Ny årgång: 2015 Prunotto Barbaresco - Som en vacker, dov skymning

Livets Goda 6 Jul, 2018
Vin Marchesi Antinori har odlat och handlat med vin sedan 1385. De är idag en av de äldsta och mäktigaste vinfamiljerna i världen och deras betydelse för de italienska vinerna kan aldrig ifrågasättas. Idag leds företaget av Albiera Antinori och hennes systrar Allegra och Alessia som tillsammans utgör den 27e generationen (!). I veckans Dryckestips har vi nu provat den nya årgången av Prunotto Barbaresco, vilken är årgång 2015, och vilken härlig resa det är att följa detta vin.


2015 Prunotto Barbaresco

Ny årgång av denna fina goding till vin och efter att ha fått till det väldigt bra med 2014 så följer Huset nu upp den årgången med 2015 och vinet steppar upp ännu ett steg.     

Det är fortsatt ljuvligt charmfullt och inbjudande med rena fruktinslag av körsbär, vinbär, rosor och där lavendelhintad ört, viol och tobak gör snyggt instick. Men en vacker, mörk skymning tonar upp sig i bakgrunden som ger vinet ett större djup, substans och dov, nobel kraft. Tanninerna ger strukturen ett smeksamt motstånd och har en läcker kryddspets, mognaden i frukten ger en mörkare nyans men har den syrliga stringensen från purung frukt som balanserar den utsökta sötman och vinets djupt rotade mineraliska hemmaplan ger en silkig skärpa och ett elegant lager i vinet.

Avslutet håller ihop enligt vinskolboken: långt där frukten inte överger skeppet. Här följer vi alla med och håller ihop så länge det någonsin går. Det sprider sig ett harmoniskt lugn i våra vinsjälar när vi sakta och porlande låter våra glas ta en ny del av 2015 Prunotto Barbaresco. För nu vet vi ju.

Vad var det nu Freestyle sjöng där i början på 80-talet i låten ”Ögon som glittrar”: Det går i slowmotion, vill bara ha mer…

92 poäng / Livets Goda

2015 Prunotto Barbaresco
Nr 22013 (750 ml), 239 kr
Piemonte, Italien

Vinet finns i ett 30-tal Systembolagsbutiker men kan naturligtvis enkelt beställas just till din butik här >> 


Öppet hus, provningar och rundturer – det här händer nära dig under Ölets Dag

Whisky och Bourbon Onsdagen den 17 juli går årets upplaga av Ölets Dag…
17 Jul, 2019
Artikelarkivet