Nu öppnar SMÖR. – en gourmetkrog i kioskformat

Livets Goda 31 Aug, 2018
Mat och Restaurang I helgen öppnar kiosken SMÖR. i centrala Stockholm. Idén bakom satsningen är att bjuda på god, vällagad mat, utan pekpinnar eller dyra notor. På menyn utmärker sig bland annat brynt smör-glass och smörad svampbuljong. I kioskluckan står prisbelönta kocken Jimmi Eriksson.


Jimmi Eriksson, foto Joel Wåreus

Med den nya kiosken vill Jimmi Eriksson få fler att unna sig något extra i vardagen och komma bort från alla måsten
kopplade till mat.

– För mig är det självklart att mat ska vara bra för hälsan, men det behöver inte alltid innebära råa grönsaker. Att stanna upp och njuta av riktigt god mat tror jag är minst lika viktigt för vårt välmående. Med SMÖR. vill jag bort från pekpinnar och istället hylla kärleken till maten och den ingrediens som enligt mig är nyckeln till god mat, berättar Jimmi Eriksson.

En förklaring till att många kockar uppskattar smör i sin matlagning är smörets komplexitet. Det innehåller över hundra naturliga aromer, vilket gör att smaken är svår att kopiera eller ersätta.

– I smör går det bland annat att finna mjuka toner av mjölk, smörkola, hallon och kokos. När man värmer smör framträder ännu fler smaker, till exempel rostade hasselnötter. Smör har dessutom förmågan att förhöja smaken hos andra råvaror, säger Jimmi Eriksson.

Kiosken SMÖR. är fortsättningen på ett samarbete mellan den tidigare Årets Kock-vinnaren Jimmi Eriksson, lyckoexperten Malin Rapp och Arla Svenskt Smör på temat ”Blir vi lyckligare av god mat?”.

– Genom att njuta av god mat kan vi påverka vårt välmående positivt varje dag, menar Malin Rapp. Påståendet stöds av en undersökning* genomförd av Kantar Sifo där det framgår att 80 procent av svenskarna blir lyckligare av god mat.

– Med kiosken vill vi testa tesen i verkligheten med förhoppning om att göra människor lite lyckligare i vardagen. Vi kommer bjuda på riktigt god mat utan att det kostar skjortan, och låta smöret få spela huvudrollen istället för biroll, avslutar Jimmi Eriksson. 

Om SMÖR.
Kiosken SMÖR. är ett samarbete mellan Jimmi Eriksson och Svenskt Smör och öppnas den 1 september i Axel Landquists park på Södermalm i Stockholm. Kioskformatet ska främja spontanitet för nyfikna gäster, men för de som önskar planera sitt besök kommer ett bord finnas tillgängligt för bokning. Dagligen serveras små till mellanstora rätter i prisklassen 30-50 kr/styck. Kiosken har öppet fredag-söndag under de fyra inledande helgerna i september med förhoppning om förlängning 2019. 

 


Sveriges godaste ostar prisades under Ostfestivalen

Mat och Restaurang För sjätte året i rad arrangerades festivalen som samlar gräddan…
19 Feb, 2019

11% av världens befolkning har inte tillgång till rent vatten

Övrigt De fattigaste i världen går i timmar för att hämta…
19 Feb, 2019

Svegro lanserar nyheten grekisk basilika

Mat och Restaurang Svegro utökar sitt örtsortiment med en ny spännande basilikasort, den…
19 Feb, 2019

Pastan för alla tillfällen

Mat och Restaurang Svenska Dryckesmässor passar här på att inspirera med ett recept…
19 Feb, 2019

Santa Maria slår världsrekord i tortillastapling

Mat och Restaurang Det officiella världsrekordet i tortillastapling ligger på 68,6 centimeter. Men…
19 Feb, 2019

För åttonde året i rad - Innis & Gunn Barrel Aged Irish Whiskey Stout – Kindred Spirits släpps på Systembolaget

Whisky och Bourbon Den 8 mars släpper skotska craft bryggeriet Innis & Gunn…
19 Feb, 2019

Gammel Dansk i storformat! - Nyhet i Systembolagets beställningssortiment

Whisky och Bourbon Den 14:e Januari 2019 lanseras klassikern Gammel Dansk Bitter Dram…
18 Feb, 2019

Forever Arctic Sea

Övrigt Har du koll på om du får i dig den…
18 Feb, 2019

70-talsfavoriten CAR är tillbaka

Övrigt Den mest sålda läskedrycken på Rigelloflaska under 1970-talet, CAR, gör…
18 Feb, 2019

Ghost släpper Juniper Gin

Whisky och Bourbon När svenska rock-titanerna Ghost tar sig an dryckesvärlden gör de…
18 Feb, 2019

​Nyhet: Löfbergs ICE Coffee Oat

Övrigt Kafferosteriet Löfbergs utökar sitt sortiment iskaffe med ICE Coffee Oat,…
18 Feb, 2019

Låt den gula etiketten leda vägen

Vin Det lyser gult på Systembolagets Australienhylla. Wolf Blass Yellow Label…
18 Feb, 2019

TOMP tar över skotsk whiskyportfölj och amerikanskt bourbonhus

Vin TOMP Beer Wine & Spirits AB växer just nu snabbt…
15 Feb, 2019

Lansering av Diplomaticó Distillery Collection No3 Pot Still Rum

Whisky och Bourbon Idag lanseras No 3 i Diplomáticos unika kollektion av rom…
15 Feb, 2019

The Happy Company - Sveriges bredaste sortiment av Whisky & Rom

Whisky och Bourbon En utställare som Svenska Dryckesmässor är glada över att ha…
15 Feb, 2019

Nu öppnar anmälan till Lily Bollinger Award - jakten på Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Vin Nu öppnar anmälan till årets upplaga av Lily Bollinger Award,…
15 Feb, 2019

Livets Goda Premium - Vad som ingår

Vin Älskar du vin, whisky, öl och drycker av alla dess…
3 Jan, 2019

Pernilla Perle - en kärlekshistoria

Whisky och Bourbon Brännland Cider Pernilla Perle är en elegant och god cider,…
14 Feb, 2019

Vinkompassen byter namn till WBS Media Group och lanserar två nya affärsområden under 2019

Övrigt Vinkompassen AB har bytt namn till WBS Media Group AB.…
14 Feb, 2019

Moët & Chandon Impérial Rosé får ny skrud

Vin Till Alla hjärtans dag lanserar Moët & Chandon varje år…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet