Nu kan alla njuta av tiramisu och krämiga pastasåser

av Livets Goda

Italienska färskostklassikern mascarpone lanseras nu av medelhavspecialisten Zeta i en laktosfri variant. Så nu kan fler njuta av denna krämiga delikatess i efterrätter, röror och såser.

Mascarpone är en klassisk italiensk färskost med sitt ursprung i staden Abbiategrasso i Lombardiet i norra Italien. Den är mjuk och krämig i konsistensen, smaken är mild och gräddig med en fin liten syrlighet i eftersmaken. Det mest kända användningsområdet är nog det i det italienska köket mest klassiska dessert, tiramisu. Men den passar också i många andra efterrätter som till exempel vispad med lite florsocker och rivet citronskal till bakverk, jordgubbar eller andra färska bär.

Zeta Laktosfri Mascarpone är också ett utmärkt alternativ till både grädde och creme fraiche i all sorts matlagning. Några skedar mascarpone gör pastan läckert krämig och lyfter en risotto. Den är också god till dressingar och såser.

Laktosintolerans

I Sverige är mellan 4–10 procent laktosintoleranta vilket i ett internationellt perspektiv är lågt. I medelhavsländerna är motsvarande siffra 30–60 procent. Laktos, mjölksocker, bryts ner i tarmen med hjälp av ett enzym. Avsaknad eller brist på detta enzym orsakar laktosintolerans.

Zeta Laktosfri Mascarpone 250 gram finns att köpa i välsorterade butiker hos Ica och kostar cirka 34,50 kronor

RELATERAD LÄSNING