Hem Vinvärlden Ny kalifornisk vinfestival i Helsingborg i februari 2011

Ny kalifornisk vinfestival i Helsingborg i februari 2011

av Livets Goda

”Det är en hektisk tid med alla förberedelser, det var faktiskt helt nyligen vi bestämde att köra ännu en upplaga av festivalen, och det är en del kvar att fixa”, berättar Kurt-Inge direkt från Kalifornien där han är för att samla ihop spännande viner till festivalen. Programmet är dock klart och är den här gången kommer lite mer fokus att läggas på måltider kring de kaliforniska vinerna. Inspirerad av de fantastiska middagarna under premiärfestivalen, känns det både naturligt och lockande. ”För några veckor sedan fick jag ett samtal från mina vänner på den exklusiva resorten Meadowood i Napa Valley, som berättade att de hade två riktigt goda nyheter till mig – den ena var att de precis hade belönats med tre stjärnor av Guide Michelin, den andra att de gärna ville komma tillbaka till Sverige om jag skulle arrangera en ny kalifornisk festival”, berättar Kurt-Inge entusiastiskt. Den galamiddag som den nu trestjärniga Christophe Kostow och hans kökschef och sommelier arrangerade på avslutningsdagen vid förra festivalen var absolut minnesvärd och har såklart inspirerat Kurt-Inge till en repris. Nu får han en. Årets gästspel av Meadowood äger rum fredagen 11 februari och innehåller en sjurätters specialkomponerad middag med viner som har valts ut av Rom Toulon, som är sommelier på Meadowood. Detta till attraktiva 2 800 kronor per person! Festivalen inleds redan på torsdagen 10 februari med en femrätters middag på Sofiero Slottsrestaurang, där Robert Baxter från Phelps Vineyards står för värdskapet. På vinlistan den kvällen står bland annat de fina chardonnay- och pinotvinerna från Phelps nya vineri i Sonoma Coast, Freestone Vineyards. Lördagen avslutas med en galamiddag, där kökscheferna Christophe Kostow och Marcus Nemrin dukar upp en sexrättersmiddag, till vilka sommelier Rom Toulon har valt ut spännande viner. Rom kommer också under festivalen att leda provningen California Big Reds, där han presenterar fem stora cabernetviner. ”Vi både hoppas och räknar med att de svenska importörer som deltog vid förra festivalen anmäler sig och sina fina viner även nu, de allra flesta har åtminstone visat sitt intresse”, säger Kurt-Inge. Han låter också meddela att han på plats i Napa Valley som bäst håller på att packa en container med speciella viner som kommer att finnas för provsmakning på festivalen. Han berättar att det rör sig om en rad högklassiga viner, av vilka flera av dem aldrig tidigare har visats upp i Sverige, eller ens i Europa. Camilla Ericson på svenska California Wine Institute ställer sig mycket positiv till festivalen, och ser den som en stor manifestation för de kaliforniska vinerna. Exakt hur hon och institutet kommer att delta på festivalen är ännu inte bestämt. Hon är inte ensam om att se betydelsen av festivalen. Från flera håll i Kalifornien hörs positiva och intresserade röster om den svenska Kalifornienfestivalen och om det stora intresset för kaliforniska viner i Sverige. ”Det märks att vi i Sverige har gjort ett djupt avtryck i den kaliforniska vinvärlden, och det är såklart väldigt roligt”, summerar Kurt-Inge. Kurt-Inge Eklund var en av de första svenska importörerna av högklassiga kaliforniska viner och han tillbringar mycket tid ”over there”, framför allt i Napa Valley. Han har också skrivit och fotograferat den fina boken ”Mina Viner i Napa Valley”, en personlig och mycket vacker bok om det fantastiska distriktet. California Wine Festival går av stapeln torsdag 10 till lördag 12 februari 2011. Mer information och bokning, www.twonevent.se

RELATERAD LÄSNING