Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Nu har svenskar chans att vara med i unik kokbok

Nu har svenskar chans att vara med i unik kokbok

av Livets Goda

Älskade och välbeprövade familjerecept som för mattraditioner vidare mellan generationer har en självklar roll i svenska hushåll. En ny undersökning visar att så många som 8 av 10 svenskar har dessa ärvda familjerecept, och att det är vanligt att de är förvarade på handskrivna lappar (55%) eller endast i minnet (45%). När det mesta i vår tid digitaliseras riskerar denna tradition och unika del av det svenska matarvet att gå förlorad för framtida generationer. Därför lanserar Oatly nu Receptarkivet – i samarbete med krögaren och skådespelaren Erik ”Jerka” Johansson och kocken Nichlas Niemi från podden Recept Tack, för att samla in och säkra svenska familjerecept för framtiden i en ny kokbok.

Enligt en ny YouGov-undersökning från Oatly, uppger hälften av svenskarna att de minst någon gång i månaden använder sina ärvda familjerecept och 7 av 10 av de som använder familjerecept anser att det är viktigt att bevara, fortsätta använda och föra vidare dessa recept till kommande generationer. De flesta (57%) menar till och med att de skulle bli ledsna om deras familjerecept skulle förloras eller glömmas bort med tiden. Vilket inte är osannolikt med tanke på att majoriteten (55%) fortfarande har dessa recept sparade på handskrivna lappar eller memorerade i huvudet (45%). Att få har framtidssäkrat sina familjerecept på ett eller annat sätt, där endast 16 procent har fotat av eller digitaliserat sina familjerecept, är precis det Oatly vill råda bot på. Nu bjuds svenska folket in att dela med sig av sina kära familjerecept med tillhörande personliga historier. Initiativet Receptarkivet ska hjälpa till att framtidssäkra recepten genom att samla in och föreviga dem så att de kan leva vidare och älskas av kommande generationer.

De inskickade recepten kommer att utgöra grunden för att skapa en receptbok där personen bakom varje bidrag som väljs ut även kommer att hyllas som medförfattare till boken. Detta är en unik möjlighet för alla dåtida och nutida hemmakockar att bli en del av Sveriges kulinariska historia.

-Vi är väl många som har de där välanvända och fläckiga papperslapparna med recept skrivna i fin skrivstil liggande hemma i skåpen. Tanken på att få ta del av hela Sveriges hemliga och personliga familjerecept känns nästan lite förbjuden men också hedrande och viktigt. Med Receptarkivet skapar vi inte bara en kokbok, vi skapar på sätt och vis också ett tidsdokument av det svenska köket, där varje recept berättar sin personliga historia. Jag ser fram emot att dyka ner bland hemliga ingredienser och speciella tekniker och föra vårt kulinariska arv vidare in i en hållbar framtid, säger Erik ”Jerka” Johansson.

Recepten bevaras och säkras för framtiden

Många väljer idag att uppdatera maträtter genom att byta ut ingredienser i klassiska recept mot växtbaserade alternativ. Oatlys undersökning visar att mer än varannan svensk (56%) gör detta i någon utsträckning, och i åldern 18-30 år byter fler än varannan (52%) ut ingredienser mot växtbaserade alternativ regelbundet. I recepten som förevigas i kokboken kommer Oatly att visa på hur havrebaserade produkter kan ersätta mejeriprodukter. Detta är ett enkelt sätt att göra recepten bättre anpassade till en hållbar framtid då växtbaserade produkter generellt har lägre klimatpåverkan än motsvarande mejeriprodukter.[1]

-Oatly har blivit ett självklart val för många i kaffet, men det är lika enkelt och gott att välja Oatly när vi lagar mat. Med Receptarkivet vill vi inspirera till havrebaserad matlagning samtidigt som vi vill visa hur mycket vårt matarv betyder för oss. Vi ska inte vända upp och ner på folkets recept, utan snarare visa med enkla medel hur exempelvis matlagningsgrädde kan bytas till vår iMat, för samma goda smak men med generellt sett lägre klimatavtryck,[2] säger Ilse Siekkinen, VD Oatly Norden.

Undersökningen genomfördes av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden november 2023 har sammanlagt 1011 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige.

För mer information och för att dela ditt recept, besök www.oatly.se/receptarkivet. Receptinsamlingen pågår mellan 22 februari och 22 april.

[1] Poore, J., & Nemecek, T. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science, 360(6392), 987-992. https://doi.org/10.1126/science.aaq0216

[2] Poore, J., & Nemecek, T. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science, 360(6392), 987-992. https://doi.org/10.1126/science.aaq0216

RELATERAD LÄSNING