Ny AVA på gång i Kalifornien

”Området kallas preliminärt ””Pine Mountain-Mayacamas AVA””. Mayacamas är välkänt inom vinindustrin som både en bergskedja och en vingård i Napa vilket skulle kunna leda till en konflikt om namnet. Ärendet har behandlats i olika instanser under fyra år, sedan en handfull odlare först skissade upp den föreslagna gränsdragningen. Området som börjar cirka 900 meter ovanför Alexander Valley är uppodlat med mestadels röda Bordeauxdruvor. Dock skiljer sig karaktären på druvorna som odlas på Pine Mountan markant från de som odlas i Alexander Valley vilket odlarna anser motiverar ett eget AVA. Då terrängen uppe på berget är svårarbetad är druvorna därifrån dessutom cirka 20 procent dyrare än genomsnittet i Sonoma. En av de välkända markägarna på berget är familjen Seghesio. Familjeföretagets mark är idag på drygt 80 hektar men har än så länge bara förberetts för vinodling. Dock planerar de att odla både Cabernet Sauvignon och Syrah inom de närmaste två åren när området godkänts som AVA. Odlarna i området är hoppfulla inför att regionen ska godkännas inom kort och att det kommer att gynna dem att ha en egen AVA. Inte minst för att de får ett eget namn på etiketterna att vårda och vara stolta över. AVA – American Viticultural Area är den amerikanska motsvarigheten till Europas apellationer och används för att klassificera viner efter dess ursprung. Klassificeringen har använts sedan 1978. 85 procent av druvan som anges på etiketten ska vara från det område som anges för att få beteckningen AVA för export till Europa, men bara 75 procent för inhemsk konsumtion. Kontrollen för AVA-regionerna är hård och licenserna utfärdas av samma myndighet som ansvarar för tobak och skjutvapen.”