Nu startar Bocuse d’Or Europe, kock-EM i Stockholm

En av vårt lands främsta kockar – tillika den enda i Sverige som vunnit Bocuse d´Or – Mathias Dahlgren, är vald till hederspresident och ytterst ansvarig för Bocuse d´Or Europe 7-8 maj på Stockholmsmässan. – Det är nu det gäller. Kockarna har finslipat på sina tävlingsrätter i månader så nu är det hantverket, erfarenheten och den övergripande visionen som skiljer vinnaren från förloraren. För att inte prata om smaken, det är alltid den godaste maten som vinner, säger Mathias Dahlgren. Kriget om medaljerna är hårdare än någonsin. Kockarna från Norge, Finland, Sverige och England har alla tävlat tidigare i Bocuse d´Or med framstående placeringar. Tommy Myllymäki tävlade senast i VM i Lyon 2011 då han tog silver. – Smakerna är utgångspunkten i min matlagning, de får gärna vara rena och trogna sitt ursprung. Jag har alltid haft lätt för att få fram rätt smaker och satsar nu allt på att jag lyckas med detta i Stockholm på torsdag, säger Tommy Myllymäki. Svenska huvudråvaror De tävlande ska på fem timmar och 35 minuter tillaga en fiskrätt och en kötträtt för vardera 14 personer. Huvudråvarorna för kött respektive fisk har beslutats av Bocuse d’Or och det är första gången i tävlingens historia som samtliga huvudråvaror kommer från det land där tävlingen hålls. Fiskråvaran är sej, ostron från Grebbestad samt blåmusslor från Mollösund. Köttet är svensk unggris från Havor Gård på Gotland. 10 länder tävlar den första dagen och 10 den andra. Sverige och Tommy Myllymäki tävlar dag två. Varje team består av en kock, en commis, en coach, en president samt en promotion manager.