Nu öppnar SMÖR. – en gourmetkrog i kioskformat

Livets Goda 31 Aug, 2018
Mat och Restaurang I helgen öppnar kiosken SMÖR. i centrala Stockholm. Idén bakom satsningen är att bjuda på god, vällagad mat, utan pekpinnar eller dyra notor. På menyn utmärker sig bland annat brynt smör-glass och smörad svampbuljong. I kioskluckan står prisbelönta kocken Jimmi Eriksson.


Jimmi Eriksson, foto Joel Wåreus

Med den nya kiosken vill Jimmi Eriksson få fler att unna sig något extra i vardagen och komma bort från alla måsten
kopplade till mat.

– För mig är det självklart att mat ska vara bra för hälsan, men det behöver inte alltid innebära råa grönsaker. Att stanna upp och njuta av riktigt god mat tror jag är minst lika viktigt för vårt välmående. Med SMÖR. vill jag bort från pekpinnar och istället hylla kärleken till maten och den ingrediens som enligt mig är nyckeln till god mat, berättar Jimmi Eriksson.

En förklaring till att många kockar uppskattar smör i sin matlagning är smörets komplexitet. Det innehåller över hundra naturliga aromer, vilket gör att smaken är svår att kopiera eller ersätta.

– I smör går det bland annat att finna mjuka toner av mjölk, smörkola, hallon och kokos. När man värmer smör framträder ännu fler smaker, till exempel rostade hasselnötter. Smör har dessutom förmågan att förhöja smaken hos andra råvaror, säger Jimmi Eriksson.

Kiosken SMÖR. är fortsättningen på ett samarbete mellan den tidigare Årets Kock-vinnaren Jimmi Eriksson, lyckoexperten Malin Rapp och Arla Svenskt Smör på temat ”Blir vi lyckligare av god mat?”.

– Genom att njuta av god mat kan vi påverka vårt välmående positivt varje dag, menar Malin Rapp. Påståendet stöds av en undersökning* genomförd av Kantar Sifo där det framgår att 80 procent av svenskarna blir lyckligare av god mat.

– Med kiosken vill vi testa tesen i verkligheten med förhoppning om att göra människor lite lyckligare i vardagen. Vi kommer bjuda på riktigt god mat utan att det kostar skjortan, och låta smöret få spela huvudrollen istället för biroll, avslutar Jimmi Eriksson. 

Om SMÖR.
Kiosken SMÖR. är ett samarbete mellan Jimmi Eriksson och Svenskt Smör och öppnas den 1 september i Axel Landquists park på Södermalm i Stockholm. Kioskformatet ska främja spontanitet för nyfikna gäster, men för de som önskar planera sitt besök kommer ett bord finnas tillgängligt för bokning. Dagligen serveras små till mellanstora rätter i prisklassen 30-50 kr/styck. Kiosken har öppet fredag-söndag under de fyra inledande helgerna i september med förhoppning om förlängning 2019. 

 


Nyhet - Barceló Imperial Onyx

Whisky och Bourbon Nu lanseras Barceló Imperial Onyx på den svenska marknaden. En…
23 Aug, 2019

Potatis har huvudrollen i tävlingsuppgift nummer två

Mat och Restaurang I dag har finalisterna fått information om den andra tävlingsuppgiften…
23 Aug, 2019

Krydda på flaska

Mat och Restaurang Bra kryddor kommer inte alltid på burk. Smaksatta oljor är…
22 Aug, 2019

20 nya arbetstillfällen när Sibylla öppnar i Hofors

Mat och Restaurang När Gävlebon Fuad Sadun öppnar sin nya Sibyllarestaurang vid E…
22 Aug, 2019

Hernö High Coast Terroir Gin 2019 kommer med en smak av citrus och sommaräng

Whisky och Bourbon Den 28 augusti sker lanseringen av Hernö High Coast Terroir…
22 Aug, 2019

Klart för Mölnlyckes första Lidl-butik

Mat och Restaurang Lidl bygger ny butik i Mölnlycke, Härryda, som blir den…
22 Aug, 2019

Ekologiska La Luna från Avondale, Sydafrika

Vin Från Jonathan Grieve på Avondale i Sydafrika kommer nu en…
22 Aug, 2019

Cù Bòcan i ny design och två nya smaker

Whisky och Bourbon Den andra september släpps tre (3) nydesignade Cù Bòcan Highland…
22 Aug, 2019

Skördetid i Halland: två månaders matfest

Mat och Restaurang Mellan 17 augusti och 6 oktober bjuder Halland in till…
21 Aug, 2019

Frantzén Group avyttrar The Flying Elk, Corner Club och Gaston

Mat och Restaurang The Flying Elk är krögaren Björn Frantzéns framgångsrika engelskinspirerande gastropub,…
21 Aug, 2019

VM i snus anordnas för första gången

Övrigt För första gången någonsin anordnas Snus-VM, ett internationellt mästerskap där…
21 Aug, 2019

Relax Riesling byter till årgång 2018

Vin Relax Riesling byter till årgången 2018. Relax Riesling kommer från…
21 Aug, 2019

Ny drinkglasserie från Riedel

Mat och Restaurang Riedel var först i världen med att designa vinglas med…
21 Aug, 2019

Tips inför höstens största visningshelg

Övrigt Helgen som kommer förväntas bli höstens största visningshelg. Bostadsvisningarna står…
21 Aug, 2019

Italiensk mat- och vinfestival

Vin En fem dagar lång mat- och vinfestival. Det kan alla…
20 Aug, 2019

Better You lanserar ny serie av ekologiska, handgjorda, kallpressade och eteriska oljor

Övrigt Vårt luktsinne är ett av våra mest kraftfulla men outnyttjade…
20 Aug, 2019

En currysås som ska avskaffa hunger

Mat och Restaurang Systrarna Khanna och Hungerprojektet samarbetar idag i kampen mot fattigdom…
20 Aug, 2019

OLW Naturchips lanserar het nyhet

Övrigt Från och med i dag kommer en helt ny chipssmak…
20 Aug, 2019

Smarta, hållbara nyheter från Sundqvist

Mat och Restaurang I höst lanserar Sundqvist kvalitativa stek- och kokkärl samt vackra…
20 Aug, 2019

Bollinger Vieilles Vignes Françaises åter i Sverige

Vin Bollinger Vieilles Vignes Françaises 2010 har endast producerats i 1…
20 Aug, 2019
Artikelarkivet