1

Ny årgång av vinerna från Weingut Leth

Nu lagom till våren lanseras nya årgången 2019 av vinerna från Weingut Leth i Sverige.

Weingut Leth är utan att överdriva en av Sveriges mest älskade producenter när det kommer till Österrike. Leth Grüner Veltliner Klassik rullade ut på hyllorna 2007 och har därefter följts av ett flertal ytterligare viner. Sverige är en av de viktigaste marknaderna för Weingut Leth, och det är delvis tack vare det svenska folkets förtjusning i vinerna som de varit tvungna att bygga ut vineriet.

Idag är tredje generationen Franz Leth ansvarig för vineriet i Wagram. Framgångssagan började under 60-talet med Franz och Barbara Leth. Sedan tog sönerna Franz och Erich över under 80-90-talet. Idag är det Franz Junior som sakta men säkert tagit över rodret.

Under årens lopp har det skett en ständig utveckling med särskild hänsyn till den speciella jordmånen löss. Jordmånen löss är typisk för området och unik i sitt slag, den är mycket porös och består av sand, jord och en blandning av fossiler och snäckskal som blåst in från havet. Lössjorden är packad med mineraler och skapar perfekt fuktighet åt rankorna som växer djupt ned i marken. En viktig nyckel till Weingut Leths framgång är all den tid och kraft de lagt på att lära känna sin jordmån och sina vingårdars unika egenskaper.

Huvudfokus är att producera viner av de viktiga druvorna grüner veltliner och riesling, något som slagit väl ut med otaliga utmärkelser genom åren, både internationellt och inte minst här i Sverige där vi är mycket förtjusta i österrikiska Leth.

Nya årgången

Hur är då den nya årgången 2019 som nu i vår lanseras i våra svenska butiker? Franz Leth svarar så här;

”Det här känns som en riktigt tillfredsställande årgång. Vi ser god frukt med full mognad och maximal kvalitet. Årets väderförhållanden var mer behagliga än de extremt torra och varma åren innan, vi fick istället tillräckligt med nederbörd i rätt ögonblick, resten av säsongen var mestadels varm och torr och därför höll sig druvorna hälsosamma och det ekologiska jordbruket som vi driver stötte inte på några utmaningar under säsongen.”

_________________________________________________

Följande viner från Weingut Leth finns att köpa på Systembolaget:

2019 Leth Grüner Veltliner Klassik
Art.nr: 4200
Pris: 89 kr

2019 Leth Duett Riesling Grüner Veltliner
Art.nr: 4587
Pris: 89 kr

2019 Leth Grüner Veltliner Familien Reserve
Art.nr: 76570
Pris: 119 kr

2019 Leth Grüner Veltliner Terrassen
Art.nr: 2961
Pris: 55 kr/375 ml