Hem Vinvärlden Ny importör för den klassiska portvinsproducenten Symington Family Estate

Ny importör för den klassiska portvinsproducenten Symington Family Estate

av Livets Goda

Familjen Symington, som har sitt ursprung i Skottland, England och Portugal, har varit direkt involverade i produktion av portvin i fem generationer sedan 1882. Rötterna går dock så långt tillbaka som över 360 år i 14 generationer och familjens anfäder tillhör pionjärerna inom portvinsindustrin.

– Utan att överdriva räknas familjen idag som den ledande kvalitetsproducenten i området. Att vi får chansen att representera deras produkter i Sverige är smickrande och ligger i linje med vår ambition att arbeta med familjeägda vinhus med fokus på kvalitet, ursprung, historia och långsiktig hållbarhet, säger Ward Wines VD Jan Thorén.

Symington Family Estates är den största vingårdsägaren i Duorodalen i Portugal och den största ägaren av ekologiskt certifierade vingårdar i hela landet. Förutom de kända portvinshusen producerar Symington även torra viner av hög klass, en del inom företaget som ska utvecklas ytterligare, men det är portvinerna som har gjort familjen känd.

Fem familjemedlemmar är idag aktiva i driften av de olika husen – Paul, Johnny, Rupert, Dominic och Charles. De äger och sköter själva alla sina vingårdar, vilket är unikt bland de stora vinhusen i dalen. Flera av de mest historiska och kända lägena i Duorodalen är i familjens ägo. ”Quintas” som Vesuvio, Malvedos, Bomfim, Cavadinha med flera är namn som får det att vattnas i munnen på portälskare världen över.

Familjens långa historia och bidrag till vinindustrin har genom åren uppmärksammats med en mängd utmärkelser. Till exempel fick Paul Symington, som förste portugis, ta emot Decanters ”Man of the Year” 2012. Pauls kusin, Peter, blev under 80- och 90-talet utsedd till ”Fortified Winemaker of the Year” av International Wine Challenge sex gånger. Peters son Charles följer i pappas fotspår och tilldelades samma pris 2003.

– Vi har nu tagit över importansvaret för samtliga produkter Symington säljer i Sverige och vår målsättning är att fortsätta utveckla deras portfölj och närvaro på den här marknaden, säger Ward Wines vice VD Malin Keyser.

Portviner som Ward Wines lagerför och som finns att köpa på Systembolaget:
– Graham’s Fine Ruby Port 750ml
– Graham’s LBV 2013 750ml och 375ml
– Graham’s Six Grapes Red Port 750ml
– Smith Woodhouse 10 Y Tawny 750ml
– Graham’s Selection Fine Ports 5x200ml
– Graham’s Malvedos Vintage Port 2005 750ml
– Graham’s Vintage Port 2016 (lansering av 120 fl 7/12)
– Graham’s Vintage Port 2000, 750ml
– Graham’s 20 Y Tawny Port 750ml
– Graham’s 20 Y Tawny Port 200ml
– Graham’s 10 Y Tawny Port 200ml
– Graham’s 30 Y Tawny 200ml
– Graham’s Six Grapes Special River Quintas 750ml
– Dow’s Ruby Port 750ml

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING