Hem NyheterNyhet WB Nu släpps 24:e upplagan av Fuller’s klassiker Vintage Ale

Nu släpps 24:e upplagan av Fuller’s klassiker Vintage Ale

av Livets Goda

Den årliga ölklassikern Fuller’s Vintage Ale tar åter plats på Systembolagets hyllor den 8 december. Ölet har högt samlarvärde vilket främst beror på tre orsaker; varje flaska är numrerad, bäst före datum är 10 år i flaskan och inför varje bryggning tas det fram ett nytt recept. För Vintage Ale 2020 har bryggmästaren handplockat brittiska ingredienser till bryggningen.

Fuller’s Vintage Ale är en verklig klassiker hos bryggeriet och har skapats årligen sedan 1997 och detta är nummer 24 i lanseringsordningen. Varje år tillfaller det bryggmästaren att välja ut de bästa ingredienserna som finns att tillgå just det året. Det komplexa ölet buteljeras med jästen i flaskan vilket gör att ölet fortsätter att utvecklas över tid. Varje flaska och dess låda är också numrerad. Vintage Ale är en mycket eftertraktad öl och äldre årgångar mycket svåra att få tag på grund av det höga samlarvärdet. Ölet går nämligen att spara i upp till 10 år, ännu lägre om du frågar den tidigare bryggmästaren John Keeling.

Redan från starten var den årliga bryggningen en mycket speciell produktion för bryggeriet. Varje Vintage Ale har sitt unika recept, som samlas i The book of Brewers men gemensamt för dem alla är den långa lagringen och smakutveckling som ölet får över tid. Flaskan levereras i en giftbox som också lämpar sig väl för lagringen.

För Vintage Ale 2020 gick Fuller’s tillbaka till sina rötter och sökte ingredienser inom landets gränser. Historien av denna brygd tar sin början med DRC®, en dubbel rostad crystalmalt från Östangeln som lovas maltig sötma rik på karamell och russin tillsammans med maltsorterna Pale och Chocolate. Resan fortsätter till andra sidan landet där Herefordshire humlen – Jester® och Godiva –som tillsammans med Target adderar toner av mogna bär och snygga citrustoner till de kända marmeladsmakerna i den berömda Fullersjästen.

Fuller’s Vintage Ale 2020, lansering 8 december, 69,90 kr, nr 11136Alkoholhalt 8,5%, IBU: 40, EBC: 54

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING