Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Nu öppnar legendariska Gondolen igen

Nu öppnar legendariska Gondolen igen

av Livets Goda

Nu öppnar legendariska Gondolen: Efter många års väntan är det äntligen dags för restaurang Gondolen att öppna igen. De nya ägarna Svenska Brasserier bjuder in till en pånyttfödd restaurang med elegant matsal, två barer fördelade på två våningar,  tidstypisk arkitektur och konstverk med lokal anknytning.

Nu öppnar legendariska Gondolen

Nu öppnar legendariska Gondolen

 

”Äntligen öppnar vi! Vi ser fram emot att välkomna gäster till en restaurang där några kommer känna igen sig, och många kommer upptäcka något nytt. Gondolen, med nya Bar Zeppelin, är mer än en klassisk restaurang – Gondolen ska vara en mötesplats för all typ av socialt umgänge, konst, musik, drinkar, allt!” säger Matilda Jackson, projektägare Gondolen.

Gondolen huserar över två våningar där den nedre våningen, våning 11, har en egen bar och den eleganta matsalen som sträcker sig ut över Slussen mot Katarinahissen. Även Katarinahissen öppnar någon gång under hösten och kommer då återigen kunna ta gäster direkt nerifrån Stadsgården upp till restaurangen.

En trappa upp, på våning 12, finns Gondolens andra våning som rymmer den nya bardelen Bar Zeppelin. Den nya baren kommer att fungera som ett komplement till Gondolens matsal men också leva sitt eget liv. Till Bar Zeppelin kan besökare slinka in för ett glas och en bit mat förenat med en enastående utsikt över Stockholm.

Som en hyllning till Gondolens historia är det nya teamets ambition att kontinuerligt visa konstverk eller konstnärer med koppling till området. Den stora mattan i matsalen bär till exempel ett motiv utav den expressiva Stockholmskonstnären Sven X:et Erixson. X:et var verksam från början av 1900-talet fram till 1970. Under 1930-talet målade han flera verk med Slussen och Katarinahissen som motiv, då han bodde på Urvädersgränd ett stenkast från Gondolen. Den färgglada mattan med X:ets motiv är unikt framtagen för Gondolen och spelar en betydande roll i restaurangens identitet.

Nu öppnar legendariska Gondolen

”Vi hyser en otrolig respekt för Gondolen och dess betydelse för hela området. Dels rent arkitektoniskt, men också vad platsen symboliserar för många och det arv som familjen Lallerstedt har lämnat över till oss. Jag tror att den uppmärksamme kommer att märka, inte bara i konsten utan i allt från inredning till atmosfär, att vi på olika sätt bär med oss och är stolta över Gondolens unika historia”, säger Matilda Jackson.

Gondolen öppnar den 19 oktober och kommer sedan hålla öppet för lunch och middag 365 dagar om året.

RELATERAD LÄSNING