”Förhoppningen att locka cirka 10 000 besökare infriades med råge, det kom omkring 18 000 besökare som trängdes utefter den 177 meter långa bardisken för att prova öl. Baren slog alla rekord som världens längsta bardisk i Guinness Rekordbok. Sedan dess har festivalen långsamt vuxit och normalt sett haft omkring 22 000 till 25 000 besökare. I och med att man kompletterade ölet och whiskyn med övrig sprit, cocktails vin och champagne i den hall man nu kallar Taste Experience för två år sedan, nådde man rekordmånga 36 000 besökare under fjolårets två helger. Ett nytt rekord som befäster att mässan är världens största för öl och whisky. Igår torsdag slog portarna upp för den 21:a upplagan av festivalen, och, vilket noteras särskilt detta år, är det tjugoårsjubileum för whiskyn på festivalen. ””Vi lade till whisky 1993 eftersom vi tycker att whisky och öl hör ihop, och nu 20 år senare har whiskyn blivit lika självklar och stor här som ölet””, säger Marianne. Thomas Kuuttanen, som äger och driver spritimportfirman Symposion i Malmö, slår på stort i år och kommer att ha drygt 300 whiskysorter i sin monter. ””Nu är nog whiskyn större än ölet här””, säger han och skrattar. Årets upplaga av festivalen är rekordstor. Drygt 200 utställare delar på 154 montrar, av de uppskattningsvis drygt 1 600 whiskysorter som finns att prova på festivalen, är 343 anmälda till whiskytävlingen, en tävling som har fått ett stort genomslag på den internationella marknaden. Nytt för i år är att mästerblandaren Folke Andersson är huvuddomare och ledare för whiskytävlingen. ””Det är en dröm, han är legendarisk och en stor expert på whisky””, säger en mycket nöjd Marianne. Även öllistan är rekordstor. Man vet inte exakt hur många öl som finns på festivalen, men det är troligen drygt 2 500 olika sorter. ””Och ingen stor stark, här är det mångfald och kvalitet som gäller””, betonar Marianne. Som vanligt, numera, finns opastöriserad och ofiltrerad pilsner i ekfat från Tjeckien, och de danska bryggerierna har inte bara kommit för att stanna, utan kommer med större kraft. Från svenskt håll ser man hur de små bryggerierna mår allt bättre, och nyetablerade bryggerier som Södra Maltfabriken trängs med sedan länge välkända hantverksbryggerier. Stora Carlsberg lanserar sitt nya mikrobryggeri Backyard Brewery, och Gotlands Bryggeri visar upp ett antal nya öltyper som kommer att lanseras under det närmaste halvåret. Trängseln kring de mäkta populärare montrarna hos Wicked Wine och Brewers Association (Oliver Twist) kommer i år att bli något mindre, tack vare att intilliggande montrar har gjorts luftigare. ””Det är perfekt för oss, och för besökarna””, säger Jörgen Hasselquist på Oliver Twist. Jan-Erik Svensson, i ölkretsar känd som Janko, är i år liksom alltid huvuddomare och ansvarig för öltävlingen, som i år omfattar drygt 1 500 olika öl. Under två veckors tid har domarpanelen provat dessa öl, nu på festivalen återstår bara alla fatöl. Även det en diger uppgift. Vinnarna i öltävlingen presenteras nästa fredag. Som vanligt presenteras ett stort antal nyheter inom både öl- och spritvärlden på festivalen, och under framför allt torsdagarna, som till viss del är riktade till branschen, finns det gott om framstående specialister från bryggerier och destillerier. Kunskap är som alltid ett av ledorden på Stockholm Beer & Whisky Festival. Därför arrangeras långt över hundra skolor och specialprovningar av öl och sprit under festivalen, alla ledda av dokumenterade experter inom respektive område. ””Med mer kunskap om dryckerna, gör man bättre urval, och dricker med måtta med mer fokus på smaken, än på alkoholen i sig””, menar Marianne. En nyhet för i år, är att festivalen öppnar redan 12 på dagen på fredagarna. Det har, enligt Marianne, varit nödvändigt för att undvika alltför stor trängsel på den alltmer populära festivalen. Mer information om öppettider, innehåll, program och hur man köper biljetter finner du på www.stockholmbeer.se”
747