Hem Vinvärlden Ny chefssommelier på Grand Hotel

Ny chefssommelier på Grand Hotel

av Livets Goda

“”Jag har nog alltid tyckt att det är ett drömjobb, men jag hade aldrig en tanke på att jag själv en dag skulle få det, det var ju Lasses jobb, och jag trodde faktiskt inte att han någonsin skulle sluta”, säger Johan Lagergren, som de senaste tre åren har varit chefssommelier på Teatergrillen. ”Det tog inte lång tid att tacka ja till erbjudandet”, säger en uppenbart exalterad Johan sedan han blivit tillfrågad av Lasse. Lasse Solum har alltid haft ett gott öga till Johan Lagergren, och alltid velat arbeta tillsammans med honom. Nu blir det inte riktigt så, istället tar Johan hans plats. Den 1 november anställs Johan på Grand Hotel på starka rekommendationer av Lasse Solum och Maria Maruska, som är hotellets food and beverage manager. Under november kommer Johan och Lasse att arbeta sida vid sida, hotellet är stort och det tar tid att göra en ordentlig överlämning och lära sig alla rutiner, och den 1 december tar Johan fullt eget ansvar. ”Det ska bli otroligt spännande och roligt, och jag känner mig väldigt stolt över att ha fått förtroendet att förvalta den fantastiska vinkällare och vinkultur som Grand Hotel har”, säger Johan. Även om han till viss del kommer att sakna den fartfyllda miljön på Teatergrillen, bjuder Grand Hotel på ett omväxlande jobb med stor bredd tack vare de olika avdelningarna. Viner ska köpas in till allt från Cadierbaren och Grands Veranda till festvåningen med alla stora evenemang till vinlistorna på de en- och tvåstjärniga restaurangerna Mathias Dahlgren Matbaren och Mathias Dahlgren Matsalen. ”Dessutom har man ju en intern vinutbildning för personalen som jag kommer att hålla i, och en nystartad vinklubb där mitt uppdrag är att leda provningar och öka intresset för vin hos våra kunder”, berättar Johan. ”I den mån jag får möjlighet, kommer jag att hålla fast vid matsalsarbetet, det är ju en av de saker jag är duktig på, även om den största delen av mitt uppdrag är administrativt”, säger Johan när hans kommande arbetsuppgifter förs på tal. Huruvida Johan kommer att förändra prägeln på de olika vinlistorna i hotellet är alldeles för tidigt att sia om, men uppdraget är fritt så tillvida att Johan får köpa in vilka viner som helst, så länge de ligger i linje med hotellets profil. ”Arbetet med vinkällaren är långsiktigt och det blir nog inga särskilda förändringar, den typ av viner jag brinner för, finns ju redan i hotellets vinkällare”, säger Johan som redan är insatt i källarens innehåll. Att jobbet innebär att Johan får en av de mest betydelsefulla positionerna på den svenska vinmarknaden, och därmed blir hett eftertraktad hos landets importörer, är inget som han oroar sig över. ”Att få arbeta på ett stort hotell ska bli spännande, det är ju en helt annan företagskultur och struktur än att arbeta på restaurang”, säger Johan. Tidigare chefssommelierer på Grand Hotel var Ragnar Alkemark, Jonas H Röjerman och fram till sista november Lasse Solum.”

RELATERAD LÄSNING