Nutritionisten Miriam Höglund om de fleromättade fetterna

Övrigt Miriam Höglund är Nutritionist, gruppträningsinstruktör och har en bakgrund i hälsokostbranschen med ett stort intresse för kosttillskott. Hon har förstärkt kandidatutbildningen i nutrition med en extra kurs inom idrottsnutrition för fördjupad kunskap inom kost relaterat till träning och prestation. I artikeln här utvecklar hon vad laxolja är och betydelsen av Omega 3,6 och 9.

Better You´s Premium Omega-3 tillskott

I vår kost finns många olika slags fetter, sk. fettsyror, med olika funktion i vår kropp. Man brukar dela in fetter i fyra kategorier - mättat fett, transfett, enkelomättat fett och fleromättat fett. Inom dessa kategorier finna massor av olika fettsyror varav vissa är essentiella för oss, dvs. kroppen kan inte tillverka dem själv utan de måste tillföras genom kosten. Exempel på sådana livsnödvändiga fettsyror är de fleromättade fetterna omega-3 och omega-6. I laxolja finns båda dessa i kombination med omega-9. För att ge en mer översiktlig bild av de olika omega-fetterna beskriver jag dem nedan var och en för sig. 

Omega-3
Det finns flera olika omega-3 fettsyror varav en är den sk. moderfettsyran alfa-linolensyra (ALA). ALA finns i vegetabiliska oljor och nötter som t.ex. linfröolja, rapsolja och valnötter. ALA är en medellång fettsyra som i kroppen kan förlängas till de viktiga fettsyrorna eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA). Denna omvandling är tyvärr inte så effektiv hos de flesta av oss så för att säkerställa att vi får i oss tillräcklig mängd EPA och DHA rekommenderar Livsmedelsverket att vi äter fisk 2-3 gånger i veckan. Det är en fördel att välja feta fiskar som t.ex. lax och makrill då de innehåller mer omega-3 än magra fiskar som tex. torsk och sej. För de som inte äter fisk så ofta, eller kanske inte alls, är ett tillskott av omega-3 ett bra alternativ.

EPA och DHA har många viktiga funktioner i kroppen. EPA metaboliseras vidare av olika enzymer till eikosanoider som är en grupp biologiskt aktiva substanser som inkluderar prostaglandiner, prostacykliner, leukotriener och tromboxaner. Dessa eikosanoider reglerar sedan blodtryck, njurfunktion, blodkoagulering, inflammation- och immunologiska reaktioner, smärtkänslighet mm. Då de påverkar bland annat blodtryck men även blodfetter är EPA viktig för hjärt- och kärlhälsan. DHA är nödvändig för tillväxt av hjärnan och andra membranrika vävnader hos foster och spädbarn och spelar en viktig roll för nerv- och synfunktion. DHA spelar inte bara stor roll hos foster och spädbarn utan genom hela livet för hjärnans och synens funktion. Man forskar även på vilken roll omega-3 kan ha för att hjälpa barn med koncentrations-, läs- och skrivsvårigheter. 

Omega-6
Moderfettsyran inom omega-6 familjen är linolsyra (LA). LA finns framför allt i feta vegetabilier som solrosolja, solrosfrön, sojabönor och majsolja. LA är precis som ALA en fettsyra som i kroppen kan omvandlas till andra ämnen. LA kan omvandlas till en rad olika fettsyror som bl.a. gamma-linolensyra (GLA) och arakidonsyra. GLA är en antiinflammatorisk fettsyra som också brukar säljas som separat kosttillskott pga sina fina egenskaper. Arakidonsyra däremot kan omvandlas vidare till eikosanoider precis som EPA (omega-3). Eikosanoider som bildas från omega-6 har i stora drag motsatt effekt jämfört med de eikosanoider som bildas från omega-3. Av denna anledning har man tidigare trott att det är ohälsosamt omega-6 då det i teorin borde öka t.ex. inflammation men senare forskning visar att det inte behöver vara så.

Det verkar alltså inte vara ration mellan omega-6 och omega-3 som spelar roll utan snarare hur mycket man äter av dem. Det finns därmed ingen anledning att undvika naturliga källor till omega-6 så länge man får i sig tillräcklig mängd omega-3. Väl inne i kroppen slåss dessa fettsyror om samma enzymer för omvandling till andra aktiva substanser där omega-3 har högre affinitet för enzymerna än omega-6, vilket är positivt då vi oftast äter mindre av omega-3.

Omega-9
Omega-9 är en grupp icke-essentiella fettsyror som kroppen själv kan producera. Dessa fettsyror fungerar som förstärkning till de goda effekterna av omega-3 och 6. Den vanligaste omega-9 fettsyran är oljesyra som finns rikligt i bland annat oliver och olivolja. Olivolja har visat goda effekter på blodtrycket och man tror att oljesyran har en stor del i dessa positiva effekter då den kan bidra till att skydda mot åderförkalkning. Den är därför precis som omega-3 en viktig del i hjärt- och kärlhälsan.

 

Källa: Miriam Höglund, Better You


Mackmyra kommer att överklaga Patent- och marknadsdomstolens dom kring bildanvändning i sociala medier

Whisky och Bourbon Konsumentombudsmannen (KO) har stämt Mackmyra för användandet av sex bilder…
18 Oct, 2019

Massolino Barolo 2015 i dagens lansering på Systembolaget

Vin 2015 är ett riktigt bra år i Barolo. Vintern kom…
18 Oct, 2019

Brännland Cider släpper Brännland Iscider Belle De Boskoop 2015

Whisky och Bourbon Den 18:e oktober släpps Brännland Iscider Belle De Boskoop 2015…
18 Oct, 2019

Dags för Gin & Tonic-glögg

Whisky och Bourbon Swedish Tonics Gin & Tonic-glögg är en modern tolkning av…
17 Oct, 2019

Gaja Sito Moresco i morgondagens lansering på Systembolaget

Vin Hösten har hittills bjudit på en hel gel godsaker från…
17 Oct, 2019

Skruf nyans Mixpack

Övrigt I somras lanserade Skruf Snus den nya produktserien skruf nyans.…
17 Oct, 2019

Årets Nolia Beer i Umeå lockar med bredare utbud och fler smakupplevelser

Whisky och Bourbon Årets Nolia Beer i Umeå, den fjärde i ordningen, bjuder…
17 Oct, 2019

Ny kycklingburgare och mexikansk comeback på MAX i höst

Mat och Restaurang Under hösten uppdaterar MAX sin meny och Grilled Chicken ersätter…
17 Oct, 2019

In Flames 2019 – nytt försäljningsrekord för High Coast

Whisky och Bourbon Som många av de whiskyintresserade fick erfara, brakade det bara…
17 Oct, 2019

Martin & Servera digitaliserar leveransavisering

Mat och Restaurang I dagarna inleds ett experiment tillsammans med ett 20-tal kunder…
17 Oct, 2019

1 av 4 unga har gjort saker de ångrat när de varit alkoholpåverkade utomlands

Övrigt Unga svenskar, 18-34 år, ser i högre grad än andra…
17 Oct, 2019

Ny Sifo-undersökning: Hållbarhetsfrågorna matköparna prioriterar

Mat och Restaurang Mat med tydlig märkning av råvarans ursprungsland, minskad användning av…
17 Oct, 2019

Japanske Keita Yuge blir Barillas Master of Pasta 2019 vid Pasta World Championship i Paris

Mat och Restaurang Keita Yuge kröntes i fredags kväll till 2019 års Barilla…
16 Oct, 2019

Advanced Master Class 1.1 – ny box om rostning från High Coast

Whisky och Bourbon Värmebehandlingen av faten är mycket betydelsefull för de smaker som…
16 Oct, 2019

Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv

Mat och Restaurang Efterfrågan på fisk och skaldjur ökar stadigt, samtidigt som nära…
16 Oct, 2019

The Glenrothes - Halloween Edition 2019

Whisky och Bourbon Tretton är ett otursnummer för många och något som handlar…
16 Oct, 2019

Paolo Roberto gästar Linas Matkasse

Mat och Restaurang Linas Matkasse blickar söderut och lanserar Passione Italiana – en…
16 Oct, 2019

Resetips: Skotska whiskydestillerier för finsmakaren

Övrigt Att det finns ett stort intresse för whisky bland livsnjutare…
16 Oct, 2019

Restaurangakademien: Nyheter för dig som är i branschen

Mat och Restaurang I våras började Restaurangakademien med inspirationsföreläsningar med intressanta branschprofiler. Höstens…
15 Oct, 2019

Viktigt att kycklingen är svensk och att maten är trygg

Mat och Restaurang Att kycklingen är svensk och att maten är trygg blir…
15 Oct, 2019
Artikelarkivet