Ny kockassistentutbildning ska möta kockbristen

Livets Goda 12 Apr, 2019
Mat och Restaurang Restaurangakademien har i samarbete med Tillväxtverket startat en kockassistentutbildning. Syftet är att möta bristen på personal i besöksnäringen samt att få långtidsarbetslösa kvinnor i arbete. Utbildningen sker med hjälp av Jobbtorget som rekryterat deltagarna.

Besöksnäringen behöver nyanställa cirka 50 000 medarbetare där kockar utgör den största bristen. Samtidigt står nästan 30 % av utomeuropeiskt födda kvinnor utanför arbetsmarknaden. Restaurangakademien och Tillväxtverket startar nu en tio veckor lång kockassistentutbildning för att möta dessa behov.

– I första hand önskar näringslivet kockar då kockbristen är alarmerande stor. Förhoppningen är att snabbt få kockassistenterna i arbete och att de genom arbetslivserfarenhet sedan blir kockar, säger Hanna Halpern, VD på Restaurangakademien och initiativtagare till projektet.

Josefin Axell och Vilda Andrée på Jobbtorget Unga Globen har ansvarat för rekryteringen av kursdeltagare, vilket har skett genom uppsökande verksamhet:

– Det är en ny metod för oss att arbeta uppsökande mot en specifik utbildning enbart för kvinnor. För målgruppen är det positivt att utbildningen är så pass kort eftersom en längre utbildning kan upplevas som ett stort steg. Vår förhoppning är att kockassistentutbildningen ska ge kvinnor som i dagsläget står utanför arbetsmarknaden en chans att kunna försörja sig själva, säger Josefin Axell.

I mars började 19 deltagare utbildningen efter en förberedande kurs på Jobbtorget Globen. Under fyra veckor får de utöver matlagning lära sig råvaruhantering, hållbarhet, köksterminologi, hygien med mera. Kunskapen befästs sedan genom fem veckors praktik.

Efter genomförd utbildning får deltagarna ett diplom från Restaurangakademien. Väl i arbete kan de sedan arbeta sig upp till att bli kockar och validera sina yrkeskunskaper. Kockassistensutbildningen är ett tvåårigt projekt med en utbildningsstart per termin.


8 vårdrinkar att välkomna solen med

Whisky och Bourbon Sedan september har vi längtat och snart är den äntligen…
23 Apr, 2019

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning

Whisky och Bourbon Att Bruichladdich är ett av whiskyvärldens mest omtyckta destillerier framgick…
23 Apr, 2019

Ursprungsmärkningen Från Sverige fyller 3 år

Mat och Restaurang Nu firar ursprungsmärkningen Från Sverige 3 år. Med rekordhögt förtroende…
23 Apr, 2019

Nya Noblesse – en blandning av sött och salt

Övrigt Svenskarnas favorit sedan 1964 kommer nu i en modern tappning…
23 Apr, 2019

En bok om svenskt vin

Vin Sommelier Mattias Säfwenberg, med erfarenhet och kunskap om svenskt vin,…
23 Apr, 2019

Nyhet i glasshyllan: italienska Babasucco och snackingglassen Re:FUEL

Mat och Restaurang GB har under april lanserat en ny lila frysbox, Freezing…
23 Apr, 2019

Nu kan man smaksätta som proffskockarna - Daily Greens släpper fältodlade kryddörter

Mat och Restaurang Greenfood lanserar nu Daily Greens fältodlade kryddörter. Till skillnad från…
23 Apr, 2019

Roliga nyheter och fler programpunkter på Göteborg Vin & Deli

Mat och Restaurang Göteborg Vin & Deli arrangeras för femte året i rad…
23 Apr, 2019

Nu kommer Eriks nya Tryffelaioli & Caesarsås

Mat och Restaurang Inför vårens alla helger lanserar Eriks® såser två nyheter –…
23 Apr, 2019

Throwback Tuesday – Rallarsnus återlanseras

Övrigt Från och med i dag kommer Rallarsnus att börja säljas…
23 Apr, 2019

Ny godhet från Kilchoman i begränsad upplaga - Kilchoman STR Cask Matured

Whisky och Bourbon Den nionde maj lanseras en ny limiterade butelj från det…
23 Apr, 2019

Viltmix ny smak på Raw for Paw Hundgodis

Övrigt Nu kommer det svenska varumärket Raw for Paw med en…
23 Apr, 2019

Livets Goda Premium - Vad som ingår

Vin Älskar du vin, whisky, öl och drycker av alla dess…
3 Jan, 2019

Umeå får världens nordligaste cykelrestaurang

Mat och Restaurang Sigr, Umeåföretaget som designar funktionella cykelkläder, samarbetar med Tapas Bar…
21 Apr, 2019

Göteborg lär hela Sverige att minska matsvinnet

Mat och Restaurang Göteborgs modell för att minska matsvinn har halverat mängden slängd…
21 Apr, 2019

Klassiska cocktails

Övrigt Cocktails började serveras redan i början av 1800-talet. Från början…
21 Apr, 2019

Barceló Gran Añejo - världens första klimatkompenserade rom

Whisky och Bourbon Går det att framställa rom utan att påverka klimatet? Ja!…
17 Apr, 2019

Castello lanserar extra krämig brie

Mat och Restaurang Nya Castello Extra Creamy Brie har ett tunnare skal och…
17 Apr, 2019

Matkomfort utökar samarbetet med Bjärefågel

Mat och Restaurang Vänner på Bjärefågel har alltid fött upp kyckling med fokus…
17 Apr, 2019
Artikelarkivet