Hem Whisky & Bourbon Ny ginaktör på Systembolaget – twistat, annorlunda och gott

Ny ginaktör på Systembolaget – twistat, annorlunda och gott

av Livets Goda

Whitley Neill är ett engelskt familjedestilleri i 8:e generationen, som sedan 1762 skapat craft gin och vodka, där en specialitet ligger i deras smaksatta varianter. Ginen skapas från grain och botaniska växter, som destilleras i ”Constance”, vilket är en över 100 år gammal kopparpanna. I februari i år gjorde tre ginsorter premiär i Sverige, och det är dessa tre vi presenterar i veckans WB-Tips – perfekt för sommarens alla olika stunder.

Så här tycker chefredaktör Anders Enquist om dessa tre gin:

Whitley Neill Blood Orange Gin

91 LGP
Nr 81292 (700 ml) 43%, 347 kr

Låt oss först konstatera att denna gin påminner om en Cointreau i många smakelement med inslag av aprikos, färska mandariner och clementiner, fast då med mer punsch och mer power. Vidare råder heller ingen ”falsk” marknadsföring på buteljens namn av karaktären i denna gin; det bjuds blood orange, tydlig sådan, men också hintar av vissa sötade päron och rabarbervindar liksom röda bär. Även om undertecknad inte sällan anser att en gin bör få vara just en gin, så funkar det här alldeles utmärkt. Allt är snyggt balanserat och uppträder harmoniskt, sötman är läcker och den rika kryddigheten i det fruktrika och torra avslutet ger en bra, stram slutkläm. En ganska häftig gin således, med väldigt god smak.

Prova gärna också som avec i ett bourbonglas med fina isbitar, sitter som smäck faktiskt. Somrigt!

Beställ HÄR >>

Whitley Neill Dry Gin Original

91 LGP
Nr 84310 (700 ml) 43%, 347 kr

Låter som en dagstidningsklyscha måhända men sommartider och gin & tonic är naturligtvis en traditionell klassiker, och en mycket bra sådan. För att få till den perfekta GT´n behövs ju också både en ansenlig gin och tonic. Som vi har här med denna eleganta och riktigt goda gin, som är en bra tydlig sådan med citrushintat, starkt enbärsfäste och snygga instick från vinbär, lavendel, barrskog och en försiktig vaniljbris. Kryddigheten är balanserat rik och strukturen ger en fyllig viskös känsla och besitter samtidigt en stram torrhet som ger ett distinkt avslut med finess och kraft trots den relativt låga procenten i alkoholen. Detta parerar den rikt söta beskan en tonic normalt avger och ger därmed en perfekt balans i gingroggen och bevarar syra och fräschör i denna. Bra sak!

Beställ HÄR >>

Whitley Neill Rhubarb & Ginger Gin

90 LGP
Nr 81717 (700 ml) 43%, 347 kr

Gin, rabarber och ingefära? Låter måhända som drinken är färdigblandad och redo att intas.

Och visst kan vi köra det här straight med en stor isbit också. Men de tre elementen ovan sammanförs väldigt smakfullt och tonicen sitter inte alls tokigt här då det även ligger och drar på med både enbär, tallbarr och citrus. Jag är även småförtjust i den lätt, orientaliska twisten i denna godsak som ligger och småpyr med sina inslag av kryddnejlika, jasminte och just ingefäran. En skön violblommig sötma går igenom allt detta och avslutet är snyggt torrt med rik kryddhetta som ger det där strama avslutet som vi uppskattar. Påpekas bör kanske att buteljen är transparent rosalila men drycken är vit. Till sist: kan detta klassas som gin, egentligen? Tja, jag får citera Rolling Stones här: it´s only rock´n roll, but I like it…

Beställ HÄR >>

RELATERAD LÄSNING