1

Nu lanseras Cashewmeetly – ett nytt hållbart vegokött av cashewäpple

För varje cashewnöt som skördas, kastas ett helt ätbart och näringsrikt cashewäpple. Av restprodukter från tillverkningen av cashewnötter har den sociala entreprenören Linnéa Falkinger utvecklat en helt ny vegansk produkt. Tillsammans med Axfood lanserar Cashewmeetly ett nytt, mångsidigt och naturligt växtbaserat alternativ till kött som är perfekt att använda i matlagning.

Cashewmeetly består av en enda ingrediens, nämligen 100 procent naturligt förädlat cashewäpple. Cashewäpplet ser ut som en blandning mellan en paprika och ett äpple. Under cashewäpplet växer den äkta frukten, en njurformad stenfrukt, som
innehåller det frö som de flesta känner igen som en cashewnöt.

Cashewmeetly tar vara på spillfrukten och förädlar det genom en speciell torkningsprocess. På så vis skapas ett näringsrikt livsmedel som ger en unik, fruktig och lite syrlig smak med en köttig textur som passar lika bra i långkoket, som i tacosen eller på grillspettet. Cashewäpplet är kalorisnålt och en naturlig källa till mineraler, järn, fosfor, kalcium, protein, kalium, fibrer och karoten. Dessutom är Cashewmeetly en väldigt dryg produkt då cashewäpplet växer till tre gånger sin storlek vid tillagning.

– Cashewmeetly är en mångsidig matlagningsprodukt, helt utan tillsatser. Man kan både koka, steka, woka och grilla vegoköttet, eller lägga i matberedaren och köra till färs, säger Linnéa Falkinger, Cashewmeetlys grundare.

Ett hållbart alternativ
Afrika står för 57 procent av världens produktion av cashewnötter och varje år ruttnar 16 miljoner ton cashewäpplen bort i samband med skörden. Cashewmeetlys produktion sker i Senegal och där skapas nu nya arbetstillfällen för arbetslösa kvinnor. En del av försäljningen går direkt tillbaka till produktionslandet för att finansiera barns och ungas skolgång, stötta lokala välgörenhetsprojekt och erbjuda mikrolån till lokala entreprenörer.

Från och med vecka 42 finns Cashewmeetly i över 300 butiker i hela landet på Willys, Willys Hemma och Hemköp samt på Mat.se. Cashewmeetly kommer också säljas på Urban Deli och kommer där även inkluderas i sortimentet av färdigrätter.
Rekommenderat pris, 225 gram förpackning kostar cirka 40 kronor.