Nu skapas de Svenska tävlingsrätterna till Bocuse d´Or

Livets Goda 20 Nov, 2018
Mat och Restaurang En fransk klassiker i modern tappning samt hyllning till tävlingens grundare, Paul Bocuse, är några av årets utmaningar i världens mest prestigefyllda tävling för kockar. Bocuse d’Or, Kock-VM, går av stapeln i Lyon den 29-30 januari 2019 där Sebastian Gibrand tillsammans med sin coach Tommy Myllymäki tävlar för Sverige.

Sebastian Gibrand tävlar för Sverige i Bocuse d'Or. Foto: Viktor Fremling

Bocuse d’Or anordnas vart annat år i Lyon där världens godaste rätter ska koras. Tävlingen startade redan 1987 av den franska stjärnkocken Paul Bocuse och har blivit en viktig språngbräda för många av dagens framstående kockar. På plats tävlar 24 kockar från lika många nationer under två dagar. På fem timmar och 35 minuter ska varje team tillaga och presentera två rätter efter givna råvaror. Och det är alltid den godaste maten som vinner.

Sveriges representant Sebastian Gibrand vann silver i Bocuse d’Or Europe i Turin tidigare i år och säkrade därmed en plats för Sverige i VM 2019. Tävlingsrätterna och teamet bedöms på presentation, design, teknisk kunskap, organisation och kreativitet. Dessutom ska rätterna ha en tydlig anknytning till hemlandet.

Kalvracks, kalvbräss, lever, njure, fötter och/eller tarmkrås
Råvarorna för fatpresentationen består av kalvracks med tillval av kalvbräss, lever, njure, fötter och/eller tarmkrås. Kalvracksen ska tillagas och presenteras i hel bit eller i två delar med fem ben synliga. Den här rätten är en hyllning till tävlingens grundare som gick bort tidigare i år, Paul Bocuse, med utmaningen att utifrån en klassisk rätt skapa ett kulinariskt mästerverk på ett nytt och innovativt sätt. Rätten presenteras på ett fat, framtaget av designer Jens Fager, och ska serveras till 14 personer.

Irländska blåmusslor, franska ostron, franska hjärtmusslor, franska kammusslor och grönsaker
Råvarorna för tallrikspresentationen ska användas till att skapa två stycken identiska Chartreuse. Chartreuse är en traditionell fransk rätt som tillagas i form och närmast kan liknas vid en tårta. De tävlande ska tillaga två chartreuse på grönsaker och skaldjur (ostron, blåmusslor, hjärtmusslor, kammusslor) om 20 diameter vardera. Minst 50% av rätten ska bestå av grönsaker. De båda chartreuse-tårtorna ska presenteras varma på två olika fat för att sedan trancheras och serveras på 14 tallrikar. I Bocuse d’Or förväntas de tävlanden tillaga den traditionella Chartreuse-rätten i en modern nytolkning. Rätten är en hyllning till den franska stjärnkocken Joël Robuchon som gick bort i augusti i år. Joël Robuchon är världens hittills mest prisbelönta kock, och framför allt den kock som tilldelats flest stjärnor i Guide Michelin.

-Chartreuse är en fransk klassiker, men nu för tiden är den mycket ovanlig och serveras sällan eller aldrig ens på franska finkrogar. Det här är verkligen en spännande utmaning som tillåter oss att vara riktigt kreativa. Dessutom ska vi i våra rätter hedra två av gastronomins mest hyllade mästare – det är en ära, säger Sebastian Gibrand.

Det svenska teamet med Sebastian Gibrand och Tommy Myllymäki i spetsen, tränar redan för fullt i upplagningsköket i Sollévi-huset på Kungstensgatan 2 i Stockholm. Nu ska de båda rätterna bestämmas, förfinas, tillagas, förfinas och lagas upp igen. När menyn är helt satt är det tidsupplagning som gäller, minsta sekund över tid skulle betyda poängavdrag.

Bakom den svenska satsningen i Bocuse d’Or står Gastronomi Sverige och Svenska Bocuse d’Or Akademien. Teamet för 2018/19 består av:

Sebastian Gibrand, kandidat
Tommy Myllymäki, coach
Gustav Leonhardt, commis
Albin Edberg, andreacoach
Henrik Norström, President Svenska Bocuse d’Or Akademien
Frida Rönnlund, projektledare, Gastronomi Sverige


Årets Kock rekryterar Vanja Vilbern till Marknads- och Partnerchef

Mat och Restaurang – Jag ser verkligen fram emot att få vara med…
22 May, 2019

Den 1 juni lanseras Orval trappistöl på nytt

Whisky och Bourbon Orval är tillbaka! Den 1 juni lanseras Orval på Systembolaget.
22 May, 2019

Leif GW Persson lanserar GW:s Rosa

Vin Efter fjolårets succé med GW:s RÖDA och GW:s VITA har…
22 May, 2019

Talisker bjuder in till fiskeäventyr i Fiskebäckskil

Whisky och Bourbon Whiskyvarumärket Talisker lanserar ett fiskeäventyr i Fiskebäckskil tillsammans med Restaurang…
22 May, 2019

City Gross e-handel slår försäljningsrekord – lanserar fler matkassar

Mat och Restaurang City Gross e-handel fortsätter att gå starkt framåt i och…
22 May, 2019

Arla Köket® lanserar nya desserter

Mat och Restaurang Lagom till att sommaren gör entré lanserar Arla Köket fräscha…
22 May, 2019

Downtown Camper öppnar hållbart café

Mat och Restaurang Den 1 september slår Downtown Campers nya café upp portarna…
22 May, 2019

Dags för Ostens Dag 27:e maj

Mat och Restaurang Nu firas snart ostens dag! Svenskar är storkonsumenter av ost…
22 May, 2019

Mumm Millésimé 2012 i exklusiv årgångsdesign

Vin Mumm Millésimé 2012 har nyligen uppdaterats med ny flaskdesign som…
22 May, 2019

NJIE lanserar egen klädkollektion under namnet Athleisure

Övrigt NJIE utvecklar och säljer innovativa koncept med fokus på hälsa…
22 May, 2019

Alsace, Bourgogne, Champagne & Chablis

Vin Lördag 19 oktober kan du resa med Ekman Buss och…
22 May, 2019

Först till kvarn - Outleten är påfylld

Vin Nu har Winefinder fyllt på deras outlet. Där hittar man…
22 May, 2019

Svävande ryggsäck från Arboga Bryggeri

Whisky och Bourbon Nu är tiden med skummande öl i skog och mark…
21 May, 2019

MER - två nya sockerfria sommarsmaker

Övrigt MER är för många en barndomsfavorit och inför sommaren lanserar…
21 May, 2019

CasusGrill - Den miljövänliga engångsgrillen

Mat och Restaurang Sommaren är räddad! Nu lanseras CasusGrill - den naturliga engångsgrillen.
21 May, 2019

Brutal Brewings nya Raw Law - Pink Haze

Whisky och Bourbon Raw Law Pink Haze, i grunden en weissbier som är…
21 May, 2019

Niki Lauda är död efter lång tids sjukdom

Övrigt Mannen som kom tillbaka från döden har nu återvänt, för…
21 May, 2019

Pierre Olivier lanserar Cuvee Rosé Prestige

Vin Pierre Olivier Cuvée Rosé Prestige Brut är ett mousserande vin…
20 May, 2019

Mästerkocken Leif Mannerström lanserar eget vin inför sommaren

Vin Leif Mannerström är känd både som domare i TV-programmet Mästerkocken…
20 May, 2019

Problematisk bostadsmarknad påverkar ungas relationer

Övrigt Nära nog hälften av de unga i åldern 20 till…
20 May, 2019
Artikelarkivet