Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Nu öppnar Jonas Svenssons India’s

Nu öppnar Jonas Svenssons India’s

av Livets Goda

Färgglatt, smakrikt och modernt – Jonas Svenssons nya indiska satsning India’s slår äntligen upp portarna på Östermalm i Stockholm.

Foto: Maria Cruseman

Den 8 mars öppnar restaurangsatsningen India’s i Vassa Eggens gamla lokaler på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Den etablerade krögaren Jonas Svensson, som sedan Bdigare ligger bakom framgångsrika koncept som Miss Voon och GOMA Asiatisk Gastropub, har tillsammans med Elite Hotels skapat restaurangen som en hyllning till hotellkedjans grundare
och Jonas nära vän Bicky Chakraborty, som gick bort 2022.

– Både jag och Bicky kände att en indisk restaurang fattades i Stockholms restaurangvärld och pratade om att öppna en tillsammans. Det blev aldrig av då, men när möjligheten att ta över de här lokalerna dök upp kände jag att både tiden och platsen var helt rätt. Jag tror Bicky skulle ha hållit med, säger Jonas Svensson.

På India’s serveras klassiska indiska rätter i moderna tolkningar och för det indiska köket ovanliga råvaror som abborre, forellrom och hälleflundra.

– Jag vill lyfta den fantastska matlagning som finns i hela Indien och kombinera den med de fräscha smaker vi är vana vid här i Sverige, säger Jonas Svensson.

Tillsammans med arkitekten Kolbrún LeosdoYr från Sandellsandberg har Jonas Svensson omvandlat lokalerna till något helt nytt.

– Det här har varit ett riktgt hållbarhetsprojekt, i princip allt i restaurangen är återvunnet från de två krogar som fanns här innan. Sedan har vi har tillfört jättemycket färg, där vi hämtat nyanserna från kryddorna och mustgheterna som finns i Indien. Känslan ska vara hetta och värme som på en kaotisk matmarknad. Vi är stolta över att ha skapat ett helt nytt
koncept utan att ta in nya saker, säger Kolbrún Leosdottir.

Direkt när man kommer in på restaurangen sätts tonen.
– Det första man ser när man kommer in är Bickys bar. Det är där Bicky skulle ha suttit och sippat på en Dry Martini om han varit här, säger Jonas Svensson.

Baren spelar också en viktig roll för restaurangens koncept. I Bickys bar serveras nämligen bara Dry Martini och Margarita, de eleganta favoritdrinkarna för Bicky och hans fru Ylva. I den stora baren inne i restaurangen har den kreativa barchefen Michael Thomas skapat en modern cocktailbar med indiska influenser.

– Jag är uppvuxen i Staffordshire i England och är mer eller mindre uppvuxen på indisk mat. När Jonas kom med idén om en indisk cocktailbar i Stockholm var det en utmaning eftersom det inte finns mycket cocktails i Indiens matkultur. Det jag har gjort är att jag har adderat indiska kryddor i klassiska drinkar som Whisky Sour och Piña Colada, säger Michael Thomas.

Maten på India’s serveras mitt på bordet och är tänkt att delas.

– Man ska umgås när man äter. Gemenskapen är en viktig del av den indiska matkulturen. Något annat som jag vill ska genomsyra känslan hos gästerna är ett citat från Bicky: Every guest is a guest of honor, avslutar Jonas Svensson.

RELATERAD LÄSNING