Nu släpper O.P. Anderson en akvavit som lagrats 18 år på whiskyfat

Livets Goda 31 Jul, 2019
Whisky och Bourbon Med stort tålamod har Aquavit Master Blender Jonas Odland på O.P. Anderson Distillery väntat på rätt tillfälle att tappa upp whiskyfaten med O.P. Anderson som har lagrats sedan millennieskiftet. Den 2 augusti släpps produkten, som har mer gemensamt med whisky och konjak än akvavit, i en mycket limiterad upplaga.

Tiden som verktyg

– O.P. Anderson 18 Years Old, eller 18-åringen som vi kallar den här på destilleriet, representerar ett av de två ben vi jobbar med när det kommer till produktutveckling. Med 18-åringen har vi tiden som verktyg, vi pysslar om faten och väntar ut rätt tillfälle för att tappa upp produkten. Det andra benet handlar mer om att vi jobbar med tillsättning av smaker genom kryddning, berättar Jonas Odland.

– Den här produkten skiljer sig mycket från en vanlig akvavit och blir mer som en whisky eller konjak. Lagringen adderar mycket komplexitet och den traditionella kryddningen kliver tillbaka något under så lång tids lagring. I stället framträder smaker från ekfaten och den sprit som legat på faten tidigare, fortsätter Jonas.

Endast begränsad upplaga – 1 396 numrerade flaggor
O.P. Anderson 18 Years Old, släpps i en begränsad upplaga om 1 396 numrerade flaskor i en exklusiv förpackning. Smakmässigt passar O.P. Anderson 18 Years Old bra tillsammans med lagrade ostar, såsom en västerbotten eller manchego samt feta och rökta charkprodukter såsom korv.

– Men allra bäst är den nog ändå för sig själv, med en skvätt vatten i, tillsammans med en chokladbit. Det är en produkt som ska avnjutas långsamt, gärna i en whiskykupa där man verkligen kan känna doften när man dricker den, avslutar Jonas.

O.P. Anderson 18 Years Old är ekologisk och kommer i en flaska om 500 ml samt i en exklusiv presentförpackning. Produkten släpps på utvalda Systembolag den 2 augusti och kostar 799 kronor. 

O.P. Anderson 18 Years Old
Artikelnr: 40555-02
Pris: 799 kr
Volym: 500 ml
Alkoholhalt: 40 %


Rekordförsäljning av alkoholfri öl i Sverige

Whisky och Bourbon Konsumenttrender och utvecklad bryggteknik gör att allt fler svenska konsumenter…
16 Aug, 2019

Förhandsboka Penfolds Collection hos Winefinder

Vin Den 20/9 kl är det Sverigepremiär för Penfolds Collection 2019.…
16 Aug, 2019

Ca'Marcanda startar igång en höst fylld av Gaja

Vin Lively Wines lanserar 2 viner från Ca’Marcanda, Gajafamiljens egendom i…
14 Aug, 2019

Svenskarnas favoritmat på resan

Mat och Restaurang En ny undersökning från eBeach.se avslöjar svenskars matpreferenser på solsemestern.…
13 Aug, 2019
Artikelarkivet