Nu skapas de Svenska tävlingsrätterna till Bocuse d´Or

Livets Goda 20 Nov, 2018
Mat och Restaurang En fransk klassiker i modern tappning samt hyllning till tävlingens grundare, Paul Bocuse, är några av årets utmaningar i världens mest prestigefyllda tävling för kockar. Bocuse d’Or, Kock-VM, går av stapeln i Lyon den 29-30 januari 2019 där Sebastian Gibrand tillsammans med sin coach Tommy Myllymäki tävlar för Sverige.

Sebastian Gibrand tävlar för Sverige i Bocuse d'Or. Foto: Viktor Fremling

Bocuse d’Or anordnas vart annat år i Lyon där världens godaste rätter ska koras. Tävlingen startade redan 1987 av den franska stjärnkocken Paul Bocuse och har blivit en viktig språngbräda för många av dagens framstående kockar. På plats tävlar 24 kockar från lika många nationer under två dagar. På fem timmar och 35 minuter ska varje team tillaga och presentera två rätter efter givna råvaror. Och det är alltid den godaste maten som vinner.

Sveriges representant Sebastian Gibrand vann silver i Bocuse d’Or Europe i Turin tidigare i år och säkrade därmed en plats för Sverige i VM 2019. Tävlingsrätterna och teamet bedöms på presentation, design, teknisk kunskap, organisation och kreativitet. Dessutom ska rätterna ha en tydlig anknytning till hemlandet.

Kalvracks, kalvbräss, lever, njure, fötter och/eller tarmkrås
Råvarorna för fatpresentationen består av kalvracks med tillval av kalvbräss, lever, njure, fötter och/eller tarmkrås. Kalvracksen ska tillagas och presenteras i hel bit eller i två delar med fem ben synliga. Den här rätten är en hyllning till tävlingens grundare som gick bort tidigare i år, Paul Bocuse, med utmaningen att utifrån en klassisk rätt skapa ett kulinariskt mästerverk på ett nytt och innovativt sätt. Rätten presenteras på ett fat, framtaget av designer Jens Fager, och ska serveras till 14 personer.

Irländska blåmusslor, franska ostron, franska hjärtmusslor, franska kammusslor och grönsaker
Råvarorna för tallrikspresentationen ska användas till att skapa två stycken identiska Chartreuse. Chartreuse är en traditionell fransk rätt som tillagas i form och närmast kan liknas vid en tårta. De tävlande ska tillaga två chartreuse på grönsaker och skaldjur (ostron, blåmusslor, hjärtmusslor, kammusslor) om 20 diameter vardera. Minst 50% av rätten ska bestå av grönsaker. De båda chartreuse-tårtorna ska presenteras varma på två olika fat för att sedan trancheras och serveras på 14 tallrikar. I Bocuse d’Or förväntas de tävlanden tillaga den traditionella Chartreuse-rätten i en modern nytolkning. Rätten är en hyllning till den franska stjärnkocken Joël Robuchon som gick bort i augusti i år. Joël Robuchon är världens hittills mest prisbelönta kock, och framför allt den kock som tilldelats flest stjärnor i Guide Michelin.

-Chartreuse är en fransk klassiker, men nu för tiden är den mycket ovanlig och serveras sällan eller aldrig ens på franska finkrogar. Det här är verkligen en spännande utmaning som tillåter oss att vara riktigt kreativa. Dessutom ska vi i våra rätter hedra två av gastronomins mest hyllade mästare – det är en ära, säger Sebastian Gibrand.

Det svenska teamet med Sebastian Gibrand och Tommy Myllymäki i spetsen, tränar redan för fullt i upplagningsköket i Sollévi-huset på Kungstensgatan 2 i Stockholm. Nu ska de båda rätterna bestämmas, förfinas, tillagas, förfinas och lagas upp igen. När menyn är helt satt är det tidsupplagning som gäller, minsta sekund över tid skulle betyda poängavdrag.

Bakom den svenska satsningen i Bocuse d’Or står Gastronomi Sverige och Svenska Bocuse d’Or Akademien. Teamet för 2018/19 består av:

Sebastian Gibrand, kandidat
Tommy Myllymäki, coach
Gustav Leonhardt, commis
Albin Edberg, andreacoach
Henrik Norström, President Svenska Bocuse d’Or Akademien
Frida Rönnlund, projektledare, Gastronomi Sverige


Zacapa NUET - en solo dining-upplevelse

Mat och Restaurang I en tid när vi delar på allt, till och…
21 Feb, 2019

Löfbergs dubbelt nominerade till PR-pris

Övrigt Idag presenterades de nominerade till Nordic Digital PR Awards 2018.…
21 Feb, 2019

Receptinspiration - Lyxig chipsbricka

Mat och Restaurang Importören Nigab bjuder här på ett enkelt och lyxigt snacks…
21 Feb, 2019

Fyra drinkrecept till Margaritans dag

Whisky och Bourbon Nu på fredag den 22 februari uppmärksammas Margaritans dag världen…
21 Feb, 2019

Unika viner från La Spinetta i Winefinders lager

Vin Noshörningen är tillbaka. Nu har Winefinder fyllt på butiken med…
21 Feb, 2019

Ny rapport om alkoholens hälsomässiga och sociala effekter på äldre

Övrigt En ny rapport från IOGT-NTO i samarbete med Svenska Läkaresällskapet,…
21 Feb, 2019

Green & Black´s lanserar 10 ekologiska chokladkakor

Övrigt Smak och kvalitet står i fokus när Green & Black’s…
20 Feb, 2019

Mat.se öppnar veganbutik

Mat och Restaurang Mat.se har sedan starten 2012 haft siktet inställt på hållbar…
21 Feb, 2019

Mastri Vernacoli Lagrein DOC Trentino 2018 i det fasta sortimentet från den första mars

Vin Den första mars lanseras Mastri Vernacoli Lagrein DOC Trentino årgång…
20 Feb, 2019

Drinkinspiration med Sorgin - François Lurtons delikata gin

Whisky och Bourbon Med sin gedigna erfarenhet av druvan sauvignon blanc har François…
20 Feb, 2019

Efter fem års nedgång i svensk sjömatskonsumtion – trenden bruten

Mat och Restaurang De svenska hushållens konsumtion av sjömat har sjunkit varje år…
20 Feb, 2019

Château Laville Bordeaux Supérieur från årgången 2015 hos Winefinder

Vin Direkt från Bordeaux kommer denna generösa Bordeaux Superiéur från årgången…
20 Feb, 2019

Ekologiska växtbaserade drycker från Kung Markatta

Övrigt Nu tar varumärket Kung Markatta steget in bland de växtbaserade…
19 Feb, 2019

SSP tecknar avtal med Spendrups

Whisky och Bourbon Kampen om ett av Restaurangsveriges största och mest prestigefyllda avtal…
19 Feb, 2019

Stadhuskällarens souschef vidare i Årets unga kock 2019

Mat och Restaurang Anton Levin, souschef i Stadshuskällarens kök är en av de…
19 Feb, 2019

Blanda proffsiga cocktails hemma - D.E.W. Drinks: tre drinkar med bara tre ingredienser

Whisky och Bourbon Det kan vara svårt att hitta en god cocktail som…
19 Feb, 2019

Nu börjar Coop leverera mat med Volvos nya el-lastbil

Övrigt I dag överlämnar Volvo den nya el-lastbilen Volvo FL Electric…
19 Feb, 2019

Foursquare – långt ifrån fyrkantig

Whisky och Bourbon Foursquare Distillery ligger på Barbados, denna Västindiens östligaste utpost som…
19 Feb, 2019

Sveriges godaste ostar prisades under Ostfestivalen

Mat och Restaurang För sjätte året i rad arrangerades festivalen som samlar gräddan…
19 Feb, 2019

11% av världens befolkning har inte tillgång till rent vatten

Övrigt De fattigaste i världen går i timmar för att hämta…
19 Feb, 2019
Artikelarkivet