Hem Vinvärlden Ny årgång: Soalheiro gör det igen!

Ny årgång: Soalheiro gör det igen!

av Niklas Jörgensen

Portugal är min största vinkärlek, landet jag återvänder till om och om igen, öar som fastland. I landets norra delar hittar vi en region som jag länge varit svag för, Vinho Verde. Här finns allt från de kommersiella och massproducerade vinerna till små hantverksproducenter som erbjuder konsumenten högklassiga viner på unika druvor. En av dessa hör till mina absoluta personliga favoriter – Soalheiro – nu äntligen åter i Sverige!

I den nordligast belägna av de nio subzonerna i Vinho Verde, Monçao e Melgaço, finner vi ett numer klassiskt namn i regionen. Här planterade João Antonio Cerdeira redan 1974 sina första alvarinho-rankor och valet av plats var enkelt. Området skiljer sig nämligen från de flesta andra subzoner då omgärdande berg skyddar från det maritima inflytandet och konserverar värmen samtidigt som solen är lite mer generös. Monçao e Melgaço följer floden Minho som bildar gräns mot Spanien och just i Melgaço, Portugals nordligaste stad, återfinns Quinta de Soalheiro. Idag drivs egendomen av Joãos barn med António Luis Cerdeira i spetsen och han om någon har bevisat att alvarinho är inte bara regionens främsta gröna druva utan hela iberiska halvöns!

Niklas om 2019 Soalheiro Alvarinho

Purung alvarinho är ju bara så underbart. Särskilt när det står Soalheiro på etiketten för då liksom vet man att vinet kommer bjuda på flera depåstopp längs resan och alla med olika uttryck. För en sak är säkert, 2019 blir en av de långlivade årgångarna från producenten! Stor, aromatisk doft med de saftigaste gråpäron du kan tänka dig, grapefrukt och persikor likaså, vita blommor och så är allt inlindat i en fänkålsnyans så typisk för druvan. Vinets potential märker du omgående i smaken för citrussyrligheten är så skärpt, så distinkt, frukten sval men omfamnande och så finns det en intensitet som skvallrar om att 2019 bjöd på strålande täthet i druvorna. Aromatiskt efterspel, lite grapebeska samt tanninkänsla och samtidigt skönt kvardröjande final. Så, så bra Soalheiro!

För min del är det inget snack om saken. Soalheiros bas-alvarinho hör till några av vinvärldens mest imponerande så kallade instegsviner. Och 2019 är till och med ett steg upp från den strålande 2018.

Intryck: 91 LGP

Vinmakaren António Luis Cerdeira kan sin alvarinho och jag har varit ett stort fan långt mer än decenniet nu. Därför är det en fröjd att äntligen få se Soalheiro återigen i Sverige! En flaska av 2019 Soalheiro (750 ml, 12,5%) kostar 135 kronor, har artikelnummer 74935 och du beställer hem den till valfri systembolagsbutik >>>

Urläckert idag, dekantera det dock en halvtimme i förväg, och för dig som älskar att lagra vin – detta inte bara håller utan utvecklas positivt i många år, uppåt decenniet.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING