Nu är årets äppelmuster här

Livets Goda 7 Nov, 2018
Whisky och Bourbon Äppelskörden är avklarad och nu presenteras årets alla äppelmuster. Sommarvädret har gjort äpplena godare än någonsin och Kiviks Musteri är nöjda både med äppelskörden och med årets mustsmaker.

Årets extrema sommarväder har satt sin prägel på den svenska äppelskörden. Solen har gjort underverk och det är mycket sötma och arom i frukten. Skörden 2018 har gett många äpplen, något mindre i storlek men väldigt fina smakmässigt. Årets äppelmust har därmed fått en högre sötma och en kraftigare smak. Smakerna på musterna är godare än någonsin!

-Must är ett hantverk, man kan inte gå efter ett recept, säger Mikael Adolfsson, sommelier och produktchef på Kiviks Musteri. Det bygger på ett nära förhållande med naturen; jordmån, äppelsort, väder och skördetillfälle påverkar resultatet och det ger musterna en mångfald av smakrike­dom. Precis likt druvornas terroir är viktig när man gör vin.

-Dessutom har vi både sortrena och blandmuster, med och utan fruktkött, platsspecifika samt mousserande muster. Det gör att man kan välja must efter tillfälle, säger Mikael.

I Svenska Musteriers regi kommer det att hållas ett gemensamt mustsläpp på Stockholm Food & Wine-mässan den 9 november. Kiviks Musteri kommer där att presentera två av sina muster: Skånsk Äppelmust Gravenstein och Skånsk Ekologisk Äppelmust Svinaberga. Mikael Adolfsson kommer själv att vara på plats tillsammans med andra mustaktörer från föreningen och berätta mer om 2018 års äppelmuster.

De två musterna som Kiviks Musteri presenterar på Food & Wine: 

Skånsk Äppelmust Gravenstein, 75 cl
Äppelmust gjord på handplockade Gravensteinäpplen från äppelodlingar i Kivik och från Kiviks Musteris odling på Solnäs Gård utanför Lund. En fyllig och sträv must med bra balans mellan sötma och syra. En matvänlig must som passar den svenska husmanskosten perfekt. Finns att köpa i Kiviks Musteris egna butiker; i Kivik och på Solnäs Gård.

Skånsk Ekologisk Äppelmust Svinaberga, 75 cl
Ekologisk äppelmust gjord på äpplen från Kiviks Musteris egen ekologiska odling på sluttningen ner mot havet i Kivik. Innehåller de karaktärsfulla äppelsorterna Holsteiner Cox, Blenheim Orange, Rubinola, Ribston samt Ingbo - handplockade precis innan de nått sin fulla mognad för att ge musten dess syra och en kraftfull och intensiv smakupplevelse. Musten är perfekt för gåsen eller julbordet under denna säsong eller till alla tillfällen där grillen bjuder på mustiga smaker. Finns att köpa i Kiviks Musteris egna butiker; i Kivik och på Solnäs Gård.


Världen hyllar High Coast

Whisky och Bourbon På High Coast Whisky är man stolta som tjädertuppar där…
18 Jan, 2019

Ben & Jerry’s nya glass kommer i rosa fudge, hjärtan, chunks och swirls

Övrigt Lagom till Alla Hjärtans Dag lanseras Ben & Jerry’s Topped…
18 Jan, 2019

Nordic Choice Hotels prisar Löfbergs

Vin Kafferosteriet Löfbergs prisas återigen för sitt hållbarhetsarbete. Den här gången…
18 Jan, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Fredagstips från Winefinder: 96-poängs Brunello di Montalcino

Vin Nummer 11 på Wine Spectators Top 100 - 2017 -…
18 Jan, 2019

Hotel At Six skapar ny arena för samtidskonst

Mat och Restaurang At Six strävar efter att omdefiniera begreppet hotellkonst. Petter Stordalens…
17 Jan, 2019

Grattis Tintin - 90 år!

Whisky och Bourbon Utlandskorren Tintin fyller 90 år och den älskade, men även…
17 Jan, 2019

Inspiration: Nacka/Koreansk kycklingsallad med nudlar

Mat och Restaurang Premium I det kalla januarivädret så inspirerar Livet Goda redaktionen här…
17 Jan, 2019

Tobaksfria Onico i ny smak

Övrigt Onico, en tobaks- och nikotinfri prilla, är Swedish Match tobaks-…
17 Jan, 2019

Två av tre svenskar kommer att förändra sina matvanor i år

Mat och Restaurang Nytt år, nya möjligheter. Många svenskar ser ett nytt år…
17 Jan, 2019

Glenburgie 18 YO lanseras den första mars på Systembolaget

Whisky och Bourbon Den 1 mars lanseras ytterligare en familjemedlem i Ballantine’s Single…
17 Jan, 2019

Divines nyheter under februari

Vin Importören Divine lanserar under februari en hel del nyheter och…
17 Jan, 2019

We & Wine lanserar ny årgång av Zuccardi’s välrenommerade vin Tito

Vin Vinet Tito Zuccardi är en hyllning av vinmakaren Sebastián Zuccardi…
17 Jan, 2019

SIA Glass väljer bort palmolja

Övrigt - Det senaste året har vi minskat användningen av palmolja…
17 Jan, 2019

Mathias Dahlgren och Staffan Naess öppnar bistro och vinbar på The Sparrow Hotel

Mat och Restaurang Den 1:a februari, endast ett stenkast från Stureplan i Stockholm,…
16 Jan, 2019

Nu är skrei-säsongen igång

Mat och Restaurang Säsongen för den norska torsk-delikatessen skrei har börjat och den…
16 Jan, 2019

Vinkällan förstärker med en driftansvarig

Vin Under hösten 2018 har Vinkällan haft intervjuer med personer som…
16 Jan, 2019

Par tar över vingård i storsäljande författarens nya bok

Övrigt Tove Alsterdal är bästsäljande och prisbelönt deckarförfattare, känd för att…
16 Jan, 2019

Årets Viltkock koras

Vin Lördagen den 2 februari avgörs vem som blir Årets Viltkock.
16 Jan, 2019

Mest prisvärda röda vin 2018 enligt Munskänkarna

Vin Paul Jaboulet Côte du Rhône Parallèle 45 2015, har tilldelats…
16 Jan, 2019
Artikelarkivet