Nu kan man smaksätta som proffskockarna - Daily Greens släpper fältodlade kryddörter

Livets Goda 23 Apr, 2019
Mat och Restaurang Greenfood lanserar nu Daily Greens fältodlade kryddörter. Till skillnad från en växthusodlad planta växer frilandsodlade kryddörter sig starkare eftersom de utsätts för väder och vind. Resultatet är en kryddört med längre hållbarhet och en intensivare smak och doft.

Daily Greens kryddörter har en kraftigare arom och smak och lämpar sig väl för matlagning och som smaksättare i dryck. Det är också anledningen till att kryddörterna tidigare bara erbjudits professionella bartenders, kockar och restauranger. Men från och med denna vecka kommer utvalda fältodlade kryddörter erbjudas till kunder hos bland annat City Gross.

– Dagens konsument har samma krav som professionella kockar när det gäller råvaror, därför är efterfrågan på färska premiumingredienser stor. Konsumenterna är redo för högkvalitativa kryddörter, de går helt enkelt inte att jämföra med växthusodlad vara, säger Lisa Isakson, marknads- och kommunikationschef på Greenfood.

Hållbarheten på de fältodlade kryddörterna är märkbart längre, dels eftersom kryddörterna är fältodlade och dels eftersom de levereras i en skyddande flow pack-påse. Tillgängliga kryddörter är: salvia, dill, gräslök, thaibasilika, marockansk mynta, fransk dragon, körvel, basilika, bladpersilja, oregano, rosmarin, timjan, koriander och kruspersilja.


DAILY GREENS FÄLTODLADE KRYDDÖRTER

Fransk dragon
Dragon säljs som rysk dragon och fransk dragon. Den franska dragonen smakar mer och har barrliknande blad med en stark aromatisk doft och en smak som drar åt pepprigt. Den är fantastiskt god till fisk och kyckling. Använd den som smaksättare i klassiska smörsåser, exempelvis béarnaise och hollandaise.

Koriander
Koriander har en skarp aromatisk doft och smakar friskt och citrusaktigt. Örten är god till sallader, skaldjur, fisk, kyckling, tacos och salsor. Tillsätt den i slutet av matlagningen eftersom den förlorar smak när den värms upp.

Körvel
Körvel har en söt och kryddig doft av anis. Använd den till sallader på rotfrukt och i grönsaksrätter. Körveln är populär hos professionella kockar och vacker att dekorera med.

Timjan
Timjan har en kraftfull smak och doft som upplevs som söt och kryddig. Använd den till lamm, fläsk, rostade rotfrukter eller som del i en kryddbukett för långkok.

Rosmarin
Rosmarin är barrliknande blad som är mycket aromatiska. Passar bra som smaksättare i allt från kötträtter till ugnsrostade rotfrukter. Använd den som krydda i marinader eller till vilt och lamm.

Basilika
Basilika har en parfymerad doft och stark smak och är stjärnan den klassiska peston. Använd den till pasta, kryddblandningar och marinader. Basilkan passar också fint med mogna tomater.

Thaibasilika
Thaibasilikan har spretigare blad än vanlig basilika och en kryddigare doft. Den har en tydlig smak av anis och används ofta i soppor och currypastor. Men den passar även perfekt till kyckling, räckor och tillsammans med exempelvis koriander och chili.

Marockansk mynta
Det finns många variationer av mynta men den marockanska sägs vara godast. Myntan består av stora blad med tydlig doft av mint. Använd den till drinkar, exempelvis som smaksättare i en Mojito. Den passar även perfekt i fruktsallader, som krydda i en yoghurtdressing, till falafel eller med lamm. 

Oregano
Oregono har små ovala blad med en aromatisk doft och en frisk citruskryddighet. Passar givetvis perfekt till hemlagad pizza men också till lamm eller som krydda i en chili con carne.

Salvia
Salvia har en stark smak och doft av eukalyptus och gräs. Saliva passar perfekt som smaksättare i kötträtter eller tillsammans med färs. Använd den även som komplement till rökta och smöriga smaker.

Dill
Dill har en tydlig doft med en mild men karaktäristisk smak. Använd dill till skaldjur, som smaksättare i soppor, sallader och såser. Den är stjärnan i klassiska rätter som dillkött och dillkokt färskpotatis.

Bladpersilja
Passar som smaksättare i sallader och grytor. Bladpersiljan är mycket smakrik och vacker att dekorera maträtter med. Använd den i kryddiga marinader, exempelvis den sydamerikanska marinaden Chimichurri.

Kruspersilja
Kruspersilja har krusiga blad till skillnad från bladpersiljan som har släta blad. Kruspersiljan passar perfekt till varma rätter och som topping.

Gräslök
Gräslöken har långa stjälkar och en mild smak som påminner om ört och lök. Använd den rå, exempelvis hackad på en äggsmörgås eller i sallader. Den används i många traditionella rätter, exempelvis sill och potatis.

 

 

Fakta
Rekommenderat cirkapris: 20 kronor.
Vikt: 50 gram
Odling: Kryddorna odlas i Europa. Under de kallaste vintermånaderna odlas kryddorna i Marocko. Basilikan odlas i Israel, det bästa odlingsklimatet i världen för basilika. Det ger absolut högst kvalité på plantorna.  


Nyhet - Barceló Imperial Onyx

Whisky och Bourbon Nu lanseras Barceló Imperial Onyx på den svenska marknaden. En…
23 Aug, 2019

Potatis har huvudrollen i tävlingsuppgift nummer två

Mat och Restaurang I dag har finalisterna fått information om den andra tävlingsuppgiften…
23 Aug, 2019

Krydda på flaska

Mat och Restaurang Bra kryddor kommer inte alltid på burk. Smaksatta oljor är…
22 Aug, 2019

20 nya arbetstillfällen när Sibylla öppnar i Hofors

Mat och Restaurang När Gävlebon Fuad Sadun öppnar sin nya Sibyllarestaurang vid E…
22 Aug, 2019

Hernö High Coast Terroir Gin 2019 kommer med en smak av citrus och sommaräng

Whisky och Bourbon Den 28 augusti sker lanseringen av Hernö High Coast Terroir…
22 Aug, 2019

Klart för Mölnlyckes första Lidl-butik

Mat och Restaurang Lidl bygger ny butik i Mölnlycke, Härryda, som blir den…
22 Aug, 2019

Ekologiska La Luna från Avondale, Sydafrika

Vin Från Jonathan Grieve på Avondale i Sydafrika kommer nu en…
22 Aug, 2019

Cù Bòcan i ny design och två nya smaker

Whisky och Bourbon Den andra september släpps tre (3) nydesignade Cù Bòcan Highland…
22 Aug, 2019

Skördetid i Halland: två månaders matfest

Mat och Restaurang Mellan 17 augusti och 6 oktober bjuder Halland in till…
21 Aug, 2019

Frantzén Group avyttrar The Flying Elk, Corner Club och Gaston

Mat och Restaurang The Flying Elk är krögaren Björn Frantzéns framgångsrika engelskinspirerande gastropub,…
21 Aug, 2019

VM i snus anordnas för första gången

Övrigt För första gången någonsin anordnas Snus-VM, ett internationellt mästerskap där…
21 Aug, 2019

Relax Riesling byter till årgång 2018

Vin Relax Riesling byter till årgången 2018. Relax Riesling kommer från…
21 Aug, 2019

Ny drinkglasserie från Riedel

Mat och Restaurang Riedel var först i världen med att designa vinglas med…
21 Aug, 2019

Tips inför höstens största visningshelg

Övrigt Helgen som kommer förväntas bli höstens största visningshelg. Bostadsvisningarna står…
21 Aug, 2019

Italiensk mat- och vinfestival

Vin En fem dagar lång mat- och vinfestival. Det kan alla…
20 Aug, 2019

Better You lanserar ny serie av ekologiska, handgjorda, kallpressade och eteriska oljor

Övrigt Vårt luktsinne är ett av våra mest kraftfulla men outnyttjade…
20 Aug, 2019

En currysås som ska avskaffa hunger

Mat och Restaurang Systrarna Khanna och Hungerprojektet samarbetar idag i kampen mot fattigdom…
20 Aug, 2019

OLW Naturchips lanserar het nyhet

Övrigt Från och med i dag kommer en helt ny chipssmak…
20 Aug, 2019

Smarta, hållbara nyheter från Sundqvist

Mat och Restaurang I höst lanserar Sundqvist kvalitativa stek- och kokkärl samt vackra…
20 Aug, 2019

Bollinger Vieilles Vignes Françaises åter i Sverige

Vin Bollinger Vieilles Vignes Françaises 2010 har endast producerats i 1…
20 Aug, 2019
Artikelarkivet