Ända sedan starten 2011 har Brännland Iscider arbetat med att skapa en unik nordsvensk vintradition. Med hjälp av västerbottnisk vinterkyla, på en breddgrad i höjd med Grönland och Alaska, koncentreras musten från svenska äpplen och jäses till ett isvin. Brännland Iscider presenterar stolt nästa årgång av vinet som serverades på Nobelbanketten 2022. En blend av sorterna Mutsu, Belle de Boskoop, Cox, Gloster och Red Gravenstein.
Brännland Iscider 2023 jäser med den naturligt förekommande jästen i musten och i vineriet. Övergången till spontana jäsningar påbörjades brett 2020 med den första årgången av Brännland Apple Ice och är nu integrerad i hela produktionen, inklusive flaggskeppet Brännland Iscider.
– Årets iscider är elegant med lättare sötma, frisk syra och tydliga äppeltoner, något som karaktäriserar alla viner i årgången oavsett etikett. Jäsningarna, som genomfördes helt med vild jäst, var starka och snabba vilket i någon mån förändrar det färdiga vinet och bidrar med bredd, framförallt i smaken, säger Andreas Sundgren, grundare av Brännland Iscider.
Brännland Iscider 2023 bär på fler nyheter. Som en konsekvens av formella krav på förpackningsvikt och av det arbete som pågår kontinuerligt på Brännland Iscider med att göra bolagets iscidrar mer hållbara byter man ut flera av sina flaskformat.
– Vi har valt att inte bara byta flaska till en som precis klarar de viktgränser som Systembolaget har börjat ställa på de förpackningar som säljs utan att ta bytet ytterligare ett steg. Den nya flaskan eliminerar nästan 40% i glasvikt. För att möjliggöra en sådan reduktion krävs en något annorlunda flaskform så från och med årgången 2023 blir iscider-flaskan lägre och bredare, utan att förlora känslan som Brännland Isciders flaskor alltid haft, säger Andreas Sundgren, grundare av Brännland Iscider.
Brännland Iscider 2021 blev det första svenska vinet som serverats på Nobelbanketten. Årgång 2023 visar tydligt att iscider, precis som druvbaserade viner, skiljer sig mycket från årgång till årgång. 2023 har en betydligt lägre restsötma, 130 g / liter, jämfört med 168 g / liter för 2021, vilket innebär att 2023 är den minst söta / torraste Brännland Iscider som lanserats sen premiärårgången 2012.
Brännland Iscider vinifierar musten från olika äppelsorter såväl som olika koncentrationer separat, med så lite påverkan som möjligt. Varje år blendar vi de bästa elementen från årgången och skapar Brännland Iscider, vårt flaggskepp och vår tolkning av den frukt, det svenska äpplet, som vi kan visa upp.
Brännland Iscider 2023 är ett årgångsbyte från 2022 och sker löpande i Systembolagets fasta sortiment. Brännland Iscider 2023 har artikelnummer 2918 och kostar 299 kr.