Ny årgång av Alfred Gratien Cuvée Paradis - "ett flirtigt, komplext och härligt sniffvin"

Livets Goda 17 Aug, 2018
Vin Det är något alldeles speciellt med Alfred Gratien. Delvis för det faktum att vinerna är bland få Champagne som ännu får sin första jäsning i barrique, men även att man väljer att blockera den malolaktiska omvandlingen ger husets viner en personlighet som sticker ut. Med fjärde generationen Jaeger vid vinmakarrodret, Nicolas Jaeger har lotsat firman framåt i drygt ett decennium nu, så har Alfred Gratien dessutom tagit ett par kliv uppåt på kvalitetsstegen - något som Livets Goda med tydlighet noterat i de olika cuvéerna - inte minst i husets främsta, Cuvée Paradis.

Alfred Gratien med den nya årgången 2009 av Cuvée Paradis

Att medvetet blockera den malolaktiska omvandlingen, det vill säga att bibehålla den skarpare äppelsyran i vinet framför att tillåta den mjukare mjölksyran, är inte lika vanligt längre i Champagne som det en gång var. Allt fler har sökt en mer avrundad och snabbare drickmognad även om det finns hus som tar beslut utifrån årgångens karaktär. Men inte Alfred Gratien; deras signum är bland annat den distinkta syran och fräsigheten även om fatjäsning och lagring bidrar till att detta ändå tonas ner något.

Alfred Gratiens Cuvée Paradis är en blend som endast produceras av druvor från premier- och grand cru områden och med en druvsammansättning på 65 procent chardonnay och resterande del pinot noir, så är detta vin champagnehuset Alfred Gratiens stora stolthet. Nu finns deras Cuvée Paradis i årgång 2009 på Systembolaget, onekligen en kontrasterande årgång jämfört med den förra, 2008.

Livets Goda om 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis
2009 var ett varmt år i Champagne och som resulterade i mogna druvor med gott om smak och sötma men ändå med syranivåer som var mer nedtonade. Något som passar särdeles bra för en producent som Gratien. Och det märks i denna 2009:a för här bjuds man på en skön resa där bouqueten inleder med inbjudande solmogen gul frukt, vita blommor, torkade apelsinskal, Odense marsipan, färsk nougat och en touch av modellera. Med luft i glaset pustar en maritim vind förbi och blommigheten drar mer mot syren. Det är ett flörtigt, komplext och härligt sniffvin helt enkelt. Kontrasten uppstår i gommen, när husets fräsiga men strukturerade stil möter den småfeta gula frukten samtidigt som det bjuds på saftiga gröna äpplen med skalet kvar, brioche, mandlar och lemon curd. Fatkaraktären är där men bara i periferin, och så går den fräscha strama syran du ofta får i kalkrik jord som en röd tråd genom vinets smak och hänger med hela vägen till det gulfruktiga avslutet. En strålande 2009:a som fångar vår uppmärksamhet såväl doft- som smakmässigt och som dessutom lär utvecklas en hel del vid lagring.

2009 Cuvée Paradis är en ytterst värdig uppföljare på den klassiska 2008-årgången. Vissa lär nog till och med gilla den än mer. Vi nöjer oss med att säga vi vill ha bägge i samlingen!

Livets Goda-intrycket: 93 LGP

2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis
Nr 78616 (750 ml) 12,5%, 599 kr
Champagne, Frankrike

Champagnen kan ni beställa via Systembolaget här >>


Öppet hus, provningar och rundturer – det här händer nära dig under Ölets Dag

Whisky och Bourbon Onsdagen den 17 juli går årets upplaga av Ölets Dag…
17 Jul, 2019
Artikelarkivet