Hem Whisky & Bourbon Ny ”icke tillgänglig” Benromach i dagens lansering

Ny ”icke tillgänglig” Benromach i dagens lansering

av Anders Enquist

I dagens lansering på SB hittar vi Benromach 100 Proof 10YO  57%, en buteljering som inte längre setts tillgänglig på marknaden och som ersattes av Benromach Cask Strength i destilleriets core range. Nu har importören Symposion dock plockat fram ytterligare 253 flaskor ur sin trollhatt.

Benromach 100 Proof 10YO  57%

Nr 82937 / 768 kr / 94p
Benromach 100° Proof är en replika av samma whisky man gjorde i Speyside under förra halvan av 1900-talet. Egentligen är den enda skillnaden i konceptet mellan denna whisky och den reguljära 10YO att 100 Proof buteljeras vid 57%. Som i båda fallen lagras whiskyn 9 år i 80% bourbonfat och 20% oloroso sherryfat.  Sedan flyttas all whisky till first fill olorosofat där sista fatvilan sker under 1-2 år. ”Vanliga” Benromach 10 YO med sina 43% är en excellent whisky, men jag måste tillstå att jag är väldigt förtjust i att man här släpper loss hästkrafterna vid 57%. Det ger denna whisky en naturlig ”fetma”, eller kalla det fyllig kraft, utan att förlora intensitet eller skärpa.

Sötman är utsökt nyanserat, lätt bränt karamelliserat vaniljsockrig, fruktigheten med mycket mogna äpplen och körsbär är superb och snygg torvrökt malt ger en gammaldags feeling med humidor, läder, tjära och tobak i faggorna som inte känns…gammaldags. I avslut drar det ytterst tillfredställande länge med tilltagande men aldrig enerverande vitpepparkryddighet. Denna single malt har ett bekvämt och självklart flow i sig, kalla det balanserat.

Endast 253 buteljer på beställningssortimentet som sagt och det är bara att vara på hugget.

Whiskyn finner man på Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING