Nu är skrei-säsongen igång

Livets Goda 16 Jan, 2019
Mat och Restaurang Säsongen för den norska torsk-delikatessen skrei har börjat och den första skreien finns nu i butik. Varje år mellan januari och april kommer skreien till den nordnorska kusten för att leka. Den långa vandringen från Barents hav ger den ett delikat kött som är muskulösare, fastare och vitare än vanlig torsk.

Skrei kommer från världens största torskbestånd, den nord-ost-arktiska torsken i Barents hav. Namnet ”skrei” kommer av det gammelnorska ordet för skrida eller vandra och torsken får bara kallas skrei mellan januari och april. Varje år lämnar omkring 500 miljoner torskar Barents hav för att leka kring Lofoten i Nordnorge och ungefär 90 procent återvänder till Barents hav.

Tack vare god förvaltning av norska myndigheter är beståndet hållbart och i god tillväxt. Fisket har grönt ljus från norska WWF och hela det norska torskfisket certifierat av MSC (Marine Stewardship Council). En stor del av torskfisket är även KRAV-certifierat.

Efter en lång vandring genom kalla klara vatten och hårda strömmar blir skreien muskulös med ett fast vitt kött. Skreien lagrar överflödigt fett i levern och inte musklerna vilket gör den mycket mager. Dessutom är den rik på protein, vitaminer, mineraler och omega-3-fettsyror.

– Nu är äntligen årets sjömatshöjdpunkt här! Det är en gammal väletablerad tradition att fiska och äta skrei i Norge och jag hoppas att fler svenskar passar på att njuta av färsk norsk vildfångad torsk när den är som bäst. Förutom en fantastisk smak är skreien fullpackad med de mineraler och vitaminer som krävs för att klara av de sista månaderna av mörker innan våren infinner sig, säger Sigmund Bjørgo, Fiskeriutsending Sverige på Norges Sjömatråd.

I Norge har man en månghundraårig tradition av att utnyttja fisken till fullo och alltifrån filéer, rom, kinder, lever, huvud och tunga tas tillvara. Men skrei är en delikatess i fler länder än Norge. Torkad skrei exporteras till Italien som Stoccafisso, hel skrei saltas och torkas för att skickas till Portugal och Brasilien som Bacalao. Huvudet till Nigeria, där det kokas till fond i grytor. Magen åker hela vägen till Asien där den blir till en delikatess. Kind, tunga och filé skickas bland annat till Sverige där det äts som lyxig säsongsrätt på väl utvalda restauranger eller i hemmen.

Skrei ska ätas färsk under säsongen som pågår mellan januari och april. Förra året exporterades 259 ton skrei från Norge till Sverige under skrei-säsongen.

 

Näringsinnehåll     Fett (g/100 g)       Kolhydrater (g/100 g)      Protein (g/100 g)

Filé/bit                         0.3                          <0.1                                  18
Rom                            1.7                            0                                     24.3
Lever                           60.3                          0.7                                  6.2

Siffrorna kommer från prover på färsk fisk framtagna av Norges Havsforskningsinstitut. För mer näringsinformation och fakta se nifes.hi.no


Blanda proffsiga cocktails hemma - D.E.W. Drinks: tre drinkar med bara tre ingredienser

Whisky och Bourbon Det kan vara svårt att hitta en god cocktail som…
19 Feb, 2019

Nu börjar Coop leverera mat med Volvos nya el-lastbil

Övrigt I dag överlämnar Volvo den nya el-lastbilen Volvo FL Electric…
19 Feb, 2019

Foursquare – långt ifrån fyrkantig

Whisky och Bourbon Foursquare Distillery ligger på Barbados, denna Västindiens östligaste utpost som…
19 Feb, 2019

Sveriges godaste ostar prisades under Ostfestivalen

Mat och Restaurang För sjätte året i rad arrangerades festivalen som samlar gräddan…
19 Feb, 2019

11% av världens befolkning har inte tillgång till rent vatten

Övrigt De fattigaste i världen går i timmar för att hämta…
19 Feb, 2019

Svegro lanserar nyheten grekisk basilika

Mat och Restaurang Svegro utökar sitt örtsortiment med en ny spännande basilikasort, den…
19 Feb, 2019

Pastan för alla tillfällen

Mat och Restaurang Svenska Dryckesmässor passar här på att inspirera med ett recept…
19 Feb, 2019

Santa Maria slår världsrekord i tortillastapling

Mat och Restaurang Det officiella världsrekordet i tortillastapling ligger på 68,6 centimeter. Men…
19 Feb, 2019

För åttonde året i rad - Innis & Gunn Barrel Aged Irish Whiskey Stout – Kindred Spirits släpps på Systembolaget

Whisky och Bourbon Den 8 mars släpper skotska craft bryggeriet Innis & Gunn…
19 Feb, 2019

Gammel Dansk i storformat! - Nyhet i Systembolagets beställningssortiment

Whisky och Bourbon Den 14:e Januari 2019 lanseras klassikern Gammel Dansk Bitter Dram…
18 Feb, 2019

Forever Arctic Sea

Övrigt Har du koll på om du får i dig den…
18 Feb, 2019

70-talsfavoriten CAR är tillbaka

Övrigt Den mest sålda läskedrycken på Rigelloflaska under 1970-talet, CAR, gör…
18 Feb, 2019

Ghost släpper Juniper Gin

Whisky och Bourbon När svenska rock-titanerna Ghost tar sig an dryckesvärlden gör de…
18 Feb, 2019

​Nyhet: Löfbergs ICE Coffee Oat

Övrigt Kafferosteriet Löfbergs utökar sitt sortiment iskaffe med ICE Coffee Oat,…
18 Feb, 2019

Låt den gula etiketten leda vägen

Vin Det lyser gult på Systembolagets Australienhylla. Wolf Blass Yellow Label…
18 Feb, 2019

TOMP tar över skotsk whiskyportfölj och amerikanskt bourbonhus

Vin TOMP Beer Wine & Spirits AB växer just nu snabbt…
15 Feb, 2019

Lansering av Diplomaticó Distillery Collection No3 Pot Still Rum

Whisky och Bourbon Idag lanseras No 3 i Diplomáticos unika kollektion av rom…
15 Feb, 2019

The Happy Company - Sveriges bredaste sortiment av Whisky & Rom

Whisky och Bourbon En utställare som Svenska Dryckesmässor är glada över att ha…
15 Feb, 2019

Nu öppnar anmälan till Lily Bollinger Award - jakten på Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Vin Nu öppnar anmälan till årets upplaga av Lily Bollinger Award,…
15 Feb, 2019

Livets Goda Premium - Vad som ingår

Vin Älskar du vin, whisky, öl och drycker av alla dess…
3 Jan, 2019
Artikelarkivet