Ny kockassistentutbildning ska möta kockbristen

Livets Goda 12 Apr, 2019
Mat och Restaurang Restaurangakademien har i samarbete med Tillväxtverket startat en kockassistentutbildning. Syftet är att möta bristen på personal i besöksnäringen samt att få långtidsarbetslösa kvinnor i arbete. Utbildningen sker med hjälp av Jobbtorget som rekryterat deltagarna.

Besöksnäringen behöver nyanställa cirka 50 000 medarbetare där kockar utgör den största bristen. Samtidigt står nästan 30 % av utomeuropeiskt födda kvinnor utanför arbetsmarknaden. Restaurangakademien och Tillväxtverket startar nu en tio veckor lång kockassistentutbildning för att möta dessa behov.

– I första hand önskar näringslivet kockar då kockbristen är alarmerande stor. Förhoppningen är att snabbt få kockassistenterna i arbete och att de genom arbetslivserfarenhet sedan blir kockar, säger Hanna Halpern, VD på Restaurangakademien och initiativtagare till projektet.

Josefin Axell och Vilda Andrée på Jobbtorget Unga Globen har ansvarat för rekryteringen av kursdeltagare, vilket har skett genom uppsökande verksamhet:

– Det är en ny metod för oss att arbeta uppsökande mot en specifik utbildning enbart för kvinnor. För målgruppen är det positivt att utbildningen är så pass kort eftersom en längre utbildning kan upplevas som ett stort steg. Vår förhoppning är att kockassistentutbildningen ska ge kvinnor som i dagsläget står utanför arbetsmarknaden en chans att kunna försörja sig själva, säger Josefin Axell.

I mars började 19 deltagare utbildningen efter en förberedande kurs på Jobbtorget Globen. Under fyra veckor får de utöver matlagning lära sig råvaruhantering, hållbarhet, köksterminologi, hygien med mera. Kunskapen befästs sedan genom fem veckors praktik.

Efter genomförd utbildning får deltagarna ett diplom från Restaurangakademien. Väl i arbete kan de sedan arbeta sig upp till att bli kockar och validera sina yrkeskunskaper. Kockassistensutbildningen är ett tvåårigt projekt med en utbildningsstart per termin.


Gratis guide: Boxtoppen bjuder dig på en omfattande genomgång av lådviner!

Övrigt Boxtoppen.se har gjort en genomgång av hela 125 lådviner ur…
15 Jul, 2019

Erik Nilsson, Jönköping, tar silver i Jameson Barrelmen’s Homecoming 2019

Whisky och Bourbon Jameson Barrelmen’s Homecoming är en global Jameson Whiskey-tävling som ordnas…
15 Jul, 2019

Brygghuset Finn bjuder in till Ölfestival

Whisky och Bourbon Den tredje augusti bjuder Brygghuset Finn in till en exklusiv…
15 Jul, 2019

Systembolaget lanserar i begränsad upplaga två viner från Ferraton Père et Fils

Vin Den 16 augusti erbjuder Vinovativa två viner från Rhôneproducenten Ferraton…
15 Jul, 2019

Red Stripe i samarbete med hiphop kollektiv för årets Red Stripe Music Tour

Whisky och Bourbon Red Stripe – den kultförklarade ölen från Jamaica med sin…
15 Jul, 2019

Vem dricker svenskarna helst öl med i sommar? GW såklart!

Whisky och Bourbon Leif GW Persson, Sveriges mest folkliga kriminolog tillika uppskattade medieprofil…
12 Jul, 2019

Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, nu på magnumflaska

Vin 20-års jubilerande Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, Sveriges mest sålda…
10 Jul, 2019

Årets lansering av Dogheria är här

Vin Poderi dal Nespoli firar iår 90 år och Lively Wines…
10 Jul, 2019

Sveriges bästa bartender utsedd

Whisky och Bourbon I förra veckan vann Josephine Sondlo den eftertraktade titeln ”Sveriges…
9 Jul, 2019

Thilda & Jerome representerar Sverige i S. Pellegrino Young Chef

Mat och Restaurang Nu är det avgjort, två svenskar går vidare till regionsfinalen…
9 Jul, 2019

Unikt samarbete mellan trendiga Teeling Irish Whiskey och Rum Plantation

Whisky och Bourbon Craftdestilleriet Teeling Whiskey är extremt kreativa när det gäller fatlagringar…
9 Jul, 2019

SodaStream lanserar to-go-flaskan My Only Bottle

Övrigt Debatten om plastens oroväckande inverkan på miljön är ständigt aktuell…
8 Jul, 2019

Var femte svensk vet inte vad bäst före betyder

Mat och Restaurang En av fem svenskar kan inte skilja på bäst före-dag…
8 Jul, 2019

Nästa års Michelin-stjärnor delas ut i Trondheim

Mat och Restaurang För första gången ska Michelin-guiden presenteras i Norge. Nästa år…
5 Jul, 2019

”Jakten på en perfekt Gin & Tonic” utsedd till världens bästa ginbok

Whisky och Bourbon Den svenska boken ”Jakten på en perfekt Gin & Tonic”…
4 Jul, 2019

McHalloum-ish? McDonald’s lanserar en nordisk variant av den populära osten

Mat och Restaurang McDonald’s letar ständigt efter möjligheter att kunna bredda sin meny…
4 Jul, 2019

Maskiner och människor testade knäckebröd – fick samma resultat

Övrigt Ett nytt forskningsprojekt har visat att en mekanisk prövning utförd…
4 Jul, 2019

Grilla kyckling med Årets Kock-finalist

Mat och Restaurang Under sommaren kommer våra åtta finalister i Årets Kock 2019…
4 Jul, 2019

Bila genom franska vingårdar

Övrigt Det är populärt att bila igenom Frankrikes landsbygd och vingårdar.…
3 Jul, 2019

Här är årets finalister i Sveriges Bästa Gin & Tonic

Whisky och Bourbon Nu är det klart vilka GT-makare som går vidare till…
2 Jul, 2019
Artikelarkivet