebär att branschen kommer att ha som mål att hålla igång produktionen på ett så normalt sätt som möjligt.

– Det är förmodligen viktigare än någonsin att upprätthålla produktionen av hälsosamma och näringsrika livsmedel och vi är glada över att den norska regeringen erkänner den livsviktiga rollen norsk sjömatsindustri spelar i det här. Vi jobbar aktivt för att uppfylla vår roll och hitta lösningar för att säkerställa en god distribution av norsk sjömat under bekymmersamma tider som dessa, säger Norges Sjömatråds vd Renate Larsen.

Likt andra europeiska länder har Norge och den norska regeringen vidtagit drastiska åtgärder för att stoppa spridningen av Covid-19-viruset. Skolor, biografer, restauranger och barer har uppmanats att stänga och befolkningen har rekommenderats att stanna hemma i största möjliga mån. Eftersom sjömatsindustrin anses vara en samhällsbärande funktion kommer deras anställda att ha tillgång till barnomsorg. Transportindustrin är undantagen från några av de striktaste karantänsreglerna för personal för att säkerställa varuflödet över landsgränserna.

Landsgränserna är inte stängda för varutransporter
Trots att många europeiska länder nu stänger sina gränser är de inte stängda för varutransporter. Detta bekräftades i ett uttalande av den norska regeringen den 15 mars. Norska regeringens uttalande speglar även EU-kommissionens riktlinjer som går att läsa här.

Norge exporterar 95 procent av sin sjömat och många länder förlitar sig på norsk sjömat för att möta den lokala efterfrågan. Den norska sjömatsnäringen arbetar nu tillsammans med den norska regeringen för att fortsätta produktionen på ett så smidigt sätt som möjligt i en mycket osäker situation.

– Det här är en situation vi aldrig tidigare skådat. Ingen vet riktigt vad vi står inför. Vad vi däremot vet är att människor måste äta. Vi har några av de bästa och mest hälsosamma livsmedlen som finns och att försäkra livsmedeldistributionen är något vi som sjömatsnation tar på största allvar. Det är en livsviktig funktion för samhället, säger Larsen.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING