Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Nu kommer fuskfiskarna till Sverige

Nu kommer fuskfiskarna till Sverige

av Livets Goda

Nu blir det möjligt att för första gången någonsin äta smak- och proteinrik växtbaserad tonfisk i Sverige. Det är Hooked Foods som lanserar fuskfisk på tre restaurangkedjor i Stockholm, Malmö och Uppsala. Till hösten är planen att det ska gå att köpa i butik.

Foto: Tom Johansson

— Det känns spännande att äntligen få lansera vår växtbaserade tonfisk Toona. Vi har valt ut tre populära restaurangkedjor som vill lansera med oss och leda en mer hållbar matkonsumtion, säger Tom Johansson medgrundare av Hooked Foods.

Efter att ha tagit in ett kapital på fem miljoner är det nu dags för Hooked Foods att servera sin första växtbaserade fisk. Den 1 mars lanseras den växtbaserade tonfisken Toona på tre restauranger i Stockholm, Uppsala och Malmö. Växtbaserad mat är en miljövänlig trend som ökar. Till exempel växer den växtbaserade marknaden årligen med cirka 30 procent och 90 procent av de som handlar växtbaserat idag är varken veganer eller vegetarianer. Till hösten är ambitionen att Toona ska gå att köpa i butiker över hela Sverige.

— Vår konsumtion av fisk växer kraftigt och sätter hög press på både våra tillgångar från viltfångst och fiskfarmar. I viltfångst har vi utmaningar med överfiske som hotar arter och ekosystem som utrotas. På fiskfarmar är kapaciteten så maximerad att det behövs bekämpningsmedel för att hållas rent. Smakrika växtbaserade fiskalternativ kan möta den snabbt växande efterfrågan av fisk och kan produceras i stor skala utan att skada våra hav. Den exkluderar också all mikroplast och kvicksilver samtidigt som den erbjuder en hög proteinnivå. Varje person ska enkelt kunna rädda våra hav genom att njuta av god och nyttig växtbaserad fisk på sin lokala restaurang, säger Tom Johansson.

Allt fler benämner sig som flexitarianer, att man i högre grad äter vegetariska alternativ. Det största missnöjet som idag finns hos flexitarianer är det låga antalet växtbaserade köttalternativ. En av de mest saknade produkterna i vegosortimentet är fiskalternativet. Hooked hoppas att deras växtbaserade fisk ska attrahera fler att bli flexitarianer. Att det i sin tur både ska leda till en bättre hälsa för människor, men också till en insats för förbättrad havsklimat. För flexitarianerna kommer Hooked Foods produkter finnas som ytterligare alternativ att använda i pasta, sallader, wraps, smörgåsar, pajer med mera. Till en början är det tonfisken Toona som lanseras, men redan nu utvecklas ett växtbaserat alternativ för lax, som förhoppningsvis kan bli klar i slutet av 2021. Efter det finns planer på att utveckla även växtbaserade skaldjur.

En av restaurangkedjorna som lanserar Hookeds Toona är Hawaii Poké som har 15 restauranger.

— Vi har testat mängder av olika växtbaserade fiskprodukter det senaste året och inga har kommit nära den kvalitet som Hooked har tagit fram. Deras fokus på produkten är omatchad och med näring som en av grundstenarna i deras arbete, vi kan knappt vänta på att lansera deras näringsrika växtbaserade fisk, med tonfisk först ut, säger Hawaii Pokés grundare Aaron Colman

Hooked är ett svenskt foodtech bolag som grundades 2019 med visionen att leda skiftet till en mer hållbar konsumtion av fisk. Idag utvecklar, säljer och marknadsför Hooked smak- och näringsrik växtbaserad fisk till restaurang och dagligvaruhandeln med sina två första produkter Toona & Salmoon. De expanderar just nu sitt team.

Restaurangerna i Stockhom, Malmö & Uppsala som kommer servera Hookeds växtbaserade tonfisk:

Hawaii Poké (Stockholm, Malmö och Uppsala) – Poké bowls
Toona-rätt: Poké powl med Toona

Kaiso (Stockholm, Malmö och Uppsala) – Vegansk sushi-restaurang.
Toona-rätt: Vegansk sushi

Mahalo (Stockholm) – 100% veganskt hälsocafé
Toona-rätt: Macka med tonfiskröra 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING