Nu öppnar SMÖR. – en gourmetkrog i kioskformat

Livets Goda 31 Aug, 2018
Mat och Restaurang I helgen öppnar kiosken SMÖR. i centrala Stockholm. Idén bakom satsningen är att bjuda på god, vällagad mat, utan pekpinnar eller dyra notor. På menyn utmärker sig bland annat brynt smör-glass och smörad svampbuljong. I kioskluckan står prisbelönta kocken Jimmi Eriksson.


Jimmi Eriksson, foto Joel Wåreus

Med den nya kiosken vill Jimmi Eriksson få fler att unna sig något extra i vardagen och komma bort från alla måsten
kopplade till mat.

– För mig är det självklart att mat ska vara bra för hälsan, men det behöver inte alltid innebära råa grönsaker. Att stanna upp och njuta av riktigt god mat tror jag är minst lika viktigt för vårt välmående. Med SMÖR. vill jag bort från pekpinnar och istället hylla kärleken till maten och den ingrediens som enligt mig är nyckeln till god mat, berättar Jimmi Eriksson.

En förklaring till att många kockar uppskattar smör i sin matlagning är smörets komplexitet. Det innehåller över hundra naturliga aromer, vilket gör att smaken är svår att kopiera eller ersätta.

– I smör går det bland annat att finna mjuka toner av mjölk, smörkola, hallon och kokos. När man värmer smör framträder ännu fler smaker, till exempel rostade hasselnötter. Smör har dessutom förmågan att förhöja smaken hos andra råvaror, säger Jimmi Eriksson.

Kiosken SMÖR. är fortsättningen på ett samarbete mellan den tidigare Årets Kock-vinnaren Jimmi Eriksson, lyckoexperten Malin Rapp och Arla Svenskt Smör på temat ”Blir vi lyckligare av god mat?”.

– Genom att njuta av god mat kan vi påverka vårt välmående positivt varje dag, menar Malin Rapp. Påståendet stöds av en undersökning* genomförd av Kantar Sifo där det framgår att 80 procent av svenskarna blir lyckligare av god mat.

– Med kiosken vill vi testa tesen i verkligheten med förhoppning om att göra människor lite lyckligare i vardagen. Vi kommer bjuda på riktigt god mat utan att det kostar skjortan, och låta smöret få spela huvudrollen istället för biroll, avslutar Jimmi Eriksson. 

Om SMÖR.
Kiosken SMÖR. är ett samarbete mellan Jimmi Eriksson och Svenskt Smör och öppnas den 1 september i Axel Landquists park på Södermalm i Stockholm. Kioskformatet ska främja spontanitet för nyfikna gäster, men för de som önskar planera sitt besök kommer ett bord finnas tillgängligt för bokning. Dagligen serveras små till mellanstora rätter i prisklassen 30-50 kr/styck. Kiosken har öppet fredag-söndag under de fyra inledande helgerna i september med förhoppning om förlängning 2019. 

 


Guld till Anée fine Calvados des Capucins i World Calvados Awards 2019

Whisky och Bourbon Det prestigefyllda World Calvados Awards 2019 är precis avklarat och…
26 May, 2019

Primörtur under Matrundan på Österlen

Whisky och Bourbon Under årets Matrunda på Österlen kan man följa med på…
24 May, 2019

Rysk ”lågalkohol-vodka” släpps på Systembolaget

Whisky och Bourbon Ryska White Lake Vodka 40% lanserades i mars 2017 och…
24 May, 2019

Organic Value – ett lyckat första besök i Sverige med fokus på Italien och ekologiskt

Vin Den 20:e maj besökte den Italienska vinmässan ”Organic Value” Sverige…
24 May, 2019

Stockholms Bränneri släpper Akvavit

Whisky och Bourbon Den 5 juni, 10:00 släpps Stockholms Akvavit som får sin…
24 May, 2019

Nytt utbildningssamarbete ska få fler kockar i arbete

Mat och Restaurang I ett gemensamt initiativ för att minska bristen på kockar…
24 May, 2019

Karibiska smaker i Årets Sill 2019

Mat och Restaurang Aldrig tidigare har Årets Sill haft en så stor och…
24 May, 2019

City Gross nya koncept: Mindre butiker i centrala lägen

Mat och Restaurang Bergendahls Food vill komma närmare kunderna i stadskärnorna och lanserar…
24 May, 2019

Kockarna som är vidare i Årets Kock 2019

Mat och Restaurang Nu är det klart vilka 24 kockar som går vidare…
23 May, 2019

Jameson tar fram drink till Sweden Rock – The Sweden Rocktail

Whisky och Bourbon För dig som i år besöker Sweden Rock Festival ges…
23 May, 2019

Kronan, höga kostnader för arbetskraft och myndighetskrångel hämmar svenska livsmedelsföretag

Övrigt Enligt den svenska livsmedelsindustrin är Sveriges styrkor jämfört med våra…
23 May, 2019

GLÖET vann guld i Women’s Wine & Spirits Awards i London

Vin Women’s Wine & Spirits Awards som anordnas i London har…
23 May, 2019

Larsa Foods inleder grillsäsongen med en ny grillost

Mat och Restaurang Efterfrågan på Halloumi och övriga grillostar har ökat markant i…
22 May, 2019

Årets Kock rekryterar Vanja Vilbern till Marknads- och Partnerchef

Mat och Restaurang – Jag ser verkligen fram emot att få vara med…
22 May, 2019

Den 1 juni lanseras Orval trappistöl på nytt

Whisky och Bourbon Orval är tillbaka! Den 1 juni lanseras Orval på Systembolaget.
22 May, 2019

Leif GW Persson lanserar GW:s Rosa

Vin Efter fjolårets succé med GW:s RÖDA och GW:s VITA har…
22 May, 2019

Talisker bjuder in till fiskeäventyr i Fiskebäckskil

Whisky och Bourbon Whiskyvarumärket Talisker lanserar ett fiskeäventyr i Fiskebäckskil tillsammans med Restaurang…
22 May, 2019

City Gross e-handel slår försäljningsrekord – lanserar fler matkassar

Mat och Restaurang City Gross e-handel fortsätter att gå starkt framåt i och…
22 May, 2019

Arla Köket® lanserar nya desserter

Mat och Restaurang Lagom till att sommaren gör entré lanserar Arla Köket fräscha…
22 May, 2019

Downtown Camper öppnar hållbart café

Mat och Restaurang Den 1 september slår Downtown Campers nya café upp portarna…
22 May, 2019
Artikelarkivet