Nu skapas de Svenska tävlingsrätterna till Bocuse d´Or

Livets Goda 20 Nov, 2018
Mat och Restaurang En fransk klassiker i modern tappning samt hyllning till tävlingens grundare, Paul Bocuse, är några av årets utmaningar i världens mest prestigefyllda tävling för kockar. Bocuse d’Or, Kock-VM, går av stapeln i Lyon den 29-30 januari 2019 där Sebastian Gibrand tillsammans med sin coach Tommy Myllymäki tävlar för Sverige.

Sebastian Gibrand tävlar för Sverige i Bocuse d'Or. Foto: Viktor Fremling

Bocuse d’Or anordnas vart annat år i Lyon där världens godaste rätter ska koras. Tävlingen startade redan 1987 av den franska stjärnkocken Paul Bocuse och har blivit en viktig språngbräda för många av dagens framstående kockar. På plats tävlar 24 kockar från lika många nationer under två dagar. På fem timmar och 35 minuter ska varje team tillaga och presentera två rätter efter givna råvaror. Och det är alltid den godaste maten som vinner.

Sveriges representant Sebastian Gibrand vann silver i Bocuse d’Or Europe i Turin tidigare i år och säkrade därmed en plats för Sverige i VM 2019. Tävlingsrätterna och teamet bedöms på presentation, design, teknisk kunskap, organisation och kreativitet. Dessutom ska rätterna ha en tydlig anknytning till hemlandet.

Kalvracks, kalvbräss, lever, njure, fötter och/eller tarmkrås
Råvarorna för fatpresentationen består av kalvracks med tillval av kalvbräss, lever, njure, fötter och/eller tarmkrås. Kalvracksen ska tillagas och presenteras i hel bit eller i två delar med fem ben synliga. Den här rätten är en hyllning till tävlingens grundare som gick bort tidigare i år, Paul Bocuse, med utmaningen att utifrån en klassisk rätt skapa ett kulinariskt mästerverk på ett nytt och innovativt sätt. Rätten presenteras på ett fat, framtaget av designer Jens Fager, och ska serveras till 14 personer.

Irländska blåmusslor, franska ostron, franska hjärtmusslor, franska kammusslor och grönsaker
Råvarorna för tallrikspresentationen ska användas till att skapa två stycken identiska Chartreuse. Chartreuse är en traditionell fransk rätt som tillagas i form och närmast kan liknas vid en tårta. De tävlande ska tillaga två chartreuse på grönsaker och skaldjur (ostron, blåmusslor, hjärtmusslor, kammusslor) om 20 diameter vardera. Minst 50% av rätten ska bestå av grönsaker. De båda chartreuse-tårtorna ska presenteras varma på två olika fat för att sedan trancheras och serveras på 14 tallrikar. I Bocuse d’Or förväntas de tävlanden tillaga den traditionella Chartreuse-rätten i en modern nytolkning. Rätten är en hyllning till den franska stjärnkocken Joël Robuchon som gick bort i augusti i år. Joël Robuchon är världens hittills mest prisbelönta kock, och framför allt den kock som tilldelats flest stjärnor i Guide Michelin.

-Chartreuse är en fransk klassiker, men nu för tiden är den mycket ovanlig och serveras sällan eller aldrig ens på franska finkrogar. Det här är verkligen en spännande utmaning som tillåter oss att vara riktigt kreativa. Dessutom ska vi i våra rätter hedra två av gastronomins mest hyllade mästare – det är en ära, säger Sebastian Gibrand.

Det svenska teamet med Sebastian Gibrand och Tommy Myllymäki i spetsen, tränar redan för fullt i upplagningsköket i Sollévi-huset på Kungstensgatan 2 i Stockholm. Nu ska de båda rätterna bestämmas, förfinas, tillagas, förfinas och lagas upp igen. När menyn är helt satt är det tidsupplagning som gäller, minsta sekund över tid skulle betyda poängavdrag.

Bakom den svenska satsningen i Bocuse d’Or står Gastronomi Sverige och Svenska Bocuse d’Or Akademien. Teamet för 2018/19 består av:

Sebastian Gibrand, kandidat
Tommy Myllymäki, coach
Gustav Leonhardt, commis
Albin Edberg, andreacoach
Henrik Norström, President Svenska Bocuse d’Or Akademien
Frida Rönnlund, projektledare, Gastronomi Sverige


Årets Nobelmeny

Vin I Blå hallen i Stockholms stadshus kommer ikväll cirka 1300…
10 Dec, 2018

Innis & Gunn släpper samlarobjekt

Whisky och Bourbon Skotska bryggeriet Innis & Gunn släpper exklusiv Imperial Stout lagrad…
10 Dec, 2018

Här är jultraditionerna ungdomar vill förändra

Övrigt Tre av fem unga svenskar upplever en eller flera jultraditioner…
10 Dec, 2018

Fem glöggdrinkar från Blossa

Whisky och Bourbon Blossa Spritz, Blossa Gimlet och Blossapolitan – detta är några…
10 Dec, 2018

Teckna prenumeration på Livets Goda, eller varför inte ge bort lite god läsning i julklapp?

Vin Varför inte unna dig själv en prenumeration på Livets Goda,…
10 Dec, 2018

Här är drinkarna som sätter prägel på julen

Whisky och Bourbon Glögg, julöl och nubbe - det är kul med jul.…
10 Dec, 2018

Lumbergh, glögg och julrim

Vin Ni Livets Goda- och Whisky & Bourbonläsare får mer än…
10 Dec, 2018

Årets Students' Nobel NightCap på Stockholms Handelshögskola sponsras av Beijing8

Mat och Restaurang Under kvällen den 10 december hålls årets Nobelmiddag och som…
10 Dec, 2018

FBK Dam inviger nytt arenanamn på Färjestad

Övrigt Löfbergs ICE Arena. Det blir det nya namnet på hockeyarenan…
10 Dec, 2018

Gammel Dansk i mini-format

Whisky och Bourbon Den 28:e november 2018 lanserades klassikern Gammel Dansk Bitter Dram…
10 Dec, 2018

5 dryckestips och tilltugg till spelkvällen

Övrigt Varje person behöver avkoppling emellanåt. Vad som får en att…
7 Dec, 2018

Lively Wines vill lyfta vinlandet Australien

Vin I Sverige förknippar många tyvärr Australien med kvantitet före kvalitet.…
6 Dec, 2018

Sjöö Sandström lanserar Esports klocka - Royal Steel Worldtimer LEET

Övrigt Royal Steel Worldtimer LEET är en fantastisk klocka som hyllar…
6 Dec, 2018

Cocktailinspiration av Emil Hed

Whisky och Bourbon Den svenske representanten i den globala bartendertävlingen Wold Class, Emil…
6 Dec, 2018

Exklusiv lansering från prisbelönt producent

Vin Den 7 december släpps ett begränsat antal Domaine du Clos…
6 Dec, 2018

Absolut Elyx öppnar webbshop

Whisky och Bourbon Lagom till jul gör Absolut Elyx, för första gången någonsin,…
6 Dec, 2018

Lively Wines lanserar August Kesseler!

Vin Lively Wines lanserar en av de lysande stjärnorna från Rheingau…
6 Dec, 2018

Låga skördar och höga råvarukostnader slår hårt mot svenska lantbrukare och livsmedelsproducenter

Övrigt Lantmännen och Livsmedelsföretagen bjöd in till pressträff på Lantmännens huvudkontor…
6 Dec, 2018

Ekologisk julskinka bjöd på fettchock

Mat och Restaurang Icakuriren har testat landets populäraste ekoskinkor. 4 av 6 skinkor…
5 Dec, 2018

In Flames rundar av ginprojektet med IKON No.13 Gin och släpper även tonic

Whisky och Bourbon Efter sex uppmärksammade släpp är det dags för In Flames…
5 Dec, 2018
Artikelarkivet