Nu öppnar SMÖR. – en gourmetkrog i kioskformat

Livets Goda 31 Aug, 2018
Mat och Restaurang I helgen öppnar kiosken SMÖR. i centrala Stockholm. Idén bakom satsningen är att bjuda på god, vällagad mat, utan pekpinnar eller dyra notor. På menyn utmärker sig bland annat brynt smör-glass och smörad svampbuljong. I kioskluckan står prisbelönta kocken Jimmi Eriksson.


Jimmi Eriksson, foto Joel Wåreus

Med den nya kiosken vill Jimmi Eriksson få fler att unna sig något extra i vardagen och komma bort från alla måsten
kopplade till mat.

– För mig är det självklart att mat ska vara bra för hälsan, men det behöver inte alltid innebära råa grönsaker. Att stanna upp och njuta av riktigt god mat tror jag är minst lika viktigt för vårt välmående. Med SMÖR. vill jag bort från pekpinnar och istället hylla kärleken till maten och den ingrediens som enligt mig är nyckeln till god mat, berättar Jimmi Eriksson.

En förklaring till att många kockar uppskattar smör i sin matlagning är smörets komplexitet. Det innehåller över hundra naturliga aromer, vilket gör att smaken är svår att kopiera eller ersätta.

– I smör går det bland annat att finna mjuka toner av mjölk, smörkola, hallon och kokos. När man värmer smör framträder ännu fler smaker, till exempel rostade hasselnötter. Smör har dessutom förmågan att förhöja smaken hos andra råvaror, säger Jimmi Eriksson.

Kiosken SMÖR. är fortsättningen på ett samarbete mellan den tidigare Årets Kock-vinnaren Jimmi Eriksson, lyckoexperten Malin Rapp och Arla Svenskt Smör på temat ”Blir vi lyckligare av god mat?”.

– Genom att njuta av god mat kan vi påverka vårt välmående positivt varje dag, menar Malin Rapp. Påståendet stöds av en undersökning* genomförd av Kantar Sifo där det framgår att 80 procent av svenskarna blir lyckligare av god mat.

– Med kiosken vill vi testa tesen i verkligheten med förhoppning om att göra människor lite lyckligare i vardagen. Vi kommer bjuda på riktigt god mat utan att det kostar skjortan, och låta smöret få spela huvudrollen istället för biroll, avslutar Jimmi Eriksson. 

Om SMÖR.
Kiosken SMÖR. är ett samarbete mellan Jimmi Eriksson och Svenskt Smör och öppnas den 1 september i Axel Landquists park på Södermalm i Stockholm. Kioskformatet ska främja spontanitet för nyfikna gäster, men för de som önskar planera sitt besök kommer ett bord finnas tillgängligt för bokning. Dagligen serveras små till mellanstora rätter i prisklassen 30-50 kr/styck. Kiosken har öppet fredag-söndag under de fyra inledande helgerna i september med förhoppning om förlängning 2019. 

 


Blossa 18 reser till Amalfikusten - Med smak av Limoncello och medelhavskryddor

Vin Blossa färdas årligen till nya platser i världen för att…
18 Sep, 2018

Lokala biodlare fyller Honungsbaren på Kiviks musteri

Övrigt Skånska biodlare samlas på Kiviks musteri under Äppelmarknaden 29–30 september…
18 Sep, 2018

Blossa 18 avslöjas idag kl 14:00

Whisky och Bourbon Varje år reser Blossa genom världen för att hitta inspiration…
18 Sep, 2018

Viking Line tar nästa steg med Svenska Kocklandslaget – och inleder ett helt nytt samarbete med Årets Kock i Finland

Mat och Restaurang Sedan 2017 har Viking Line ett långsiktigt samarbete med Svenska…
18 Sep, 2018

Gotthards Krog kan bli Årets Hållbara Restaurang

Mat och Restaurang Gotthards Krog är en av tre finalister i kategorin Årets…
18 Sep, 2018

Kiviks Musteri först att lansera en helt alkoholfri cider på dagligvaruhandeln

Övrigt För första gången någonsin kommer man nu att kunna köpa…
18 Sep, 2018

Fixa först med Svanen-märkta värmeljus av raps

Vin Fixa, som är Axfoods eget varumärke, lanserar en ny serie…
18 Sep, 2018

Lagerrensning - Superpriser på Bordeaux

Vin Hos Winefinder har den stora lagerrensningen startat, och bland buteljerna…
18 Sep, 2018

Kaffe för varje tillfälle med Senseo Switch 3in1

Övrigt Senseo Switch 3in1 erbjuder tre funktioner i en och samma…
17 Sep, 2018

Magnum Pints presenterar nytt sällskap

Övrigt Som uppföljning till succélanseringen av glassen Magnum Pints lanseras nu…
17 Sep, 2018

Tua Rita lanseras i ny hyllad årgång

Vin Redigaffi blev Italiens första 100-poängsvin år 2000 och nu med…
17 Sep, 2018

En glassnyhet från SIA

Övrigt SIA Glass svarar med att släppa glassbomben Mjölkchoklad i butikerna…
17 Sep, 2018

We & Wine lanserar chilenskt konceptvin från Morandé Adventure

Vin Aterciopelado är ett av vinerna ur Morandé Adventure – ett…
17 Sep, 2018

Sveriges största hamburgerkedja släpper ny burgare tillsammans med KÄK

Mat och Restaurang Sedan lanseringen av den första ”Håll käften”-burgaren tillsammans med KÄK…
14 Sep, 2018

Michelinrestauranger i lyxiga Monaco

Övrigt Om det är något ministaten Monaco förknippas med så är…
14 Sep, 2018

Överdrivet bra casinomat

Övrigt Att det går att hitta bra mat i anslutning ett…
14 Sep, 2018

We & Wine förstärker sin produktportfölj med Loireproducenten Joseph Mellot

Vin Joseph Mellot grundades 1513 av Pierre Etienne Mellot och familjen…
14 Sep, 2018

Stort intresse för hälsosam kost bland unga

Mat och Restaurang En färsk Sifo-undersökning från Greenfood, en av Nordens ledande livsmedelskoncerner…
14 Sep, 2018

Rökig lager gör debut på Nils Oscar

Whisky och Bourbon På Nils Oscar brygger de klassisk öl i modern stil…
13 Sep, 2018

Ny studie visar: Hälften av svenskarna lagar mat hemma varje dag Kvinnor lagar mat oftare - män tycker att det är roligare

Mat och Restaurang Hälften av svenskarna lagar dagligen mat hemma enligt en ny…
13 Sep, 2018
Artikelarkivet