Nu presenteras nya Kocklandslaget som ska representera Sverige i VM 2026 och OS 2028

av Livets Goda

Efter en intensiv rekryteringsprocess har de nya laguppställningarna för Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget nu fastställts. Med siktet inställt på Culinary World Cup 2026 och Culinary Olympics 2028 inleder de sin träning – redo att bygga vidare på Sveriges framgångar och befästa landets position i den gastronomiska världseliten.

Nu presenteras laguppställningarna som ska representera Sverige i Culinary World Cup 2026 i Luxemburg och Culinary Olympics 2028 i Stuttgart. Tidigare i år presenterades Fredrik Ander och Albin Edberg som Team Managers för Kocklandslaget respektive Juniorkocklandslaget, och nu har även Desirée Jaks och Emil Persson bekräftats som lagkaptener för Kocklandslaget. Det är första gången som laget kommer att ha två lagkaptener där båda fyller en viktig funktion.

– Det känns fantastiskt att vi nu har spikat våra lag, vi har fått till en bra mix för både juniorerna och seniorerna och jag ser fram emot att dra igång våra träningar. Det nya upplägget med två lagkaptener för Kocklandslaget ser jag som en stark fördel då Desirée och Emil kan driva på laget och både inspirera och utmana dem. Jag känner verkligen att vi har alla förutsättningar för att säkra medaljer i kommande mästerskap, säger Jens Ericsson, General Manager för Kocklandslagen.

I Culinary Olympics 2024 blev det en guldmedalj för juniorerna, medan seniorerna hamnade utanför pallen med minsta möjliga marginal. Revanschsuget bland de återvändande medlemmarna är riktigt starkt.

– Vi är tre som ansluter till Kocklandslaget igen och jag är riktigt taggad på att göra allt för att knipa guldet! Jag tror att vi har med oss ett gäng lärdomar som kommer vara nyttiga för hela laget och att vi får in massa nya kunskaper och
erfarenheter är ovärderligt, berättar Emil Persson, lagkapten Kocklandslaget.

Kocklandslaget: David Forsman Törnqvist, Josefine Pagander, Sebastian Lönnberg, Nadja Kalm, Moa Johansson, Fredrik Ander, Rebecka Steen, Emil Persson, Filip Ekdahl, Desirée Jaks och Markus Hedemo.

Kocklandslaget 2025-28
– Desirée Jaks, 29 år från Gdansk – Driver Jaks Gastronomi AB
– Emil Persson, 31 år från Svedala – Driver Björkhaga Gastronomi
– David Forsman Törnqvist, 29 år från Tibro – Kock på Nour i Stockholm
– Filip Ekdahl, 32 år från Linköping – Kock på Faccia Grassa i Göteborg
– Markus Hedemo, 31 år från Stenkullen – Kock på SK Mat & Människor i Göteborg
– Moa Johansson, 28 år från Sommen – Kock på Bar Nîmes
– Nadja Kalm, 24 år från Kastlösa på Öland – Kock på Sushi Sho i Stockholm
– Sebastian Lönnberg, 28 år från Kalmar – Kock på Sons & Daughters i San Fransisco
– Josefin Pagander, 26 från Fjällbacka – Konditor på Gothia Towers
– Rebecka Steen, 25 från Göteborg – Konditor på Gothia Towers

Juniorkocklandslaget: Max Salomonsson, Calle Johansson, Tilda Svensson, David Lauri, Albin Edberg, Ida Brixhall, Nora Pålsson, Benjamin Hellström, Alma Knez och Moa Löfqvist.

Juniorkocklandslaget 2025-28:
– Benjamin Hellström, 21 år från Tallboda i Linköping – Kock på Hantverket i Stockholm
– Calle Johansson, 21 år från Ingelsträde i Höganäs – Kock på Vyn i Simrishamn
– Carl Böhrens, 22 år från Stockholm – Kock på Operakällaren
– David Lauri, 21 år från Luleå – Kock på Tegelbacken
– Ida Brixhall, 21 år från Ängelholm – Bagare på Lindeberg bageri och konditori i Orminge
– Love Lidström, 19 år från Sollentuna – Kock tillsammans med Anders Isaksson för catering och evenemang
– Max Salomonsson, 21 år från Piteå – Praktiserar på Knystaforsen i Torup
– Moa Löfqvist, 22 år från Hörby – Sous chef på Tennstopet i Stockholm
– Nora Pålsson, 19 år från Täby – Studerar på Sturegymnasiet i Halmstad
– Tilda Svensson, 21 år från Jörlanda – Kock på Etoile i Stockholm
– Alma Knez, 18 från Halmstad – Studerar på Sturegymnasiet i Halmstad