Ny årgång av Valpolicella Superiore från Zenato

av Livets Goda

Nu lanseras 2019 av Zenatos klassiska Valpolicella Superiore. Säsongen startade ovanligt svalt, speciellt i mars och april vilket försenade växtsäsongen något. Sedanunder maj regnade det mycket i regionen vilket visade sig bli oerhört viktigt när sommarmånaderna kom, då var det nämligen väldigt varmt. Tack vare regnet i maj fanns det nämligen tillräckligt med vattenreserver i jorden för att rankorna skulle klara hettan väl. Även om sommaren var varm så gjorde den försenade blomningen på våren att skörden startade cirka en vecka senare än vanligt.

Superiore betyder att druvorna skördats något senare och därmed uppnått lite mer mognad. Druvorna skördas för hand och avstjälkas innan pressning och jäser traditionsenligt med skalen i 10 dagar. Efter att jäsningen avslutats lagras vinet i 12 månader på ekfat innan det buteljeras.

Kort om Zenato

Familjeföretaget grundades på 1960-talet när Sergio Zenato investerade i mark och ursprungliga vinstockar med ambitionen att skapa det bästa vinet som Valpolicella kan leverera. Idag driver hans fru Carla samt deras barn Alberto och Nadia ambitionen vidare. Zenato kan utan tvekan räknas som en av de mest betydelsefulla och inflytelserika producenterna i Veneto och framställer några av de bästa viner som regionen kan erbjuda.

Livets Goda om: Zenato Valpolicella Classico Superiore 2019

art.nr. 12385, 750 ml, 13,5%, 139 kr, 88 p
Zenatos Valpolicella Classico Superiore uppför sig precis så som vi vill att ett vin från regionen ska. Tillägget Classico Superiore indikerar de mest historiska och äldsta lägena i regionen och det ger i årgången ett fint transparent uttryck med blomörtigt anslag, körsbär, plommon, ett lätt rökigt inslag samt läder och tobak. Smaken är skönt pepprig och samtidigt ljus i den rödbäriga generösa frukten vilket skapar en tilltalande drickvänlighet. Ett örtvegetalt inslag kikar även fram, tanninerna smeker behagligt och syran är livgivande. Ett riktigt skönt matorienterat vin helt enkelt som mår allra bäst vid 14 C.

Inspiration: En kantonesisk höjdare; biff med picklat kål >>