Nu är skrei-säsongen igång

Livets Goda 16 Jan, 2019
Mat och Restaurang Säsongen för den norska torsk-delikatessen skrei har börjat och den första skreien finns nu i butik. Varje år mellan januari och april kommer skreien till den nordnorska kusten för att leka. Den långa vandringen från Barents hav ger den ett delikat kött som är muskulösare, fastare och vitare än vanlig torsk.

Skrei kommer från världens största torskbestånd, den nord-ost-arktiska torsken i Barents hav. Namnet ”skrei” kommer av det gammelnorska ordet för skrida eller vandra och torsken får bara kallas skrei mellan januari och april. Varje år lämnar omkring 500 miljoner torskar Barents hav för att leka kring Lofoten i Nordnorge och ungefär 90 procent återvänder till Barents hav.

Tack vare god förvaltning av norska myndigheter är beståndet hållbart och i god tillväxt. Fisket har grönt ljus från norska WWF och hela det norska torskfisket certifierat av MSC (Marine Stewardship Council). En stor del av torskfisket är även KRAV-certifierat.

Efter en lång vandring genom kalla klara vatten och hårda strömmar blir skreien muskulös med ett fast vitt kött. Skreien lagrar överflödigt fett i levern och inte musklerna vilket gör den mycket mager. Dessutom är den rik på protein, vitaminer, mineraler och omega-3-fettsyror.

– Nu är äntligen årets sjömatshöjdpunkt här! Det är en gammal väletablerad tradition att fiska och äta skrei i Norge och jag hoppas att fler svenskar passar på att njuta av färsk norsk vildfångad torsk när den är som bäst. Förutom en fantastisk smak är skreien fullpackad med de mineraler och vitaminer som krävs för att klara av de sista månaderna av mörker innan våren infinner sig, säger Sigmund Bjørgo, Fiskeriutsending Sverige på Norges Sjömatråd.

I Norge har man en månghundraårig tradition av att utnyttja fisken till fullo och alltifrån filéer, rom, kinder, lever, huvud och tunga tas tillvara. Men skrei är en delikatess i fler länder än Norge. Torkad skrei exporteras till Italien som Stoccafisso, hel skrei saltas och torkas för att skickas till Portugal och Brasilien som Bacalao. Huvudet till Nigeria, där det kokas till fond i grytor. Magen åker hela vägen till Asien där den blir till en delikatess. Kind, tunga och filé skickas bland annat till Sverige där det äts som lyxig säsongsrätt på väl utvalda restauranger eller i hemmen.

Skrei ska ätas färsk under säsongen som pågår mellan januari och april. Förra året exporterades 259 ton skrei från Norge till Sverige under skrei-säsongen.

 

Näringsinnehåll     Fett (g/100 g)       Kolhydrater (g/100 g)      Protein (g/100 g)

Filé/bit                         0.3                          <0.1                                  18
Rom                            1.7                            0                                     24.3
Lever                           60.3                          0.7                                  6.2

Siffrorna kommer från prover på färsk fisk framtagna av Norges Havsforskningsinstitut. För mer näringsinformation och fakta se nifes.hi.no


Hernö Gin intar Sveriges två största flygplatser och SAS flygningar

Whisky och Bourbon Nu kan resenärer köpa Hernö Gin på Stockholm Arlanda Airport,…
25 Apr, 2019

Nyheter från High Coast Whisky - Origins

Whisky och Bourbon High Coast är en mycket speciell plats, ett världsarv där…
25 Apr, 2019

Viña El Pison, El Carretil och Valdeginés 2016 från Artadi släpps idag som webblansering

Vin Artadi ligger i byn Laguardia och är en del av…
25 Apr, 2019

Braun lanserar unik stavmixer med grönsakssvarv

Mat och Restaurang Med den nya stavmixern Braun MQ 5 Vario Fit tillkommer…
25 Apr, 2019

Nya restaurang ÄNG öppnar upp det halländska skafferiet

Mat och Restaurang Ästad Vingård fortsätter satsningen på mat och dryck. På restaurang…
25 Apr, 2019

Välstöpt med Scanpan

Mat och Restaurang Hur tillverkas Scanpans prisvinnande pannor? Följ med Thomas Sjögren bakom…
25 Apr, 2019

Dagens Webblansering från dansk vinstjärna

Vin Den danska vinmakaren Peter Sisseck är ett av vinvärldens stora…
25 Apr, 2019

Mogen Chablis hos Winefinder

Vin Chablis La Pierrelée är La Chablisiennes traditionella Chablis som lätt…
25 Apr, 2019

Löfbergs storsatsar på Cold Servings

Mat och Restaurang Konsumtionen av kalla kaffedrycker ökar kraftigt, framför allt i Japan…
25 Apr, 2019

Vårens nyheter från Peroni

Whisky och Bourbon Nu utvidgar det italienska parumärket Peroni Nastro Azzurro sitt sortiment…
24 Apr, 2019

Gardshol Wines till Göteborg Vin & Deli

Whisky och Bourbon Hantverksmässiga viner står i fokus hos Gardshol Wines som ställer…
24 Apr, 2019

Dugges Bryggeri gästar Flippin' Burgers, Dogfood och LÅDAN med sin största tap-takeover någonsin

Whisky och Bourbon För tredje året i rad kommer Dugges bryggeri och tar…
24 Apr, 2019

Tre av tio produkter i dagligvaruhandeln är nu handelns egna varor

Mat och Restaurang Handelns egna märkesvaror (EMV) står för en allt större del…
24 Apr, 2019

Nya Sportlunch Caramel

Övrigt Vårens nyhet från chokladfabriken är ännu en Sportlunch chokladbar med…
24 Apr, 2019

Världens enklaste mat

Mat och Restaurang För alla som vill äta enkelt men ändå gott är…
24 Apr, 2019

Hernö Gin och Birka Cruises bjuder in till årets ginkryssning med nya upplevelser

Whisky och Bourbon Den sjuttonde maj är det dags för årets ginkryssning i…
24 Apr, 2019

Västerbottensost – I topp bland de varumärken som kvinnor uppskattar mest

Mat och Restaurang Västerbottensost® placerar sig på en stolt åttondeplats när YouGov BrandIndex…
24 Apr, 2019

En natt att minnas på Casino Cosmopol

Övrigt Här kan man njuta av en kväll full av nöjen…
24 Apr, 2019

8 vårdrinkar att välkomna solen med

Whisky och Bourbon Sedan september har vi längtat och snart är den äntligen…
23 Apr, 2019

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning

Whisky och Bourbon Att Bruichladdich är ett av whiskyvärldens mest omtyckta destillerier framgick…
23 Apr, 2019
Artikelarkivet