Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Ny anläggning ska vertikalodla gurkor för 120 MSEK med AI-styrd teknik

Ny anläggning ska vertikalodla gurkor för 120 MSEK med AI-styrd teknik

av Livets Goda

Färsk och hållbar gurka året om. Det är resultaten av Greenfood och foodtech-startupen Agtira nya stadsodling i anslutning till ICA Maxi Haninge, Sveriges största ICA-butik. Den nya vertikalodlingen är det första steget i en gemensam satsning mot en mer resurseffektiv och hållbar matproduktion. Totalt ska minst tio odlingssystem etableras på strategiska platser runt om i Sverige.

Greenfood och Agtira har tidigare tecknat ett ramavtal om att etablera urbana odlingssystem som ska tillgodose svenskarnas ökade intresse för närproducerad och hållbar mat. Nu står det klart var den första anläggningen inom ramarna för samarbetet ska etableras – i anslutning till ICA Maxi Haninge.

Den första anläggningen kommer producera tillräckligt med gurkor för att tillgodose hela ICA Maxi Haninges behov vilket innebär en tredjedel av anläggningens kapacitet. Övriga gurkor ska säljas via Greenfoods egna distributionsnät, ett avtal som är värt 80 miljoner SEK under en tioårsperiod. Anläggningens totala omsättning beräknas till 120 miljoner SEK.

– Genom vertikalodling och modern teknologi kommer vi tillsammans producera mer hälsosam och mer hållbar mat. Vår första anläggning kommer ge konsumenter ökad tillgång till nyskördade, krispiga, goda gurkor som producerats på ett hållbart sätt helt utan bekämpningsmedel och med minimal vattenförbrukning, säger Magnus Nilsson, vd för Ewerman, en del av livsmedelskoncernen Greenfood.

Fördelarna med Agtiras vertikalodlingar är många; allt sker på små ytor som inte tar värdefull jordbruksmark i anspråk, transporterna minimeras, vattenförbrukningen minskar med 95 procent, inga bekämpningsmedel används och det sker inga utsläpp till naturen.

– Matsvinnet minskar också eftersom odlade grönsaker kan nå konsumenterna direkt efter skörden. En gurka kan i princip finnas till försäljning i butik, direkt efter den plockats från gurkplantan. Det ger en oslagbart färsk produkt som smakar därefter, säger Ted Stenshed, vd för affärsområdet Greenfood Fresh Produce.

– Smarta odlingssystem kommer att spela en central roll i Sveriges framtida utveckling av hållbart producerad mat, därför känns det extra roligt att presentera den allra första etableringen inom ramarna för vårt avtal med Greenfood, Christer Edblad, t f vd på Agtira.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING