Nordöst om Marseille och Aix-en-Provence fann Georges Brunet slottet Saint Estèphe. Georges hade lämnat Bordeaux där han tagit sig an den otacksamma uppgiften att restaurera ett då fullständigt nergånget slott i tredje cru-klassificeringen, Château La Lagune. Han lyckades men blott några år senare sålde han för att starta nästa projekt i Provence. Namnet Chateau Saint Estèphe tyckte han däremot inte passade in då det kunde misstas för den kända kommunen med samma namn i Bordeaux, så den italienska poeten Petrarcas musa Laura fick äran – Vignelaure var fött. I våra glas; rosévinet 2021 Château Vignelaure.
Brunet sålde Vignelaure 1986 och slottet bytte ägare ett antal gånger, gick ner sig, innan det 2007 fick svensk-danska ägare i Mette och Bengt Sundström. Paret som står bakom den framgångsrika online-auktionsfirman lauritz.com letade hus men hade inte ett vinslott i åtanke, särskilt inte i de mer turisttäta delarna. Vignelaure i Rians var en bit från allfarvägarna och plötsligt så var de slottsägare.
Arbetet med att lyfta egendomen till gamla tiders höjder tog direkt fart, såväl byggnads- som vingårdsmässigt. Ekologisk konvertering påbörjades 2010 och 2018 var samtliga ungefär 60 hektar vinmark certifierat. Chefsvinmakaren Philippe Bru har tillsammans med svenske vinmakaren Sigvard Johnson starkt bidragit till att Vignelaure återigen är på banan – givetvis starkt stöttade av ett entusiastiskt ägarpar.
Vignelaure är beläget 400 meter över havsytan vilket gjort det extra lyckat för cabernet sauvignon som får sällskap av mer klassiska sydfranska druvor. Till rosévinet är det grenache, syrah, cabernet sauvignon och den klassiska rolle som står för druvblenden.
Livets Godas intryck av rosén 2021 Château Vignelaure från Coteaux d’Aix-en-Provence
Vi har en klassisk Provence rosé i glasen även om det smyger sig in ett svalare anslag vilket uppskattas mycket. Det är en aromatiskt snygg rosé där aromprofilen bjuder på rödbäriga inslag såsom hallon och röda vinbär, backas upp av persika och nätmelon samt lätt vegetala hintar och ett stänk bröstkarameller. Smaken är bär- och fruktdriven med blodcitrus i såväl syra som det skalstrama och torra avslutet och däremellan plockas en kalkstensfästande krydda upp som bidrar till den smakrika och rätt täta mittpaletten. Det är en rosé med fin intensitet och onekligen finns ambitionerna att skapa något personligt vilket man också lyckats med.
89 p
Det ekologiska rosévinet 2021 Château Vignelaure från svensk-danska paret Mette och Bengt Sundström är en tillfällig lansering på Systembolaget. Vinet lanserades den 20 maj och finns i utvalda butiker men kan beställas till din föredragna systembolagsbutik. Flaskan (750 ml, 13%) har artikelnummer 94674 och kostar 159 kronor.