Nu kan du även ”äta öl” – Åbro Bryggeri lanserar surdegsbröd bakat på vört från öltillverkningen

Vört är en produkt som används vid ölbryggning. Vört framställs av att malt krossas tillsammans med vatten, vilket ger en söt, havregrynsliknande vätska, s.k. mäsk. Mäsken filtreras därefter och vört har framställts. Vid bakning av vörtbröd används vörten som degspad. Vid öltillverkning kokas vörten tillsammans med humle. Slutligen kyls vätskan ned till 10 grader och jäst tillsätts. Jästen använder sockret i vätskan och alkohol bildas. Åbro Bryggeris bryggmästare Lennarth Anemyr har tillsammans med Oleg Khan på bagerikedjan Bröd & Salt tagit fram ett surdegsbröd för alla som vill njuta av ölsmaken i brödform och samtidigt vara hälsosamma. I sommar lanseras Bryggmästarens Bröd som är ett bröd som är både sött och salt med smak av aprikos och citron. – Vörtbrödet och dess sötma signalerar fest och högtid, men vi tycker att vårt surdegsbröd passar alldeles utmärkt även till andra tillfällen. Det är som att dricka en öl, fast utan alkohol. Man får alla smaker i en nyttig och god fast form, förklarar Lennarth Anemyr, bryggmästare på Åbro Bryggeri Bryggmästarens bröd säjs på alla Bröd & Salts butiker samt utvalda Hemköp och ICA-butiker i Stockholm. Priset för Bryggmästarens Bröd är 59 kronor.