Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Nu i Sverige – äkta majstortillachips från Irland

Nu i Sverige – äkta majstortillachips från Irland

av Livets Goda

Bakom Blanco Niño ligger den unge irländske entreprenören Phil Martin som startade företaget 2015 med hjälp av crowdfunding. Blanco Niños majstortillachips innehåller bara naturliga ingredienser och inga konserveringsmedel. De är glutenfria, veganska och tillverkade enligt en flertusenårig metod som Phil lärde sig under en matresa i Mexiko: Tunna och knapriga, och smakar som inga andra i handeln. Tortillachipsen finns i skrivande stund i 40 butiker i Sverige, bland andra Urban Deli, Cajsa Warg och Rot i Stockholm, och Saluhallen Majorna i Göteborg (se förteckning nedan).

Phil Martin hos bönder i Mexiko

Blanco Niños tortilleria i Tipperary började med att baka majstortillas till grossist och restaurang 2015 och Phil Martin vann utmärkelsen ”Bästa nya idé” i den prestigefyllda tävlingen Irlands bäste unge entreprenör*. Förra våren utvidgade man produktionen och lanserade sina egna äkta majstortillachipsen i butik på Irland. Efter fantastisk respons från konsumenter expanderar man nu ut i Europa.

– Sverige var ett självklart nästa steg för oss med tanke på svenskarnas kärlek till mexikansk mat och tacomys i kombination med efterfrågan på mer autentiska, naturliga produkter, berättar Blanco Niños grundare och VD Phil Martin.

Historien om Blanco Niño tog sin början när Phil hoppade av studierna och öppnande en burritobar i Dublin för tio år sedan, och han var inte var nöjd med kvaliteten på de tortillas som fanns på marknaden. Med de majstortillas han ätit under resor i Mexiko i färskt minne upplevde han skillnaden mellan dem och vetetortillas, som de flesta av oss är vana vid, som natt och dag. Phil bestämde sig för att själv resa till Mexiko för att få kunskap om och lära sig de uråldriga metoderna att tillaga äkta majstortillas.

Tortillachipsen tar tre dagar att göra med hantverksmässiga metoder

Blanco Niños tortillachips tar tre dagar att göra och man använder sig av samma metod som bland annat aztekerna, en process som kallas nixtamalisering, vilket ger chipsen en helt överlägsen smak och struktur, till skillnad från alla andra tortillachips på marknaden.

Majskornen kokas i kalkvatten och får vila över natten innan de mals till en deg kallad masa i en metate vilket är en handgjord, plan mortel gjord av vulkansten. Masan formas till bollar som kavlas ut till rundlar. De får sedan vila över natten innan man skär ut trianglar för hand och friterar dem lätt till tortillachips.

Blanco Niño arbetar tillsammans med producenter i små samhällen i Mexiko, producenter som brukar med hantverksmässiga, ekologiska och hållbara metoder. Tortillachipsen finns i tre smaker: Lightly Salted, Ancient Grain och Chilli & Lime. För de lättsaltade tortillachipsen samarbetar Blanco Niño med ett socialt företag i Yucatán som upprätthåller och främjar de traditionella teknikerna att skörda salt. Amarantfröna i Ancient Grain kommer från bönder i Milpa Alta i sydöstra Mexiko och till Chilli & Lime-chipsen används anchochili från ett jordbruk i Puebla som odlar som man gjorde förr.

– Det är nästan lite svårt att ta in att det bara är sju år sedan jag fick idén till Blanco Niño, och det har varit långt ifrån lätt att göra idén till verklighet. Jag är oerhört glad att vår satsning på kvalitet, hantverk och tradition har gett resultat, säger Phil Martin.

Och företagets namn Blanco Niño? Det är helt enkelt det smeknamn – vite pojken – som Phil fick av de lantbrukare och producenter han arbetade med under sin matresa i Mexiko.

Lightly Salted

För de lättsaltade tortillachipsen samarbetar Blanco Niño med ett socialt företag i Yucatán, vars gärning är att upprätthålla och främja de traditionella teknikerna att skörda salt. Det är få ställen på Yucatánhalvön som är lika vackra som Celestún – en våtmark med laguner och mangroveträd dit tusentals flamingor migrerar varje vinter. Där ligger saltfälten – brukade redan av mayafolket – som saltet i tortillachipsen kommer från.

Chilli & Lime

Till Chilli & Lime-chipsen används anchochili från ett jordbruk i Puebla som odlar som man gjorde förr. Smaken av den aromatiska, milda anchochilin passar utmärkt tillsammans med den friska limejuicen. Puebla har ett rikt kulinariskt arv och där växer de mest otroliga anchochilifrukter. Färska kallas de poblanos men när de soltorkats intensifieras smaken och de kallas anchos. De får en aromatisk och rökig smak som förhöjs ytterligare av limejuicens friska smak.

Ancient Grain

Ancient Grain-tortillachipsen framställs av amarantfrön och blå majs, två uråldriga spannmål så välsmakande och näringsrika att de vördades av aztekerna och var en basföda i deras kost i tusentals år. Blanco Niño parade ihop de här två spannmålen som en hyllning till de samhällen och traditioner som varit en inspiration för tortillerian, och för att skapa de läckraste tortillachipsen. Tillsammans ger de en unik, lite söt och jordig smak. Amarantfröna kommer från bönder i Milpa Alta i sydöstra Mexiko, ovanför Texcoco-sjön. Före den sista istiden täckte sjön hela Mexikodalen och för 700 år sedan låg där aztekernas huvudstad Tenochtitlan som förstördes av de spanska erövrarna för 500 år sedan och Mexico City uppfördes över ruinerna.

Förteckning butiker

Burträsk Värdshus Burträsk
Ambri’s Italien Eksjö
Susea Falkenberg
Nya Varvet Deli Göteborg
Osthyveln Göteborg
Saluhallen Majorna Göteborg
Sega Gubben Göteborg
Handelsboden Njuta Hjo
Ekmans på Torget Karlskoga
Filé & Deli Karlstad Karlstad
Kils Slakteri Saluhall Kil
SPiS Kiruna Kiruna
Matmakarna Kävlinge
Kvarteret Erikstorp Deli Landskrona
Papilles Ost & Chark Lidingö
Borgeby Kryddgård Lomma
Torna Hällestad Lanthandel Lund
Majsans Lysekil
Sweet Choklad Mjölby
Björnen i Boo Nacka
Urban Deli Sickla Nacka
Pecorino Osby Osby
Cajsa Warg Stockholm
Coopers Candy Kista Stockholm
ICA Kvantum Liljeholmen Stockholm
Lisbeth Janson Frukt & Grönt Stockholm
Rot Butik & Kök Stockholm
Tienda Rocoto Stockholm
Urban Deli Nytorget Stockholm
Urban Deli Sveavägen Stockholm
Apotekarns Vin & Deli Tranås
Syrrans lanthandel Tyresö
Dua Umeå Umeå
Vadstena Saluhall Vadstena
Verket Varberg
Deli Verkstan Gustavsberg Värmdö
Taste N More Västerås
Andale.se Webbutik
Delitea.se Webbutik
Saluhall.se Webbutik

Med reservation för eventuella ändringar

 

* Ireland’s Best Young Entrepreneur (IBYE) is a programme run by the 31 Local Enterprise Offices (LEOs) with the support of the Department of Enterprise and Innovation and Enterprise Ireland. The competition is open to people between the ages of 18 and 35 with an innovative business idea, new start-up or established business.
https://www.ibye.ie/

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING